Ebben van a maradék mézeskalácsok tökéletes helye: mézeskalács-sajttorta levendulamézzel

Ez a gyors édesség azt is megérdemli, hogy az ember külön miatta süssön mézeskalácsokat, de ha azok véletlenül túl keményre sikerültek, vagy megmaradtak a karácsonyi ünnepek után, akkor is klasszul felhasználhatók ebbe a desszertbe.

Egy jó kis mézes alap, egy savanykás-joghurtos sajtkrém, és nagyon különleges mézes öntet lesz az egésznek a végeredménye. Olyan, nem túl nehéz, nem túl vajas süti ez, ami ha nem fogy el azonnal, másnap a reggelizőasztalon is elfér. Egy kis gyümölccsel is feldobhatod a sajtkrémes réteget, de ha épp nincs otthon egy pár kocka savanykás fajta, akkor ki is hagyhatod őket. A méz, a joghurt, a ropogós kekszek megoldják, hogy sikered legyen vele. 

"Az finom lesz!"
"Az finom lesz!"Szabó E

Hozzávalók 8 szelethez:

  • 14 darab mézeskalács, aprítógépben összetörve (a morzsa legalább 2 bögrényi legyen)
  • 40 deka natúr sajtkrém
  • 6 deka vaj
  • 2 evőkanál görög joghurt
  • 1 mokkáskanál
  • 2 evőkanál porcukor
  • 8 evőkanál levendulavirágokkal ízesített méz (hagyományos mézet is használhatsz)
  • 1 zacskó zselatin (fél liter folyadékhoz elegendő)
  • 1 bögre szőlő (elhagyható)
  • 2 evőkanál méz
Recept idők

Elkészítés:

Törd össze a mézeskalácsokat egy aprítógépben úgy, hogy nagyjából 2-3 bögrényi legyen belőle. Keverd hozzá az olvasztott vajat, majd mehet a sütőbe 10 percre, utána pedig tedd félre hűlni. Közben készítsd el a krémet a sajtkrémből, a görög joghurtból, a két kanál mézből, cukorból és 1 csapott mokkáskanálnyi sóból. Keverj hozzá hidegen oldódó zselatint – nálam éppen egyzacskónyi kellett a keverékhez.

Kanalazd a krémet a mézes réteg tetejére, és ha van otthon szőlő, abból is dobhatsz bele néhány szemet. Tálald szeletenként egy-egy evőkanál levendulavirággal ízesített mézzel nyakon öntve. (Nagyjából egy hét alatt veszi át  a virágok aromáját a méz, amit aztán teában, melange-ok ízesítőjeként és pirított, vajas kalácson is elfogyaszthatsz.)

kapcsolódó Sajtkrémek tesztje: nem taszították le trónjáról a műfaj királyát
Sajtkrémek tesztje: nem taszították le trónjáról a műfaj királyát

Kóstolónkon egy prémium termék győzedelmeskedett, ami nem valami olcsó, viszont kimondottan finom, és bizonyára te is jól ismered.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ebben van a bejglicsücskök helye: narancsos-sajtkrémes bejgli pop cake

Ez a sütinyalóka mákos, gesztenyés és akár diós bejgliből is összedobható. Csak törd morzsásra az alapanyagokat, adj hozzá klassz, narancsos aromákat és mártsd kedvenc csokid felolvasztott változatába. A gesztenyésnek akár a fehér csokis matchabevonat is jól áll.

2020. december26., 06:04

Cukormentes kekszekkel is készítheted ezt a meggyes sajttortapohárkrémet

Ha egy kevés máklikőr is akad otthon, abból is adj egy keveset ehhez a klassz, meggyes desszerthez, ami semmit sem veszít az élvezeti értékéből akkor sem, ha fagyasztott gyümölcsökből készül.

január17., 06:04

Ünnepekkor és egyszerű hétköznapokon is remek ez a gyors halleves

Ha idén a halászlé helyett valami mást készítenél, dobj össze egy gyors hallevest, amiben az a legklasszabb, hogy minden tengeri herkentyű remekül illik bele. Lime-szeletekkel és pirított, vajas kaláccsal érdemes tálalnod ezt a pofonegyszerű fogást.

2020. december18., 06:08

Mézes-narancsos tengeri hal – hideg lencsesalátával még tartalmasabb

Egy jó kis tartalmas nyári fogás, ami a kissé narancsos-snidlinges hideg lencse mellett lesz igazán finom.

augusztus1., 10:24

Ezek a halfasírtok tökéletesek akár karácsonyra is

Előételként, szendvicsbe, de édesburgonyacsipsszel és lilaburgonya-pürével akár különleges főételként is tálalhatod ezeket a pikk-pakk összedobható, egészséges falatokat. Snidlinges-szerecsendiós majonézt érdemes kínálnod mellé.

2020. december23., 06:04

Még egy isteni karácsonyi maradékmentő szendvics, édes és sós ízek kombinációjából

Egy nagy kanál narancslekvár és szerecsendió dobja fel ezt a klassz szendvicset, nem is kell mellé más, csak néhány maradék sültpulyka-szelet és pár salátalevél.

2020. december25., 06:28

Mustra