Rakott kel bulgurral és parmezánnal – olyan, mint a hagyományos, csak jóval többet tesz az egészségedért

A bulgur nem más, mint tört búza, ami a közel-keleti konyha tradicionális körete. Előállításakor az érett búzaszemeket hántolás után előfőzik, vagy gőzben párolják, és szemcsésre törik. Egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon egészséges, tele van rostokkal és tápanyaggal, amiktől tovább érzed magad jóllakottnak.

Egy jó adag tejföl, káposzta és darált hús – utóbbi akár pulyka is lehet –, ennyi a titka az egyik legnagyobb kedvencünknek, amit most a lassú felszívódés érdekében bulgurral készítettünk. Tíz deka bulgurban 69 gramm szénhidrát van, glikémiás indexe 46, szemben a fehér rizzsel, amié 87. 

Ha nem érdekelnek a kalóriák, több sajttal is készítheted.
Ha nem érdekelnek a kalóriák, több sajttal is készítheted.Fotó: Pronina Marina

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kisebb fej kelkáposzta
  • 50 deka darált pulykacomb
  • ízlés szerint só, bors, őrölt kömény és majoránna
  • 4 deci tejföl
  • 4 evőkanál finomra reszelt parmezán sajt
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 4 gerezd felaprított fokhagyma
  • 1 fej felaprított vöröshagyma
  • 1 bögre bulgur (2,5 decis bögre)
  • 2 bögre zöldségalaplé
  • 2 darab babérlevél
Recept idők

Elkészítés:

Öntsd le a bulgurt a dupla mennyiségű, forró alaplével, és tedd félre 20 percre, hogy megpuhuljon. 

Közben a káposztát szedd leveire, a vastag részeit vágd ki, és a leveleket főzd a babérlevéllel ízesített sós vízben 5 percen át. 

Dobd a hagymákat a forró zsiradékok keverékére, majd 5 perc után mehet bele a hús és ízlés szerint só, bors, őrölt kömény és majoránna. Adj neki 15 percet, majd vajazz ki egy hőálló tálat, és kezdd a rétegezést a káposztalevelekkel. A tetejére kerüljön a tejföl, és ha nem szeretnéd nagyon kalóraszegényre, ezen a ponton keverhetsz hozzá egy csésze reszelt emeltálit is. Süsd 35 percig, és tálaláskor adj az adagokhoz egy-egy evőkanál parmezánt.

 

Miért olyan egészséges a bulgur?
Miért olyan egészséges a bulgur?

A keleti eredetű tört búza, a bulgur az egyik legegészségesebb köretnek számít. Miért is pontosan?

Tovább »

Még több recept

Jöhet egy izgalmas zöldséges fogás egyenesen Mexikóból?

A fűszeres, feketebabos ragu és a friss salsa mellé nem is kell más, csak néhány házi tortillalap, esetleg néhány szelet lime-mal ízesített avokádó.

szeptember25., 06:04

Mazsolás-cukkinis bulgursaláta – ha szereted a különleges ízkombinációkat

Akik már rég felfedezték, milyen finom tud lenni egy-egy sós ételben néhány édes falatka, biztosan írni fogják ezt a klassz köretet, aminek az íze egy nagy adag citromtól és petrezselyemtől lesz igazán nyári és friss.

május27., 06:00

Ez a céklás tabbouleh még finomabb, mint az eredeti

Végre itt az ősz, és vele a tökös és céklás ételek szezonja! Nincs is más teendőnk, mint minél több jól ismert fogásunkat feldobni ezekkel az egészséges alapanyagokkal.

szeptember27., 06:04

Körte-mogyoró clafoutis – egy kis csokiöntet is elfér rajta minden mindegy alapon

Most akkor vagy eszünk édességet, vagy nem, és ha már úgy döntöttünk, hogy igen, ne múljon azon a néhány kanál tejszínhabon és a csokiönteten. Itt a körte szezonja, ha sütikben nem vagy éppen a legrutinosabb, ezt a pofonegyszerű tejespitét akkor is nagyon könnyen összedobod majd.

szeptember26., 06:04

Mexikói penne avokádóval – ne csak olasz tésztákban gondolkodj!

Mexikói hangulatban is készülhetnek klassz tésztaételek, amiket könnyen egészségesebbé varázsolhatsz friss jalapeño paprikával, friss avokádóval és apróra kockázott paradicsomokkal.

szeptember26., 06:04

Itt tart már a tudomány: császármorzsa bulgurból

Vannak érveink a bulguros változat mellett.

január22., 11:20

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.