Te is rajongod a rakott karfiolt? Mutatjuk, hogyan készítsd el pulykahúsból!

Nem lesz ebben semmi nehézség, egy jó kis rakott fogás könnyű változatát készítjük el. Sertéshús helyett pulykát használunk, a számolatlan reszelt sajtot pedig a tálaláskor hozzáadott aromás parmezán helyettesíti. Ezzel a kalóriatartalma úgy a háromnegyedére csökkent, viszont még mindig nagyon finom.

Tíz deka darált sertéshúsban annak zsírtartalmától függően legalább 200-250 kalória van, míg a pulykáé csak 150 körüli – alsó comb esetén pedig úgy 130. Minden rakott ételek koronájában, vagyis nagyjából 15-20 deka sajtban, pedig legalább 600 kalória van – ezt mind megspórolod majd, ha ebben a változatban készíted el ezt a klasszikust. Mutatjuk az egyik legegyszerűbb receptet. 

Barna rizzsel még egészségesebb.
Barna rizzsel még egészségesebb.Fotó: JamieRogers1

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 fej karfiol
  • 25 deka előgőzölt barna rizs
  • 50 deka darált pulykahús
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 4 evőkanál parmezán
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 fej felaprított vöröshagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Főzd meg a rizst és a rózsáira szedett karfiolt sós vízben. A forró olajra dobd a hagymakockákat, majd add hozzá a húst, sót és borsot, és süsd kifehéredésig. Ezek után elkezdheted rétegezni egy jénaiban a hozzávalókat. Keverd el a húst a rizzsel, majd jöhet a karfiol és a tejföl. 25 perc alatt süsd készre, majd langyosan tálald – ekkor add hozzá a parmezánt is.

Ha szívesen feldobnád valamivel, magyaros változatban ízesítsd a húst köménnyel, fokhagymával és pirospaprikával, de adhatsz hozzá olasz fűszereket, fokhagymát vagy tárkonyt is. 

Sznoboskodj velünk: karfiolos-brokkolis szuflé
Sznoboskodj velünk: karfiolos-brokkolis szuflé

Szuflénak hívni egy egy fogást mindig jó ötlet, mert attól az embernek olyan érzése lesz, mintha valami nagyon elegáns, könnyű francia ételt készítene és fogyasztana el. Ez most ráadásul igaz is.

Tovább »

Még több recept

Készíts otthon csirkenuggetset, így biztosan tudni fogod, mi került bele!

A csirkefalatkák nagyon finom, bár sokak szerint kissé misztikus alapanyag-elnyelők, mint mondjuk a virsli, a párizsi vagy a hortobágyi palacsinta. De nem ezek a házi változatok, amiket sokkal könnyebben összedobsz majd, mint gondolnád!

február21., 10:40

Házi készítésű halrudacskák – a gyerekek is imádni fogják!

Egy kis mézes mustár és friss őrölt színesborssal alaposan megszórt sült krumpli teheti igazán fullossá ezeket a halfalatkákat, amiket ebben a formában valamiért sokkal szívesebben esznek meg a gyerekek, mint a halászlét, a grillezett vagy a sült halat.

február22., 09:21

Próbálj ki valami különlegeset: palacsinta matchával és fehércsokikrémmel

Szerintem akkor szerencsés a különlegességeket kipróbálni, ha azok nem fura, felismerhetetlen ételek lesznek az asztalon, hanem olyasmik, amiknek nagyon is van értelme, például mert egy-egy új arcát mutatják meg megszokott fogásainknak. Ez a matchaporral ízesített palacsinta pont ilyen – egy jól ismert kedvencünkön csavar egy keveset úgy, hogy az egész még ismerős, mégis nagyon új és izgalmas desszert lesz.

február23., 10:40

Amire mindig is vágytál: házi pizzás csiga gluténmentesen

Mi legyen kedvenc pizzafeltéteinkből, amikor nem szeretnénk pizzát enni? Mondjuk pizzás csiga. Bűnözésmentes (értsd: gluténmentes, tojásmentes, élesztőmentes) változatban akár vacsorára is.

február24., 12:04

Óvatos duhajkodás: mangós csirke bulgurral és mézes mandulával

A bulgur azért tökéletes köret, mert íze a rizséhez hasonlóan nem túl markáns, ám annál sokkal hamarabb elkészül, és lassabban szívódik fel.

január21., 10:40

Melegszenya-előkelőség: rózsaborsos melegszendvics camembert sajttal, fügével és mézzel

Ha már unod a megszokott melegszendvicseket, ezzel jaszkarizz a család és a vendégek előtt! A camembert – ahogy átalában a többi sajtféle is – tök jól bírja a gyümölcsöket és akár a mézet is.

február23., 11:20

Mustra