Velőrajongók, figyelem! Reggelire is tökéletes ez a velő tojással és friss zöldségekkel

A csontvelő zsíros, kalóriadús alapanyag, ám a hagyományos sertésvelő 10 dekájában csak közel 130 kalória van. Egy kis tojással és sok friss zöldséggel felütve minden velőkedVELŐ kedvence lesz! Hát ez sem lesz az év szóvicce.

Inkább ne beszéljünk arról, mi is valójában a sertésvelő, és talán azt sem érdemes sokáig vizsgálgatni, ahogyan kinéz, de sajnos nagyon finom, így érdemes adni neki egy esélyt akár rántva, akár ebben a tojásos reggeliben. Ne felejtsd el felhasználás előtt a velőt alaposan lehártyázni, ehhez csak hideg vízre lesz szükséged. 
 

Zöldségekkel még finomabb.
Zöldségekkel még finomabb.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók 2 személyre:

  • 15 deka velő
  • 5 darab tojás
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál vaj
  • 0.5 deci tejszín
  • 1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 darab felkockázott kaliforniai paprika
  • 1 darab felkockázott szárzeller
Recept idők

Elkészítés:

Dobd a vajra a hagymát, majd 3-4 perc alatt főzd elő a velőt forró vízben. Ezek után add a hagymához, majd üsd mellé a felvert tojásokat, és a tejszínt is keverd bele, majd sózd és borsozd a keveréket. Néhány perc alatt elkészül. Tálalás előtt keverd hozzá a megsózott, friss zöldségeket. Elég hozzá egy szelet barna kenyér és egy adag friss petrezselyem, és már tálalhatod is. 

Egy kis velőt valaki? Velővel töltött karaj, mazsolás, fehérboros szőlőraguval
Egy kis velőt valaki? Velővel töltött karaj, mazsolás, fehérboros szőlőraguval

A velős pirítós óta tudjuk, hogy a velő tényleg a legegyszerűbb ételeket is feldobja, de ha ez nem lenne elég, készítettünk mellé egy nagy adag fehérboros, mazsolás ragut is.

Tovább »

Még több recept

Mártogatósként és köretként is finom: egzotikus céklapüré zabkorpával és friss petrezselyemmel

Egyszerű pirítóssal is kiváló, de néhány szál köményes, sült fehérrépa mellett tökéletes köret lesz ebből a céklapüréből, amit halak és csirke mellett akár a krumplipüréhez hasonlóan is tálalhatsz.

január20., 11:20

Ebbe rejtsd a zabkorpát: pirított diós babfasírtok parmezános édesburgonya-pürével

Ha egy kevés csilis olaj vagy szarvasgomba is kerül mellé, tökéletes lehet akkor is, ha vegetáriánus vendégeket vársz.

január22., 12:00

Reggeli egészségesebb változatban: zabkorpás gofri banánnal és mogyoróvajjal

Ugyanolyan klassz, reggeli gofri kerül az asztalra, de rosttartalma miatt hosszú távon azért több előnye is lehet. Ha mogyoróvajjal és banánnal készíted, egy szelet is garantáltan eltelít délig.

január22., 09:20

Óvatos duhajkodás: mangós csirke bulgurral és mézes mandulával

A bulgur azért tökéletes köret, mert íze a rizséhez hasonlóan nem túl markáns, ám annál sokkal hamarabb elkészül, és lassabban szívódik fel.

január21., 10:40

Csupa egészséges szénhidrát: mexikói barnarizs-saláta vörösbabbal és friss zöldségekkel

Nagyon szeretjük azokat a fogásokat, amik főételként és köretként is megállják a helyüket, így a család minden tagja jóllakhat velük. Ez a klassz fűszeres saláta pont ilyen.

január23., 09:24

Lassan felszívódó változatban is finom: egyszerű rizskoch barna rizsből, vaníliás eperraguval

Nálunk vaníliás eper készült mellé, de készíthetsz akár csilis ananászt, fahéjas almát, barackot narancslikőrrel vagy karamellás körtét is a rizses desszert tetejére.

január24., 12:04

Mustra