Nagymamád sem készíti egyszerűbben: savanyú krumplileves tojással és kolbászkarikákkal

Egy jó kis gazdag leves nemcsak a könnyű főételek előtt remek, de a vacsorát is átalakíthatja egy viszonylag könnyű étkezéssé. Ha év elején jobban figyelsz a kalóriákra, próbálj ki egy-egy gazdag levest a nehéz főételek helyett, így simán jóllakhatsz egy finom és egyszerűen összedobható fogással.

Tojás, kolbász, főtt krumpli és egy kis savanykás leves az egész körül – ez tényleg egy olyan retró étel, amitől nem tudunk megválni. Ha egy valódi időutazó, nagymama konyháját idéző ebédet készítenél, dobj össze mellé egy adag töltött zsömlét tojásos, vaníliás túróval. 

Paprikásan is készülhet.
Paprikásan is készülhet.Fotó: martinturzak

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 deka burgonya
  • 2 darab babérlevél
  • 1 kis pohár tejföl
  • ízlés szerint só, köménymag és friss őrölt bors
  • 4 tojás
  • 15 deka kolbászkarika
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 1 nagy evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Vágd kockákra a krumplit, és főzd meg legalább egy-másfél liter sós vízben a babérlevelekkel. Amikor már puha, mehet hozzá a kolbász, a fűszerek és az ecet is. Ha újra felforrt a víz, egyenként üsd bele a tojásokat.

Ha megfőttek, keverd el a lisztet a tejföllel, és legvégül ezzel habard be a levest. Ha szeretnéd magyarosabban, fűszerpaprikát vagy annak füstölt változatát is teheted a habarásba. Amikor már nem túl forró, kóstold meg, és ha szükséges, ízesítsd még ecettel és sóval. Friss petrezselyemmel a tetején és egy szelet kovászos kenyérrel az igazi. 

Vajon életben maradnánk, ha csak krumplit ehetnénk?

Még több recept

Glutén- és tejmentes zöldségpüré

Az édesburgonya-püré legegyszerűbb házi receptje.

február25., 10:40

A legtökéletesebb reggeli: egy adag bagel lazacos-uborkás sajtkrémmel

Naná, hogy bármilyen sűrű, tartalmas zsömlével finom lesz ez a melegszendvics, amit csak félig kell megpirítanod, majd rákanalazni a hideg, lazacos krémet, ami szuperül illik majd az olvadt sajthoz.

február27., 10:40

Dobd fel a melegszedvicset serrano sonkával, fűszeres vajjal és bébispenóttal!

Bármelyik kedvenc sonkafajtádat használhatod ehhez a félig meleg, félig hideg szendvicshez. A forró fűszeres vajjal összeolvadt sajtra egy adag bébispenót kerül, és végül a hideg sonkaszeletekkel lesz tökéletes ez az egyszerű reggeli vagy akár vacsora.

február27., 11:20

Ha valami izgalmasat ennél, készíts szendvicset erdei gombákkal és egy kis szilvalekvárral!

Sem a gomba, sem a szilvalekvár nem hagyományos összetevője a melegszendvicseknek, pedig ha ezt a változatot kipróbálod, esélyes, hogy rászoksz majd.

február28., 12:00

Egy kis érdekesség a megszokott ízekben: egyszerű gombapaprikás kapros galuskával és juhtúrós tejföllel

Így lesz a gombapaprikásból egészen újszerű fogás. Készítsd most egy kevés erdei gombával, adj a tejfölhöz egy kis kanál juhtúrót, a nokedlihez pedig egy csokor friss kaprot, így még finomabb végeredményt kapsz.

február26., 11:20

Újabb sajtos melegszendvics, amit ezúttal egy kevés karamellben puhult almával dobtunk fel

Ne ijedj meg a sós, vagy akár a füstölt sajtoktól – nagyon finom lesz bármelyikkel.

február27., 12:04

Mustra