Egy kis sovány hús különleges formában: mustáros nyúlragu zöld borssal és rozmaringgal

Szegény nyuszikat sajnáljuk ugyan, ám a másik oldalon is vannak érvek. A nyúlhús gazdag fehérjében (17-20 százalékos a fehérjetartalma), mellette esszenciális aminosavakban, ellenben zsír- és koleszterintartalma alacsony.

És hogy mire használd? Az idősebb nyúlból célszerű levest, pörköltet vagy nyúlpaprikást főzni. A fiatalabb húsok íze valahol a vadak és a csirkéé között van, ezt a fajtát akár grillezheted is.

Karfiolrizzsel is finom.
Karfiolrizzsel is finom.nito100

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 darab egész nyúl (konyhakész) feldarabolva
  • 1 teáskanál durvára tört zöld bors
  • 1 csapott mokkáskanál rozmaring
  • 3 deci fehérbor
  • 1 darab feldarabolt vöröshagyma
  • 8 darab nagyobb darabokra vágott fokhagymagerezd
  • só és bors ízlés szerint
  • 10 deka vaj
  • 3 evőkanál étolaj
  • 5 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 3 deci alaplé
  • 3 deci tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Forrósítsd fel a vaj háromnegyedét az olajjal, és azon pirítsd le a feldarabolt, sózott és borsozott húsokat. 

Néhány perc után vedd ki, majd dobd a zsiradékra a hagymákat, majd 5 perc után a bort és a rozmaringot is add hozzá. Adj a keveréknek közepes lángon 5-10 percet, majd add hozzá a mustárt. Ekkor mehet hozzá az alaplé és a húsok, amiket 50 perc alatt, kis lángon főzz puhára. 

Ha elkészültek, tedd félre a húsokat, add a maradék vajat, a zöld borsot és a tejszínt a folyadékhoz, és főzd addig, amíg kissé elfő a leve és besűrűsödik. Ekkor sózd és borsozd, ha még szükséges. Akár karfiolrizzsel is kipróbálhatod, de a főtt burgonya és a petrezselymes-mentás kuszkusz is jól illik hozzá. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek