Ebben van a maradék mézeskalácsok tökéletes helye: mézeskalács-sajttorta levendulamézzel

Ez a gyors édesség azt is megérdemli, hogy az ember külön miatta süssön mézeskalácsokat, de ha azok véletlenül túl keményre sikerültek, vagy megmaradtak a karácsonyi ünnepek után, akkor is klasszul felhasználhatók ebbe a desszertbe.

Egy jó kis mézes alap, egy savanykás-joghurtos sajtkrém, és nagyon különleges mézes öntet lesz az egésznek a végeredménye. Olyan, nem túl nehéz, nem túl vajas süti ez, ami ha nem fogy el azonnal, másnap a reggelizőasztalon is elfér. Egy kis gyümölccsel is feldobhatod a sajtkrémes réteget, de ha épp nincs otthon egy pár kocka savanykás fajta, akkor ki is hagyhatod őket. A méz, a joghurt, a ropogós kekszek megoldják, hogy sikered legyen vele. 

"Az finom lesz!"
"Az finom lesz!"Fotó: Szabó E

Hozzávalók 8 szelethez:

  • 14 darab mézeskalács, aprítógépben összetörve (a morzsa legalább 2 bögrényi legyen)
  • 40 deka natúr sajtkrém
  • 6 deka vaj
  • 2 evőkanál görög joghurt
  • 1 mokkáskanál
  • 2 evőkanál porcukor
  • 8 evőkanál levendulavirágokkal ízesített méz (hagyományos mézet is használhatsz)
  • 1 zacskó zselatin (fél liter folyadékhoz elegendő)
  • 1 bögre szőlő (elhagyható)
  • 2 evőkanál méz
Recept idők

Elkészítés:

Törd össze a mézeskalácsokat egy aprítógépben úgy, hogy nagyjából 2-3 bögrényi legyen belőle. Keverd hozzá az olvasztott vajat, majd mehet a sütőbe 10 percre, utána pedig tedd félre hűlni. Közben készítsd el a krémet a sajtkrémből, a görög joghurtból, a két kanál mézből, cukorból és 1 csapott mokkáskanálnyi sóból. Keverj hozzá hidegen oldódó zselatint – nálam éppen egyzacskónyi kellett a keverékhez.

Kanalazd a krémet a mézes réteg tetejére, és ha van otthon szőlő, abból is dobhatsz bele néhány szemet. Tálald szeletenként egy-egy evőkanál levendulavirággal ízesített mézzel nyakon öntve. (Nagyjából egy hét alatt veszi át  a virágok aromáját a méz, amit aztán teában, melange-ok ízesítőjeként és pirított, vajas kalácson is elfogyaszthatsz.)

Sajtkrémek tesztje: nem taszították le trónjáról a műfaj királyát
Sajtkrémek tesztje: nem taszították le trónjáról a műfaj királyát

Kóstolónkon egy prémium termék győzedelmeskedett, ami nem valami olcsó, viszont kimondottan finom, és bizonyára te is jól ismered.

Tovább »

Még több recept

Cukormentes kekszekkel is készítheted ezt a meggyes sajttortapohárkrémet

Ha egy kevés máklikőr is akad otthon, abból is adj egy keveset ehhez a klassz, meggyes desszerthez, ami semmit sem veszít az élvezeti értékéből akkor sem, ha fagyasztott gyümölcsökből készül.

január17., 06:04

Csirkét is süthetsz a forrólevegős sütőben, mutatjuk, hogyan lesz a legfinomabb!

Egy nagy adag görögsaláta mellett, egy kevés reszelt sajttal és citromlével szeretjük legjobban ezeket a klassz, fűszeres csirkefalatokat, amik segítenek egy kicsit megidézni a nyarat. Ha a görög salátát megunod, fokhagymás, görög joghurtos padlizsánsalátát dobj össze mellé.

február24., 06:04

Leves cheddar sajttal és sonkával – ezt próbáld ki vacsorára!

Egy kevés barna sör is feldobhatja ezt a gyors levest, ami egy nagy adag cheddarral és érett, napon szárított sonkaszeletekkel lesz még izgalmasabb. Ha friss zöldséggel tálalnád, szárzellert apríts bele!

február20., 06:00

Maradékmentés okosan: készíts barackos csirkeragut a megmaradt aszalt gyümölcsökkel

Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is menni fog ez a gyors csirkés fogás, amit egyszerű párolt rizzsel vagy forró vajban átforgatott, zsályás házi gyúrt tésztával érdemes tálalnod.

2020. december25., 06:28

Még egy isteni karácsonyi maradékmentő szendvics, édes és sós ízek kombinációjából

Egy nagy kanál narancslekvár és szerecsendió dobja fel ezt a klassz szendvicset, nem is kell mellé más, csak néhány maradék sültpulyka-szelet és pár salátalevél.

2020. december25., 06:28

Ez a fűszeres sült répa forrólevegős sütőben lesz a legfinomabb

Akár egy adag csípős, juharszirupos mázat is készíthetsz hozzá, amiből semmiképpen ne hagyj ki egy kevés sót és citromlevet. Halak és csirke mellett is nagyon finom.

február24., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.