Kompromisszumok nélkül finom: húsmentes lasagne vegán besamellel

Kipróbáltuk a bolti kamuhúst, és ha már ezzel készült el ebédre a lasagne, egy vegán besamelt is összedobtunk mellé. Azért az nagyon jó, hogy most már egy rakás profi és tényleg finom tej- és húsmentes alapanyag elérhető, és isteni, olaszos lasagne készülhet búzafehérjéből és növényi sajtból is.

Azért az több mint örömteli, hogy vegán változatban sem kell már diót és padlizsánt darálnunk, ha egy jó kis lasagnéhoz lenne kedvünk, és a sörélesztőpehelyről sem kell udvariasan azt hazudnunk, hogy olyan, mint a parmezán. Itt tart már a tudomány: 2020-ban a lasagne már vegán változatban is tökéletesen vállalható fogás. Nálunk jó sok paradicsommal, egy nagy adag besamellel és olvadós vegán sajttal készült. 

Olyan, mint a húsos, csak nem az.
Olyan, mint a húsos, csak nem az.boblin

Hozzávalók 4 személyre

A besamelhez:

  • 2 evőkanál liszt
  • 2 csapott evőkanál kókuszolaj
  • 3 deci növényi tej
  • 1 teáskanál
  • 1 késhegynyi szerecsendió

A lasagnéhez:

  • 9 darab lasagne tésztalap
  • 1 doboz növényi darált hús (275 gramm)
  • 1 doboz paradicsomkonzerv (nagyjából 20 deka)
  • 1 üveg olasz tésztaszósz (paradicsomkonzervvel is helyettesítheted)
  • 1 evőkanál szárított olasz fűszerkeverék
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • ízlés szerint só és frissen őrölt bors
  • 3 evőkanál növényi olaj
  • 1 darab felkockázott vöröshagyma
  • 4 kisebb darab felkockázott fokhagymagerezd
  • 1 nagy bögre reszelt (növényi) sajt
Recept idők

Elkészítés:

Dobd a hagymákat a forró olajra, majd 5 perc után mehet rá a növényi hús, és így is süsd fedő alatt, kis lángon 5 percen át. Ekkor add hozzá a tésztaszószt, a fűszereket, sót, borsot, cukrot és a paradicsomkonzervet, felkockázva. Adj neki 10 percet, és el is készült a ragud. 

A besamelhez hevítsd fel a kókuszzsírt nagyon kis lángon, majd mehet bele a liszt és 2-3 perc után a tej is. Ha besűrűsödött, ízesítsd sóval és szerencsendióval, majd tedd félre azt is. 

Kezdd el rétegezni a lasagnét, előbb egy kis szósz kerüljön a jénai aljára, utána a tésztalapok, arra is paradicsomos szósz, majd az egész tetejére kerüljön a besamel és arra a reszelt sajt. 35 perc alatt elkészül a sütőben – ha úgy látod, hogy a sajt erősen pirul, fedd le alufóliával. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek