Sznoboskodj velünk: karfiolos-brokkolis szuflé

Szuflénak hívni egy egy fogást mindig jó ötlet, mert attól az embernek olyan érzése lesz, mintha valami nagyon elegáns, könnyű francia ételt készítene és fogyasztana el. Ez most ráadásul igaz is. Előételként, könnyű vacsoraként, de akár köretként is tálalhatod.

Ugye mennyivel jobban hangzik a karfiolos-brokkolis szuflé, mint a nálunk használt zöldségrakottas vagy a csőben sült zöldségek elnevezés? Nincs pedig nagy különbség, egyszerűen annyi, hogy ezeket a francia eredetű felfújtakat jól felvert tojásfehérjével keverjük el, amitől a sütőben szépen megemelkednek.

Kis tálakban, adagonként is megsütheted.
Kis tálakban, adagonként is megsütheted.VeselovaElena

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 csésze párolt karfiol
  • 1 csésze párolt brokkoli
  • 3 evőkanál puha vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 deci tejszín
  • 3 tojás
  • ízlés szerint szerecsendió, só és fehér bors
  • 0.5 csésze reszelt cheddar sajt
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd fel a vajat, majd vedd le a tűzről. Fokozatosan keverd hozzá a lisztet, aztán a tejszínnel dolgozd el simára a keveréket. Ezek után újra helyezd a láng fölé, és addig keverd, amíg besűrűsödik a szósz. Tedd félre, majd amikor már langyosra hűlt, add hozzá a tojások sárgáját, a sajtot, szórd meg szerecsendióval és fehér borssal. Ízesítsd sóval.

Közben verd fel a hideg tojásfehérjét kemény habbá, majd óvatosan forgasd a szószba. A párolt zöldségeket kanalazd a kivajazott szufléformákba vagy kicsi, hőálló tálba, és öntsd a zöldségek tetejére a sajtos keveréket. Tedd előmelegített sütőbe, 180 fokon süsd aranybarnára nagyjából 30 perc alatt. Tálald azonnal, ez nem az az étel, aminek jót tesz az idő. Langyosan a legfinomabb.

Ha ezt a változatot meguntad, elkészítheted vajban párolt erdei gombákkal és jó sok borssal, spárga-bacon vagy aszalt paradicsom-parmezán kombinációkkal is. 

 

Közel-keleti karfiol világbéke módra  Közel-keleti karfiol világbéke módra

Steiner Kristóf izraeli-arab specialitást készít, és visszaszerzi a karfiol elveszett becsületét.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Karfiolrizs pestóval és grillezett paradicsomokkal – egy nagy adag sajtot olvasztottunk a tetejére

Ha te is spórolnál a kalóriákkal, mégsem mondanál le a finom falatokról, ez a remek zöldséges fogás biztosan tetszeni fog. Ha éppen nem zavarnak a zsírosabb hozzávalók, egy nagy kanál tejfölt és egy adag reszelt sajtot is olvassz a tetejére.

2021. április18., 12:52

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Karfiolos-baconös tészta

Egy gyors tésztaétel, amiből nem hiányozhat az egészséges karfiol, és nálunk az erős paprika sem. Ha marad belőle másnap is, turbózd fel friss zöldségekkel és zöldfűszerekkel, és tálald hideg tésztasalátaként.

2021. június12., 12:52

Mandulás karfiolleves

Te is karfiolrajongó vagy? Akkor nincs más hátra, csak a rántott és párolt változat után elkészíteni vele néhány finom levest. Például ezt.

2021. június13., 12:52

Hétvégi, húsos leves könnyű változatban: brokkolikrémleves napon szárított sonkával

Ha nem ennél túl sok húst, de azért nem spórolnád ki a fogásaidból, ezt a remek levest próbáld ki! Arra érdemes figyelned, hogy a levesbetétnek használt sonkát falatnyi darabokra vágd, mert evés közben a kanállal már nem tudod majd szétvágni a darabokat. Ha olasz vagy spanyol sonka nincs kéznél, használj füstölt halat, azzal is finom lesz.

2021. október31., 06:20

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek