15 dolog, amit meg kell tudnod a Star Wars világáról, mielőtt vége lesz

sw cover

A napokban mozikba került a Skywalker kora, véget ér egy történet, ami generációkkal ezelőtt indult útjára. A Csillagok háborúján még nagyanyáink is izgultak, ma meg gyerekeink rohannak izgatottan, hogy megnézzék a kilencedik epizódot. Ennek kapcsán összeszedtünk 15 kevésbé köztudott érdekességet a Star Wars világából.

Egészen bizsergető érzés lenne 1977-be visszautazni, amikor első alkalommal láthatták az ikonikus, űrben kúszó feliratot a mozinézők: teljesen más világ volt, azóta pedig eltelt 42 év, és habár a Csillagok háborúja is jelentősen átalakult, a távoli univerzum iránti rajongás megmásíthatatlan.

Dollármilliókkal a hiperűrben

A Star Wars ma már nemcsak egy szimpla film vagy filmes univerzum, hanem egy üzleti monstrum, a világ egyik legjobban dübörgő vállalkozása. George Lucas rájött, hogy nem elég, ha csak a mozik pénztárából jön vissza lóvé, így 40 évvel később oda jutottunk, hogy tényleg bármi jövedelmező, amin szerepel a Star Wars-embléma. Legyen az virsli, tejföl, legófigura vagy ruházat.

De ha mindezeket a tolakodó külsőségeket lehúzzuk róla, azért mégis egy gazdag, kidolgozott, valódi emberi drámákkal kirakott végtelen történetre bukkanunk. És a messzi-messzi galaxis karakterei, epikus pillanatai összességében legyőzik a dollármilliós üzlet kapzsiságát, a nyugvásra képtelen marketinget.

Mert az a lelkesedés, amivel George Lucas annak idején útjára indította a filmsorozatot, lenyűgöző. Mesterien gyúrta össze a klasszikus népmesei elemeket, a középkori lovagrendek világát, a keleti vallások misztikumát és az aktuális kétpólusú világ folyamatos harcát: így lett a történet örök érvényű.

Bár kétségkívül nehéz újat mondani erről az univerzumról, az összes forgatási anekdotát is hallottuk már, a rajongók kívülről fújják a háttérsztorikat és bújtatott részleteket, de most mégis megpróbálkozunk azzal, hogy olyan apró érdekességeket mutassunk meg nektek, amik talán kevésbé ismertek.

#1

Az Amerikai Rendezők Egyesületének nem tetszett, hogy nincs stáblista a legelső, 1977-es film elején. Ezért utasították Lucast, hogy tüntesse fel az alkotókat a nyitány előtt, mint ahogy azt az akkori egyesületi szabály kimondta. Lucas nemet mondott, ezért megbírságolták. A rendező fizetett, és azonnal kilépett az egyesületből. Persze aztán a Star Wars ebben is komolyan befolyásolta a filmipart: manapság már szinte alig szerepel stáblista a filmek elején.

#2

Obi-Wan Kenobi neve egy angol szójáték: can – képes valamire, obey – engedelmeskedik, szót fogad. Kenobi –  can obey –, aki képes az engedelmességre. Obi-Wan mindvégig engedelmesen követi a Jedi Tanács útmutatásait, mindig hű marad az elveihez, és erre is tanítja mind Anakint, mind Luke-ot. Yoda neve a héber yodeah szóból származik, ami annyit tesz, aki tud. A Jedi mester a lovagok legnagyobbika.

#3

Lucas számtalan ősi, ismert motívumot vagy híres művet is felhasznált a filmjéhez. Az egyik ilyen Wagner A Nibelung gyűrűje című operaciklusa, amely egyébként számtalan germán és skandináv mítosz- és népmesei elemet tartalmaz. A Ring-ciklusban a fiú legyőzi korábban hatalmas, de erejét egyre inkább elveszítő (nagy)apját (ahogy Luke Darth Vadert, úgy Siegfried Wotant). A Hősnek ugyanúgy választania kell a szerelem, az örök élet és a kárhozat között (Brünhilde a szerelmet választja az örök élet ellenében; ahogy Anakin is, még ha ezért el is kárhozik: Jedi helyett ő lesz a Sith-ek Sötét Lovagja). Brünhilde és Anakin életében még egy párhuzam felfedezhető: Brünhilde a tűzben leli halálát, Anakin pedig egy tüzes bolygón esik a lávába, majdnem halálra ég, és így lesz belőle a jól ismert félig ember, félig gép Darth Vader.

#4

Hasonlóan a Wagner-műhöz, George Lucas mindig úgy képzelte el, hogy mindegyik szereplőnek külön zenei témát ad. Eleinte ezt klasszikus zenékből szerette volna összeollózni, akár Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeiája tette, de később beajánlottak neki egy fiatal és tehetséges zeneszerzőt, John Williams pedig megkomponálta a film muzsikáját, ami szintén feledhetetlen.

