Egy kis sovány hús különleges formában: mustáros nyúlragu zöld borssal és rozmaringgal

Szegény nyuszikat sajnáljuk ugyan, ám a másik oldalon is vannak érvek. A nyúlhús gazdag fehérjében (17-20 százalékos a fehérjetartalma), mellette esszenciális aminosavakban, ellenben zsír- és koleszterintartalma alacsony.

És hogy mire használd? Az idősebb nyúlból célszerű levest, pörköltet vagy nyúlpaprikást főzni. A fiatalabb húsok íze valahol a vadak és a csirkéé között van, ezt a fajtát akár grillezheted is.

Karfiolrizzsel is finom.
Karfiolrizzsel is finom.Fotó: nito100

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 darab egész nyúl (konyhakész) feldarabolva
  • 1 teáskanál durvára tört zöld bors
  • 1 csapott mokkáskanál rozmaring
  • 3 deci fehérbor
  • 1 darab feldarabolt vöröshagyma
  • 8 darab nagyobb darabokra vágott fokhagymagerezd
  • só és bors ízlés szerint
  • 10 deka vaj
  • 3 evőkanál étolaj
  • 5 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 3 deci alaplé
  • 3 deci tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Forrósítsd fel a vaj háromnegyedét az olajjal, és azon pirítsd le a feldarabolt, sózott és borsozott húsokat. 

Néhány perc után vedd ki, majd dobd a zsiradékra a hagymákat, majd 5 perc után a bort és a rozmaringot is add hozzá. Adj a keveréknek közepes lángon 5-10 percet, majd add hozzá a mustárt. Ekkor mehet hozzá az alaplé és a húsok, amiket 50 perc alatt, kis lángon főzz puhára. 

Ha elkészültek, tedd félre a húsokat, add a maradék vajat, a zöld borsot és a tejszínt a folyadékhoz, és főzd addig, amíg kissé elfő a leve és besűrűsödik. Ekkor sózd és borsozd, ha még szükséges. Akár karfiolrizzsel is kipróbálhatod, de a főtt burgonya és a petrezselymes-mentás kuszkusz is jól illik hozzá. 

Mustárok tesztje: vagy túl savanyú, vagy túl édes
Mustárok tesztje: vagy túl savanyú, vagy túl édes

De arra is akad példa, hogy büntetően sós. Ha meg egyik sem, akkor olyan erős, hogy lemarja a torkodat.

Tovább »

Még több recept

A tofunak is jól áll a teriyaki hangulat, így lesz a legfinomabb a vega alapanyag

Kicsit édeskés, egzotikus hangulatú lesz a tofu, ami akkor a legjobb, ha van lehetőséged egy faszenes grillen elkészíteni. Süss mellé gyümölcsöket, padlizsánt, és készíts egy paradicsomlekvárt, így akár vendégvárónak is elég fenszi lesz ez a vegetáriánus fogás.

szeptember24., 06:04

Körte-mogyoró clafoutis – egy kis csokiöntet is elfér rajta minden mindegy alapon

Most akkor vagy eszünk édességet, vagy nem, és ha már úgy döntöttünk, hogy igen, ne múljon azon a néhány kanál tejszínhabon és a csokiönteten. Itt a körte szezonja, ha sütikben nem vagy éppen a legrutinosabb, ezt a pofonegyszerű tejespitét akkor is nagyon könnyen összedobod majd.

szeptember26., 06:04

Mustáros-tejszínes csirke zöldségekkel – csak egy tálba kell beledobálnod a hozzávalókat

Mustár, tejszín, jós sok bors és annyi zöldség, amennyit otthon találsz – ezek után már le is ülhetsz egy jó könyv mellé, mert az előkészítésen kívül nem sok munkád lesz ezzel a fogással.

szeptember30., 06:04

Csicseriborsó, spenót és lágytojás – ha ma este valami gyorsat és egészségeset szeretnél

Még egy ötlet, ha valami pofonegyszerű vacsorát szeretnél: csak fűszerezd külön és pakold egymás mellé ezt a remek triót, és ha van otthon dió és szarvasgombaolaj, azokból is adj neki. Egy frissen készült rozspirítós mellett gyors és egészséges vacsora lesz belőle.

szeptember30., 06:04

Csirkés bulgur gránátalmával – így lesz menő fogás az egyszerű csirke & bulgur párosból

A gránátalma tökéletesen működik a desszertek és főételek mellett is. Ahogy egy egyszerű majonézes burgonyasalátát feldob, úgy teszi nagyon érdekessé ezt az egyszerű, csirkével és bulgurral készült fogást.

január20., 09:20

Legalább kétféle sajttal érdemes készítened ezt a zöldséges pitét

Kis adagokban előételként, egyben sütve könnyű vacsoraként tálalhatod ezt az egyszerű pitét, amihez jól illik egy füstös-paprikás szósz, de egy aszalt gyümölcsös erdeigomba-ragu is.

szeptember27., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.