Emberkísérlet: Három hónapja nem nézek pornót

A pornófüggőség egyre több embert érint – sokan észre sem veszik, mennyi időt töltenek azzal, hogy másokat bámulnak szex közben, ezzel okozva saját maguknak kielégülést. Stephen E. Phillips blogger, aki korábban el sem tudta volna képzelni az életét felnőttfilmek nélkül, kipróbálta, milyen pornó nélkül élni – és már kilencven napnál tart.

A szerző – aki a Medium Sexuality hasábjain osztja meg a tapasztalatait – korábban sikertelenül próbált megszabadulni függőségétől. Egy reggel sem telt el úgy, hogy ne bámulta volna órák hosszat az erotikus tartalmakat a számítógépén. Miután 2016-ban megpróbált leszokni, a következő évben visszaesett, és folyton csak pornót nézett. Tavaly végül erőt vett magán, és teljesen felhagyott a felnőttfilmekkel – elmondja, mit tapasztalt.

Súlyos elvonási tüneteket élt át

Phillipset egy pornófüggőségről leszoktató mobilalkalmazás, a Brain Buddy ébresztette rá, mennyire rabja a szexfilmeknek. A pornónézés, csakúgy mint más addikciók, az agy örömközpontjára hat, ahol dopamint szabadít fel. Minél jobban hozzászokik a szervezet, annál erősebb inger szükséges hozzá, hogy ugyanazt az örömszintet megkaphassa. A Brain Buddy segít újrahuzalozni az agyat, megszüntetve a függést.

Egyre gyakoribb addikció a pornófüggőség
Egyre gyakoribb addikció a pornófüggőségavid_creative / Getty Images Hungary

A szerző úgy döntött, a függőség megszüntetéséhez százhúsz napra teljesen felhagy a pornónézéssel, azaz ez idő alatt egyetlen másodpercet sem áldoz a szenvedélyének. Kezdetben elég súlyos elvonási tünetek jelentkeztek nála. Először alváshiány, depresszió és koncentrálási nehézségek, majd fáradtság, ingerlékenység és a szexuális vágy csökkenése. Eközben folyamatosan kanosnak érezte magát, de mivel nem tudta csillapítani a vágyat, csak még ingerültebb lett.

Hosszú évek megszokását kellett rövid távon felülírnia, és teljesen átalakítania az elméjét. Miután Phillips egy ideig nem tudott rendesen enni, és le is fogyott kicsit, hirtelen zabagéppé változott. A pornó hiányát egy másféle örömöt okozó ingerrel, az evéssel próbálta pótolni. Habzsolta a kalóriákat, a zsírban és cukorban tocsogó gyorskaját, sokszor az esti órákban, hogy pótolja a nap során kimaradt dopaminmennyiséget.

Túl van a nehezén

Harminc napig sikerült kibírnia erotikus tartalmak nézése és az azokra való maszturbálás nélkül. A hatvanadik napig elérni azonban már nagyobb kihívást jelentett. Most viszont már túl van a kilencvenedik napon, és magabiztosan néz elébe a maradék harmincnak. Egyetlen olyan időszakot képes felidézni, amikor egyáltalán nem érdekelte a pornó: kamaszkorában, amikor még nem találkozott vele. Maga is meglepődött, hogy ennek dacára eljutott idáig.

Sohasem lesz képes teljes mértékben száműzni a pornót az életéből – vallja –, mostanra azonban sikerült eljutnia oda, hogy rendben éli az életét nélküle. Túljutott a legrosszabb időszakon, és rendben van: sokkal nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érzi magát, mint korábban bármikor. Nem hiányzik neki az erotikus álomvilágba való menekülés, helyette próbál a valóság pozitív dolgaira koncentrálni. Úgy gondolja, menni fog a százhúsz nap.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek