Azért az több mint örömteli, hogy vegán változatban sem kell már diót és padlizsánt darálnunk, ha egy jó kis lasagnéhoz lenne kedvünk, és a sörélesztőpehelyről sem kell udvariasan azt hazudnunk, hogy olyan, mint a parmezán. Itt tart már a tudomány: 2020-ban a lasagne már vegán változatban is tökéletesen vállalható fogás. Nálunk jó sok paradicsommal, egy nagy adag besamellel és olvadós vegán sajttal készült.
Hozzávalók 4 személyre
A besamelhez:
- 2 evőkanál liszt
- 2 csapott evőkanál kókuszolaj
- 3 deci növényi tej
- 1 teáskanál só
- 1 késhegynyi szerecsendió
A lasagnéhez:
- 9 darab lasagne tésztalap
- 1 doboz növényi darált hús (275 gramm)
- 1 doboz paradicsomkonzerv (nagyjából 20 deka)
- 1 üveg olasz tésztaszósz (paradicsomkonzervvel is helyettesítheted)
- 1 evőkanál szárított olasz fűszerkeverék
- 1 csapott evőkanál cukor
- ízlés szerint só és frissen őrölt bors
- 3 evőkanál növényi olaj
- 1 darab felkockázott vöröshagyma
- 4 kisebb darab felkockázott fokhagymagerezd
- 1 nagy bögre reszelt (növényi) sajt
Elkészítés:
Dobd a hagymákat a forró olajra, majd 5 perc után mehet rá a növényi hús, és így is süsd fedő alatt, kis lángon 5 percen át. Ekkor add hozzá a tésztaszószt, a fűszereket, sót, borsot, cukrot és a paradicsomkonzervet, felkockázva. Adj neki 10 percet, és el is készült a ragud.
A besamelhez hevítsd fel a kókuszzsírt nagyon kis lángon, majd mehet bele a liszt és 2-3 perc után a tej is. Ha besűrűsödött, ízesítsd sóval és szerencsendióval, majd tedd félre azt is.
Kezdd el rétegezni a lasagnét, előbb egy kis szósz kerüljön a jénai aljára, utána a tésztalapok, arra is paradicsomos szósz, majd az egész tetejére kerüljön a besamel és arra a reszelt sajt. 35 perc alatt elkészül a sütőben – ha úgy látod, hogy a sajt erősen pirul, fedd le alufóliával.