Egy szuper süti az ünnepekre: narancsos mézeskalácstorta gyömbéres-konyakos töltelékkel

Ha lenne a karácsonynak hivatalos desszertje, az egészen biztosan valami ehhez hasonló, mézeskalácsfűszeres, narancsos, habos édesség lenne, pedig még igazi mézeskalács sincs benne. Van viszont egy nagy adag mézeskalácsfűszer, narancs, konyak és édes krém, amitől az egész teljesen ünnepi lesz.

Nem is kell hozzá sok idő, egészen könnyen összedobható ez a finomság, amit csokimázzal, fondanttal és mindenféle színes tortadekorral feldíszíthetsz. A legegyszerűbb és legfinomabb változatban készítettük el, mézeskalácsfűszeres piskótával és konyakos, narancsos, gyömbéres krémmel. 

Ez lehetne a karácsony hivatalos desszertje.
Ez lehetne a karácsony hivatalos desszertje.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók 6 személyre:

A tésztához

  • 6 darab tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 mokkáskanál
  • 6 evőkanál cukor
  • egy bionarancs héja
  • 1 evőkanál mézeskalácsfűszer-keverék

A krémhez

  • 50 deka mascarpone
  • 1 nagy evőkanál méz
  • 1 evőkanál konyak
  • 1 fél bionarancs leve
  • 1 mokkáskanál
  • 7 evőkanál porcukor
  • 5 deka puha vaj
  • 1 fél mokkáskanál gyömbér
  • 1 deci felvert habtejszín

A bevonathoz

  • 10 deka olvasztott fehér csoki (haladóknak fehér fondant)

A rétegezéshez

  • 4 evőkanál narancslekvár
Recept idők

Elkészítés:

Készítsd el a tésztát úgy, hogy a tojások fehérjét kemény habbá vered, majd összedolgozod óvatosan az egymással jó elkevert többi hozzávalóval. Kisebb-közepes tortaformákba igazíts belőle 3 lapot, majd süsd meg őket úgy 25-35  perc alatt, 180 fokon. (Tűpróbával látni fogod, mikor jó.)

Kend meg a torta két alsó „emeletét” 2-2 evőkanál narancslekvárral. 

A gyömbéres, habos krémhez csak el kell keverned egymással a felsorolt hozzávalókat robotgéppel, és a kihűlt torta alsó és középső részébe tölteni a teljes krémmennyiség háromnegyedét. 

A legyegyszerűbb bevonathoz a maradék krémhez add a fehér olvasztott csokit, és az így elkészült mázzal vond be a torta széleit. Bonbonokkal, cukorgyönggyel, csokis habbal, karamellel és a tortába szúrt mézeskalácsokkal is díszítheted. 

Ne köss kompromisszumot: itt a tökéletes mézeskalács receptje
Ne köss kompromisszumot: itt a tökéletes mézeskalács receptje

A torták Oscar-díját elnyerő Vargáné Orbán Anikó hosszas kutatómunkával kísérletezte ki receptet, amit most közkinccsé teszünk.

Tovább »

Még több recept

Dobd fel a napot ezekkel a koreai karfiolszárnyakkal!

Igen, mi is tudjuk, hogy a karfiolnak általában nincs szárnya, ez a fogás a nevét inkább onnan kaphatta, hogy hunyorítva, messziről kissé úgy tűnik, mintha csirkeszárnyakat enne az ember.

október31., 06:04

Percek alatt összedobod ezt a fehérbab-kolbász ragut

Édesburgonya-hajókba töltve vagy sült krumpli mellett egy kis adag gravyvel még mindig nem túl egészségtelen fogás, de ha egy adag párolt fehérrépát és friss rukkolát is adsz hozzá, még jobb, alacsony glikémiás indexszel rendelkező ragu lesz a végeredmény.

október29., 06:08

Próbáld ki a palacsintákat baconnel és juharsziruppal is!

Mutattunk már palacsintát sütőtökkel, almával, pizzafűszerekkel, de ezt a kombinációt még nem készítettük el, pedig imádjuk a fura párosításokat. Ha bevállalós vagy, és szereted az édes-sós ízkombinációkat, ezt a klassz reggelit neked találták ki.

október30., 06:08

Pattogatott kukoricából is készülhet édesség, nem is akármilyen

Az amerikai konyháról szól ez a hét, legalábbis részben. Ez azt jelenti, hogy egyszerű és néha fura fogásokat mutatunk majd – ezek egyike ez a klassz, maradékmentő snack –, amikkel leginkább gyerekbulikon lehetsz népszerű.

október29., 06:08

Fűszeres kurkumalatte – szuperegészséges reggeli ital

A kurkumáról mindig azt hallani, hogy annyira egészséges, hogy a legjobban akkor járunk, ha mindennap fogyasztunk belőle. Amellett, hogy szépen színezi a tésztákat, galuskákat és krémeket, azért nem is olyan egyszerű olyasmit készíteni belőle, ami igazán finom. Legalábbis eddig nem volt egyszerű, mostantól már az.

október30., 06:08

Mandulás aszaltszilva-torta vaníliás tejszínhabbal – karácsonyra tökéletes lesz!

Ez a desszert szuper, ha már unod a megszokott karácsonyi édességeket, és valami újat készítenél. A mandula és az aszalt szilva nagyszerűen összeillenek, a vaníliás tejszínhab pedig egy nagyszerű, visszafogott és krémes kísérő a különleges karácsonyi süti tetején.

2019. december20., 11:24

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.