A Filmtett.ro így ír Williams munkásságáról: „A Csillagok háborúja zenéjét kiemelkedővé és egyből felismerhetővé az elsősorban Richard Wagner operáihoz köthető Leitmotiv, avagy a vezérmotívumok használata teszi. (...) A történetben szereplő egyes karakterek saját zenei motívumot vagy témát kapnak, ami a teljes műben bármikor újra előkerülhet – akár némileg módosult formában is – amikor feltűnik az adott szereplő. (...) Az olyan alapvető témák, mint amilyen az Imperial March vagy Leia hercegnő saját zenei motívuma nemcsak az eredeti trilógiában, hanem az előzményfilmekben és a legújabb részben is feltűnnek némileg módosult formában. (...) A Csillagok háborúja-univerzumot ezért nemcsak az Erő, a karakterek és a szerteágazó történet, hanem a zene is összefogja, amitől John Williams legalább olyan alapköve a sagának, mint a fénykardok vagy az X-szárnyúak.”

#5

A Jedik emlegetnek egy próféciát, miszerint egyszer majd eljön a „kiválasztott”, egyensúlyt hozva az Erőbe. A hitük Anakin Skywalkerben nyugszik, ezért különös figyelmet szentelnek taníttatásának. Viszont nem minden úgy történik, ahogy azt a Jedi Rend nagymesterei elképzelték, Palpatine főkancellár Anakin átcsábításával elintézi, hogy egyetlen Jedi se maradjon az univerzumban, kivéve Yodát és Obi-Wan Kenobit, akiket nem sikerül legyőzni. Az egyensúly megszületik, hiszen kiegyenlítődnek az erőviszonyok mindkét oldalon – erről mi is írtunk nemrég. A jövendölés pedig így lehet akár olyan, mint a delphoi jósda híresen kétértelmű jövőmondásai.

#6

A film szűkös költségvetése miatt a stáb nagy része (beleérve Lucast is) a turistaosztályon repült Angliába, ahol a stúdiófelvételek folytak. Amikor erről Debbie Reynolds, Carrie Fisher édesanyja tudomást szerzett, felháborodva hívta fel a rendezőt, hogy milyen dolog az, hogy a lánya nem első osztályon utazott. A telefonhívásnál jelen volt Fisher is, aki elkérte Lucastól a kagylót, és ezt kiabálta bele: „Anya, én a turistaosztályon akarok utazni, úgyhogy kopj le!”, azzal lerakta.

#7

A Jedi visszatér végső nagy csatajelenete az Endor holdja felett zajlik. A Bibliában ez áll: „Akkor monda Saul az ő szolgáinak: Keressetek nékem egy halottidéző asszonyt, hogy elmenjek hozzá, és megkérdezzem őt. Szolgái pedig mondának néki: Ímé, Endorban van egy halottidéző asszony” (Sámuel I. könyve 28:7). A Lázadók felrobbantják a második Halálcsillagot, ezzel végső csapást mérve a Birodalomra. A csata végén az Endorra leszállva Luke Skywalker máglyán égeti el apja, Darth Vader maradványait. Ezután a halott Jedik szellemként elevenednek meg Luke előtt: Yoda, Obi-Wan és Darth Vader, akit immáron maszk nélkül, Anakin Skywalkerként láthat.

#8

Lucas nem szereti a nonszensz halandzsát, ezért a legtöbb idegen nyelvet igyekezett létező, földi nyelvekből összeollózni. A Jedi visszatér ewokjai például tibeti, nepáli és mongol nyelvek keverékét beszélik. Ugyanitt a kevéssé ismert Nien Numb (a Millennium Falcon furcsa szájú másodpilótája Lando Calrissian mellett az endori csatában) maszáj nyelven egyszer azt mondja: „ezer elefántcsorda tapos a lábamon”. A Baljós árnyakban és A klónok támadásában többször is felhangzik a saga egyetlen kórusműve, a Duel of the Fates. A szöveg csak első hallásra tűnik halandzsának, valójában egy 14. századi kelta legenda, a Fák csatájának néhány sorát halljuk szanszkrit nyelven.

#9

A klónok támadásában a Kamino bolygón készül a Köztársaság, majd a Birodalom klónserege. Obi-Wan először nem leli a bolygó helyzetét, mert a könyvtárból minden rá vonatkozó adatot töröltek, a térképeken sem szerepel. Yoda és ifjú tanítványai egy 3 dimenziós, szobányi csillagtérképre feltekintve, milliónyi csillag között keresik Obi-Wan elveszett bolygóját, de hiába. Santiago de Camino egy ezeréves spanyol zarándokhely, a 800 kilométeres Szent Jakab-zarándokút szinte végig egyenes. Az útvonal pontosan a Tejút központi sávja alatt fekszik, az éjszakai égboltra tekintve egész Európában itt a legfényesebbek galaxisunk csillagai.

