Próbáltad már a karfiolrizst köretként? Mutatjuk, hogyan készítheted el a legegyszerűbben!

Az egészséges köretek rajongói között hatalmas trend a karfiolrizs, ami alacsony kalóriatartalma mellett egy csomó rizses fogásban működik jól. Szuper egyszerű köretként, rakott ételekben és rizses húsban is – ha szereted a karfiolt, csak jól járhatsz a vitaminokkal teli kamurizzsel.

Karfiolrizsnek nem azért hívják, mert a főtt karfiol, a karfiolok és rizsek szent angyala áldásának köszönhetően lereszelve a rizs ízét kapja meg, hanem mert külsejében hasonlít a jól ismert köretre. Ebből következik, hogy azok számára, akik a rizs enyhe gabonás, semleges ízét várják tőle, csalódás lehet, ám azoknak, akik úgy tekintenek rá, hogy menő szénhidrátszegény köret, mindjárt könnyebb lesz megszeretniük. Sültek és zöldséges, húsos raguk mellett tökéletes, de rakottan, darált hússal és egy nagy adag füstölt sajttal is nagyon finom. 

Raguk mellett tökéletes.
Raguk mellett tökéletes.Diana Miller

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej karfiol
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors és fokhagymapor ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Szedd rózsáira a megtisztított karfiolt, és törd durvára egy aprítógépben. Nem kell sokáig aprítanod, mert hamar pürés állaga lesz, azt meg nem szeretnénk, hacsak nem akarsz belőle mégis inkább karfiolpizzát vagy zöldségfasírtot készíteni. 

Ha ezzel megvagy, mehet a forró zsiradékra, amin jól keverd el, majd fedő alatt is adj neki néhány percet, amíg megpuhul. Végül ízesítsd sóval és borssal, vagy ha szereted, fokhagymával, pirospaprikával, kaporral vagy őrölt köménnyel. 

kapcsolódó Sznoboskodj velünk: karfiolos-brokkolis szuflé
Sznoboskodj velünk: karfiolos-brokkolis szuflé

Szuflénak hívni egy egy fogást mindig jó ötlet, mert attól az embernek olyan érzése lesz, mintha valami nagyon elegáns, könnyű francia ételt készítene és fogyasztana el. Ez most ráadásul igaz is.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

A karfiolleves szerintünk szerecsendiós-vajas kenyérkockákkal és mazsolával a legfinomabb

Talán furán hangzik, de a sós, markáns aromák közé egy-egy kanál gránátalmamag is nagyon jól illik. Ebben a változatban már simán jó lesz karácsonyi kímélő levesnek is az ünnep valahányadik napján. Addig is gyakorlásképp érdemes vacsorára összedobnod.

2020. szeptember20., 06:04

Rizses hús új szinteken: krémes, rizses csirkeegytál

Még egy remek rizses fogás, amiben az a legjobb, hogy nagyon könnyen elkészítheted belőle saját specialitásod a kedvenc hozzávalóiddal. Maradékmentésre is remek, ha épp gomba van otthon, abból is kerülhet bele, de nem lesz rosszabb a borsótól vagy a reszelt sajttól sem.

szeptember24., 12:52

Fűszeres padlizsánsaláta ázsiai hangulatban – köretként is bevetheted

A padlizsánsaláta úgy is tökéletes, ha az ember egy kis fokhagymával és joghurttal keveri el a grillezett és felkockázott szeleteket. És ha már van belőlük, miért ne lehetne a másik fele még ennél is izgalmasabb?

szeptember26., 11:24

Mustáros-juharszirupos lazac: egy isteni különlegesség hétvégére

Ettől a két extra hozzávalótól igazán különlegesek lesznek a lazacszeletek. Tálalhatod tészta mellett, de akár egy zöldfűszeres, sós gofrit összedobhatsz mellé a különlegesség kedvéért.

szeptember23., 12:52

Triplacsokis amerikai palacsinta – akár cukormentesen is készítheted

Ha zabpehelyliszttel készül és édesítővel készült hozzávalókat választasz, akár egy alacsony glikémiás indexű fogás is lehet ebből a remek palacsintából. Ha extrém elegánsan tálalnád, frissen felvert tejszínhabot kanalazz rá, és liofilizált gyümölcsökkel szórd meg.

szeptember23., 11:24

Ezt a sült tojásos karfiolt most indiai hangulatban, csípősen készítettük el

Ki tudja, miért annyira remek étel a karfiol tojással, morzsával és egy kevés jó hideg tejföllel a tetején, de annyi biztos, hogy számos variációja akad, amikkel még izgalmas is maradhat egyszerű kedvencünk. Ez az indiai épp ilyen, csípősrajongóknak füstös csiliszósszal vagy Sirachával a tetején tálald. Egyszerűen tökéletes a tejföl tetején.

március20., 12:52

Mustra