Egy kis sovány hús különleges formában: mustáros nyúlragu zöld borssal és rozmaringgal

Szegény nyuszikat sajnáljuk ugyan, ám a másik oldalon is vannak érvek. A nyúlhús gazdag fehérjében (17-20 százalékos a fehérjetartalma), mellette esszenciális aminosavakban, ellenben zsír- és koleszterintartalma alacsony.

És hogy mire használd? Az idősebb nyúlból célszerű levest, pörköltet vagy nyúlpaprikást főzni. A fiatalabb húsok íze valahol a vadak és a csirkéé között van, ezt a fajtát akár grillezheted is.

Karfiolrizzsel is finom.
Karfiolrizzsel is finom.nito100

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 darab egész nyúl (konyhakész) feldarabolva
  • 1 teáskanál durvára tört zöld bors
  • 1 csapott mokkáskanál rozmaring
  • 3 deci fehérbor
  • 1 darab feldarabolt vöröshagyma
  • 8 darab nagyobb darabokra vágott fokhagymagerezd
  • só és bors ízlés szerint
  • 10 deka vaj
  • 3 evőkanál étolaj
  • 5 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 3 deci alaplé
  • 3 deci tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Forrósítsd fel a vaj háromnegyedét az olajjal, és azon pirítsd le a feldarabolt, sózott és borsozott húsokat. 

Néhány perc után vedd ki, majd dobd a zsiradékra a hagymákat, majd 5 perc után a bort és a rozmaringot is add hozzá. Adj a keveréknek közepes lángon 5-10 percet, majd add hozzá a mustárt. Ekkor mehet hozzá az alaplé és a húsok, amiket 50 perc alatt, kis lángon főzz puhára. 

Ha elkészültek, tedd félre a húsokat, add a maradék vajat, a zöld borsot és a tejszínt a folyadékhoz, és főzd addig, amíg kissé elfő a leve és besűrűsödik. Ekkor sózd és borsozd, ha még szükséges. Akár karfiolrizzsel is kipróbálhatod, de a főtt burgonya és a petrezselymes-mentás kuszkusz is jól illik hozzá. 

kapcsolódó Mustárok tesztje: vagy túl savanyú, vagy túl édes
Mustárok tesztje: vagy túl savanyú, vagy túl édes

De arra is akad példa, hogy büntetően sós. Ha meg egyik sem, akkor olyan erős, hogy lemarja a torkodat.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Csirkés bulgur gránátalmával – így lesz menő fogás az egyszerű csirke & bulgur párosból

A gránátalma tökéletesen működik a desszertek és főételek mellett is. Ahogy egy egyszerű majonézes burgonyasalátát feldob, úgy teszi nagyon érdekessé ezt az egyszerű, csirkével és bulgurral készült fogást.

2020. január20., 09:20

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Tökéletes marhanyelv almás tormával – zöldségekkel a diétába is beilleszthető a kedvencünk

Tíz deka marhanyelvben 224 kalória van, és csak 3,7 gramm szénhidrát, így a diétás étrendbe is belefér.

2020. január15., 11:22

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Napi nosztalgia: a nagymamád tejes pitéjét te is könnyen összedobhatod

Gyümölcsraguval, fahájas porcukorral és fűszeres narancslekvárral is nagyon finom, de akkor sem tévedsz nagyot, ha sűrű csokiszósszal és tejszínnel tálalod.

2022. február8., 07:24

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Mustra