Egy kis sovány hús különleges formában: mustáros nyúlragu zöld borssal és rozmaringgal

Szegény nyuszikat sajnáljuk ugyan, ám a másik oldalon is vannak érvek. A nyúlhús gazdag fehérjében (17-20 százalékos a fehérjetartalma), mellette esszenciális aminosavakban, ellenben zsír- és koleszterintartalma alacsony.

És hogy mire használd? Az idősebb nyúlból célszerű levest, pörköltet vagy nyúlpaprikást főzni. A fiatalabb húsok íze valahol a vadak és a csirkéé között van, ezt a fajtát akár grillezheted is.

Karfiolrizzsel is finom.
Karfiolrizzsel is finom.nito100

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 darab egész nyúl (konyhakész) feldarabolva
  • 1 teáskanál durvára tört zöld bors
  • 1 csapott mokkáskanál rozmaring
  • 3 deci fehérbor
  • 1 darab feldarabolt vöröshagyma
  • 8 darab nagyobb darabokra vágott fokhagymagerezd
  • só és bors ízlés szerint
  • 10 deka vaj
  • 3 evőkanál étolaj
  • 5 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 3 deci alaplé
  • 3 deci tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Forrósítsd fel a vaj háromnegyedét az olajjal, és azon pirítsd le a feldarabolt, sózott és borsozott húsokat. 

Néhány perc után vedd ki, majd dobd a zsiradékra a hagymákat, majd 5 perc után a bort és a rozmaringot is add hozzá. Adj a keveréknek közepes lángon 5-10 percet, majd add hozzá a mustárt. Ekkor mehet hozzá az alaplé és a húsok, amiket 50 perc alatt, kis lángon főzz puhára. 

Ha elkészültek, tedd félre a húsokat, add a maradék vajat, a zöld borsot és a tejszínt a folyadékhoz, és főzd addig, amíg kissé elfő a leve és besűrűsödik. Ekkor sózd és borsozd, ha még szükséges. Akár karfiolrizzsel is kipróbálhatod, de a főtt burgonya és a petrezselymes-mentás kuszkusz is jól illik hozzá. 

kapcsolódó Mustárok tesztje: vagy túl savanyú, vagy túl édes
Mustárok tesztje: vagy túl savanyú, vagy túl édes

De arra is akad példa, hogy büntetően sós. Ha meg egyik sem, akkor olyan erős, hogy lemarja a torkodat.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ezt a gyors reggeli kolbászos casserole-t a legválogatósabbak is szeretni fogják

Csak dobd egy jénaiba a hozzávalókat – szinte ennyi a receptje ennek a remek reggeli fogásnak, amit akkor is jó ötlet elkészíteni, ha épp vendégeid vannak, hiszen akár egy kis jénaiban, akár egy hatalmas tepsiben összedobható. Friss kalácsszeletekkel tálald, ezek édeskés íze remekül illik a kolbászfalatok fűszerességéhez.

szeptember20., 10:24

A tojásos rizs a legegyszerűbb változatában a legfinomabb

Akár a délről maradt rizsből is összedobhatod vacsorára ezt a kicsit izgalmas, mégis nagyon egyszerű fogást. Ha mindkét fő alapanyagot szereted, jó, ha tudod, hogy együtt még finomabbak. Mint minden hasonló ételre, erre is vonatkozik, hogy maradékmentésre remekül alkalmas: mehet bele minden hűtőben árválkodó zöldségféle, ahogy a vizespohárban várakozó zöldfűszerek is.

szeptember22., 11:24

Görög kapros babragu – zöldségekkel, salátaként és egy nagy adag rizs tetején is megállja a helyét

Egy remekül variálható étel, ami egy kis mediterrán hangulatot a hoz a rettenetes, esős őszi estékre. Készítsd zöldségekkel, akkor talán egy nagy szelet baklava is belefér mellé.

szeptember18., 12:52

Ananászos-csirkés ramentészta mogyoróval, zöldhagymával és krémes mogyorószósszal

Egy gyorsan grillezett csirkeszelet mellett tökéletes ez az ananászos-csilis finomság, amit mindenki imádni fog, aki szívesen kipróbál izgalmas gasztrokülönlegességeket.

szeptember18., 11:24

Tökéletes marhanyelv almás tormával – zöldségekkel a diétába is beilleszthető a kedvencünk

Tíz deka marhanyelvben 224 kalória van, és csak 3,7 gramm szénhidrát, így a diétás étrendbe is belefér.

2020. január15., 11:22

Itt tart már a tudomány: császármorzsa bulgurból

Vannak érveink a bulguros változat mellett.

2020. január22., 11:20

Mustra