Egy jó kis erdélyi csorba vacsorára? Húsgombócokkal, savanykásan az igazi

A csorba az erdélyi konyha egyik legváltozatosabb levese: a pacalostól a zöldségesen át a húsgombócosig ezerféle készülhet belőle. Ecettel, kovászolt káposzta levével, de akár ciberével is savanyítják, így lesz belőle különleges fogás, amiből a legjobb, ha a saját receptedet alkotod meg, kedvenc zöldségeiddel és fűszereiddel.

Halgombócos, gombás, karfiolos, kukoricadarás, pontyos, babos, vargányás, görög, zöldbabos, orosz, céklás, sóskás, csalános, káposztás, pacalos, marhahúsos – és ezek még csak a legnépszerűbb változatai a csorbának. Aztán jönnek a háziasszonyok, és egyenként is jól megvariálják az egészet – és pont ez a legjobb benne. Mutatunk egy egyszerű, húsgombócos változatot, ezúttal darált pulykából, zabpehellyel, az újévi fogadalmak előtt tisztelegve.

Készítsd a kedvenc zöldségeiddel.
Készítsd a kedvenc zöldségeiddel.Fotó: eZeePics Studio

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 deka darált pulykacomb
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál zabpehely
  • 2 szál felkockázott sárgarépa
  • 1 kisebb darab felkockázott zeller
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 darab felkockázott vöröshagyma
  • 1 bögre zöldborsó
  • 1 kisebb csésze kovászoltkáposzta-lé (paradicsommal vagy egy kis ecettel is savanyíthatod)
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • ízlés szerint só, lestyán és frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 kisebb fej felkockázott karalábé
  • 3 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

Készítsd el a húsgombócokat: törd össze kissé aprítógépben a zabpelyhet, majd keverd el a hússal, a tojással, fokhagymaporral. Vágd össze a friss petrezselymet, annak a fele is mehet a keverékbe – a másik fele tálaláskor jól jön majd. Sózd és borsozd a keveréket, formázz belőle vizes kézzel gombócokat, és tedd félre néhány percre. 

Kezdd el dinsztelni a zöldségeket a forró olajon (a borsó kivételével) sóval és borssal, majd 5 perc után add hozzá a lestyánt és a paprikát, majd engedd fel úgy egy-másfél liter vízzel. Adj neki kis lángon legalább 10 percet, a zöldségkockák méretétől függően. 

Ezek után mehetnek bele a húsgombócok, azzal is kapjon 15 percet a leves, majd keverd hozzá azt, amivel savanyítod, és add hozzá a borsót is. Ezek után már csak néhány percet kell várnod, és el is készült a levesed. 

Így vágj rendet a konyhában negyedóra alatt
Így vágj rendet a konyhában negyedóra alatt

Szalad a konyha, de mindjárt betoppan a rokonság? Még semmi sincs veszve!

Tovább »

Még több recept

Egyszerű süti nyári hétköznapokra: barackos-túrókrémes kocka

Nem kell hozzá sok összetevő és hatalmas koncentráció, mégis egy jó kis meglepetés lehet a munkahelyről, nyári táborból hazaérkező családtagoknak.

augusztus6., 06:04

Nyári barackos-avokádós saláta csirkével és baconnel

Nektarinnal, hámozott őszibarackkal, de akár sárgabarackkal is készíthető ez a szuper saláta, amiben a gyümölcsök édességét egy kevés sós feta és a baconockák egészítik ki.

augusztus8., 08:11

Capresenyársak balzsamecetes mártogatóssal – egy klasszikus házibuli-változatban

A hagyományos mozzarellacaprese magányos műfaj, ám ebben a nyársakra húzott változatban tökéletes bulifogás.

augusztus8., 08:12

Ünnepi hangulatban: Pavlova borsos-rumos gránátalmával és egy nagy adag tejszínhabbal

Ez a desszert annyira elegáns, hogy vendégváráskor és egy nyári bulin vagy szülinapon is megállja a helyét.

augusztus8., 08:11

Pavlova hideg barackos-vaníliás raguval és pisztáciával

A csonthéjasok bőven kaptak szerepet ebben a desszertben, a pisztácia mellett egy kevés diólikőr is került a barackok mellé, így lett igazán finom a végeredmény.

augusztus9., 06:04

Ez a Pavlova nálunk gyömbéres-citromos mascarponekrémmel és fehércsoki-öntettel készült

Ha megúsznád a gyümölcsök aprítását, egy klassz, nyári gyömbéres krémet kanalazz a ropogós sütemények közepére, majd egy nagy adag házi tejszín és fehércsoki-krém következzen.

augusztus7., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.