#10

Az összes eddig elkészült Star Wars-filmben szerepel a „valami rossz érzés fogott el” mondat, különböző főszereplők szájából. Legelőször Luke mondja a negyedik epizódban, amikor megközelítik a Halálcsillagot. Egyetlen (félig) kivétel a Zsivány Egyes, ahol a droid K2-SO belekezd a mondatba, de Jyn és Cassian csendre intik, mielőtt befejezhetné.

#11

George Lucas még a legelső epizód elkészülte előtt ellátogatott jó barátja, Steven Spielberg filmjének forgatására, és a Harmadik típusú találkozások monumentális díszletei elkápráztatták. Pánikba esett, úgy gondolta, hogy az a film sokkal sikeresebb lesz, mint a Star Wars. Spielberg erre annyit mondott, hogy kössenek üzletet: ő odaadja a filmje bevételének 2,5 százalékát, és Lucas is ugyanígy tesz. A Star Wars 775 millió dollárt hozott globálisan – ami akkor rekordot döntött –, a Harmadik típusú találkozások pedig 304 milliót. Spielberg így körülbelül 40 millió dollárt nyert.

#12

A Jedi visszatérnek számos végkifejletet kitaláltak. Az anekdota szerint Harrison Ford maga kérte, hogy Han Solo végleg haljon meg, mert nem volt a szíve csücske a saga. Így aztán az egyik változat szerint a Halálcsillag elleni ütközetben a csempész életét veszti. De olyan ötlet is volt, hogy Luke átveszi Vader helyét a Birodalom élén, miután a Császár is meghalt: mindezek a negatív végkifejletek viszont Lucas szerint nagy hatással lettek volna a játékeladásokra, ezért inkább boldog véget adott a történetnek – Harrison Ford nagy bánatára, akinek aztán 30 évvel később J. J. Abramsnál kellett kopogtatnia, hogy ölje meg a hetedik epizódban. Abrams nem habozott, Han Solo meghalt.

#13

1973-ban George Lucas egy 13 oldalas összefoglalót küldött sztorijáról nagy hollywoodi stúdióknak, ahol szívesen el is olvasták. A fiatal rendezőt ugyanis az American Graffitiért épp 5 Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb film és legjobb rendező kategóriában. A producerek azonban semmit nem értettek a szokatlan sztori zanzásításából: nagyon újszerű hangvételű volt, olyan előremutató elemekkel, amit az akkor még klasszikus gondolkodású Hollywood nem tudott lenyelni.

Aztán a 20th Century Fox fejese megkereste, hogy csinálja meg a filmet, Lucas pedig el is kezdte írni a forgatókönyvet, ami végül több mint 200 oldal lett (egy átlagos forgatókönyv 100 oldal környékén áll meg). Lucas a sikerben bízva így háromfelé szedte a történetet, ebből születtek később a folytatások.

#14

A Star Warst olyan nagy rajongás vette körül, hogy a készítők kénytelenek voltak a folytatásokat már a lehető legnagyobb titokban forgatni, a lényeges fordulatokat pedig eltitkolni. Így történt meg az is, hogy A Birodalom visszavág ikonikus jelenetét, amikor Vader elmondja Luke-nak, hogy ő az apja, azzal a szöveggel vették fel, hogy „Obi-Wan ölte meg az apádat”. Csak a Luke-ot játszó Mark Hamill, a producerek és a rendező ismerték az igazi szöveget, majd az utószinkronban mondták alá Vader legendásan híres „Én vagyok az apád” mondatát.

1983-ban már akkora ováció és várakozás övezte A Jedi visszatér érkeztét, a trilógia lezáró darabját, hogy Lucasék joggal félhettek attól, hogy bármilyen történetszál kiszivárog, ezért álcímmel forgatták, hogy az érdeklődő kíváncsiskodók ne bukkanjanak fel. Korábban egyébként nem volt jellemző az, hogy egy filmre ekkora tömeg mozduljon meg, a Star Wars ezzel is új korszakot nyitott a filmes szórakoztatóiparban.

#15

Harrison Ford állítása szerint az első film forgatása alatt folyamatosan hülyültek Mark Hamill-lal, amikor Sir Alec Guinness nem volt jelen. Amikor viszont az idős színészlegenda velük volt, sokkal profibbak és fegyelmezettebbek voltak. Ettől függetlenül Guinness kifejezetten utálta az egészet, „szemét tündérmesének” gondolta. Egy eredeti forgatókönyv szerint nem is halt volna meg a Vaderrel szembeni párbajban, de a színész kérlelte Lucast, hogy az öreg Jedit írja ki a sztoriból.

Ez így is lett, ám a karakter körül létrejött rajongás miatt újra beleírták az ötödik és hatodik epizódba egy-egy új jelenet erejéig, ahol Kenobi szellemként jelenik meg. Guinness két feltétellel vállalta el: csak egyetlen napon dolgozik, 8:30-as kezdéssel, délután 1-re pedig már el akarja hagyni a forgatási helyszínt, a fizetése pedig a teljes bevétel 0,25 százaléka lesz. Így a színész 10 millió dollárt vitt haza 4 és fél óra munkáért.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek