Ebben van a maradék mézeskalácsok tökéletes helye: mézeskalács-sajttorta levendulamézzel

Ez a gyors édesség azt is megérdemli, hogy az ember külön miatta süssön mézeskalácsokat, de ha azok véletlenül túl keményre sikerültek, vagy megmaradtak a karácsonyi ünnepek után, akkor is klasszul felhasználhatók ebbe a desszertbe.

Egy jó kis mézes alap, egy savanykás-joghurtos sajtkrém, és nagyon különleges mézes öntet lesz az egésznek a végeredménye. Olyan, nem túl nehéz, nem túl vajas süti ez, ami ha nem fogy el azonnal, másnap a reggelizőasztalon is elfér. Egy kis gyümölccsel is feldobhatod a sajtkrémes réteget, de ha épp nincs otthon egy pár kocka savanykás fajta, akkor ki is hagyhatod őket. A méz, a joghurt, a ropogós kekszek megoldják, hogy sikered legyen vele. 

"Az finom lesz!"
"Az finom lesz!"Szabó E

Hozzávalók 8 szelethez:

  • 14 darab mézeskalács, aprítógépben összetörve (a morzsa legalább 2 bögrényi legyen)
  • 40 deka natúr sajtkrém
  • 6 deka vaj
  • 2 evőkanál görög joghurt
  • 1 mokkáskanál
  • 2 evőkanál porcukor
  • 8 evőkanál levendulavirágokkal ízesített méz (hagyományos mézet is használhatsz)
  • 1 zacskó zselatin (fél liter folyadékhoz elegendő)
  • 1 bögre szőlő (elhagyható)
  • 2 evőkanál méz
Recept idők

Elkészítés:

Törd össze a mézeskalácsokat egy aprítógépben úgy, hogy nagyjából 2-3 bögrényi legyen belőle. Keverd hozzá az olvasztott vajat, majd mehet a sütőbe 10 percre, utána pedig tedd félre hűlni. Közben készítsd el a krémet a sajtkrémből, a görög joghurtból, a két kanál mézből, cukorból és 1 csapott mokkáskanálnyi sóból. Keverj hozzá hidegen oldódó zselatint – nálam éppen egyzacskónyi kellett a keverékhez.

Kanalazd a krémet a mézes réteg tetejére, és ha van otthon szőlő, abból is dobhatsz bele néhány szemet. Tálald szeletenként egy-egy evőkanál levendulavirággal ízesített mézzel nyakon öntve. (Nagyjából egy hét alatt veszi át  a virágok aromáját a méz, amit aztán teában, melange-ok ízesítőjeként és pirított, vajas kalácson is elfogyaszthatsz.)

kapcsolódó Sajtkrémek tesztje: nem taszították le trónjáról a műfaj királyát
Sajtkrémek tesztje: nem taszították le trónjáról a műfaj királyát

Kóstolónkon egy prémium termék győzedelmeskedett, ami nem valami olcsó, viszont kimondottan finom, és bizonyára te is jól ismered.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Maradék szárnyasból is finom a karácsonyi Cobb-saláta

Egy kevés maradék főtt gesztenye és aszalt gyümölcs is került ebbe a karácsonyi maradékmentő tálba, nem is bántuk meg.

2020. december23., 06:04

Itt a vegán január: dobj össze egy isteni, olaszos tésztasalátát!

Ha vegán fogás, akkor legyen finom és laktató, mert nem érünk rá egy óra múlva is enni – ezt valljuk mi.

január11., 06:20

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Ez a legfinomabb vegán fogás: sült növényi sajt grillezett csilis-mézes ananásszal

Hogyha szeretnél egy kicsit egészségesebb fogásokat enni így az ünnepek után, de nem mondanál le a legfinomabb ízekről, ezt a remek sajtos receptet készítsd el!

január14., 06:32

Felrobbantotta az internetet: eddig 25 millióan nézték meg a TikTok legnépszerűbb, halas receptjét

Vajon tényleg ilyen finom ez az egyszerű fogás? Utánajártunk.

január13., 07:20

Csak egy gyors linzertészta kell ehhez a habcsókos sütihez

Dobj össze néhány kerek kekszet, kend meg kedvenc lekvároddal vagy téli fűszeres sajtkrémmel és helyezz mindegyik tetejére egy-egy habcsókot. Még a szilveszteri éjfélváráshoz is remek nass lesz belőle, ami nem mellesleg megmenti az ünnepek sokadik napján már kissé unalmas habcsókmaradékokat is.

2020. december23., 06:04

Mustra