Egy szuper süti az ünnepekre: narancsos mézeskalácstorta gyömbéres-konyakos töltelékkel

Ha lenne a karácsonynak hivatalos desszertje, az egészen biztosan valami ehhez hasonló, mézeskalácsfűszeres, narancsos, habos édesség lenne, pedig még igazi mézeskalács sincs benne. Van viszont egy nagy adag mézeskalácsfűszer, narancs, konyak és édes krém, amitől az egész teljesen ünnepi lesz.

Nem is kell hozzá sok idő, egészen könnyen összedobható ez a finomság, amit csokimázzal, fondanttal és mindenféle színes tortadekorral feldíszíthetsz. A legegyszerűbb és legfinomabb változatban készítettük el, mézeskalácsfűszeres piskótával és konyakos, narancsos, gyömbéres krémmel. 

Ez lehetne a karácsony hivatalos desszertje.
Ez lehetne a karácsony hivatalos desszertje.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók 6 személyre:

A tésztához

  • 6 darab tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 mokkáskanál
  • 6 evőkanál cukor
  • egy bionarancs héja
  • 1 evőkanál mézeskalácsfűszer-keverék

A krémhez

  • 50 deka mascarpone
  • 1 nagy evőkanál méz
  • 1 evőkanál konyak
  • 1 fél bionarancs leve
  • 1 mokkáskanál
  • 7 evőkanál porcukor
  • 5 deka puha vaj
  • 1 fél mokkáskanál gyömbér
  • 1 deci felvert habtejszín

A bevonathoz

  • 10 deka olvasztott fehér csoki (haladóknak fehér fondant)

A rétegezéshez

  • 4 evőkanál narancslekvár
Recept idők

Elkészítés:

Készítsd el a tésztát úgy, hogy a tojások fehérjét kemény habbá vered, majd összedolgozod óvatosan az egymással jó elkevert többi hozzávalóval. Kisebb-közepes tortaformákba igazíts belőle 3 lapot, majd süsd meg őket úgy 25-35  perc alatt, 180 fokon. (Tűpróbával látni fogod, mikor jó.)

Kend meg a torta két alsó „emeletét” 2-2 evőkanál narancslekvárral. 

A gyömbéres, habos krémhez csak el kell keverned egymással a felsorolt hozzávalókat robotgéppel, és a kihűlt torta alsó és középső részébe tölteni a teljes krémmennyiség háromnegyedét. 

A legyegyszerűbb bevonathoz a maradék krémhez add a fehér olvasztott csokit, és az így elkészült mázzal vond be a torta széleit. Bonbonokkal, cukorgyönggyel, csokis habbal, karamellel és a tortába szúrt mézeskalácsokkal is díszítheted. 

Ne köss kompromisszumot: itt a tökéletes mézeskalács receptje
Ne köss kompromisszumot: itt a tökéletes mézeskalács receptje

A torták Oscar-díját elnyerő Vargáné Orbán Anikó hosszas kutatómunkával kísérletezte ki receptet, amit most közkinccsé teszünk.

Tovább »

Még több recept

Lehet még finomabb a kedvenced: somlói karácsonyi változatban, gesztenyével és rummal

A somlói mondjuk jöhet akár reggeli előtt is, még a hagyományos változatban is. Tuningolni nem kell rajta semmit, ám ha mégis megtennéd, egy kis rumos gesztenyemasszával teheted ünnepivé.

2019. december19., 11:30

Kecskesajt-cukkini-csirke burger nyárra – különleges, és egy grillen összedobható

Grillezd meg a csirkét és a cukkinit, és már szinte el is készült ez a nagy kedvenc, ami egy kevés friss, házi, mézes majonézzel lesz igazán finom.

augusztus1., 06:04

Ennek a hamburgernek egy kissé keleti hangulata lett a padlizsántól és a fahéjas paradicsomszósztól

Egy tökéletes vega szendvics készült el nálunk, amiből ne hagyj ki néhány szelet ementálit, mert azzal lesz a legfinomabb.

augusztus2., 06:04

Maradt egy kis pulyka az ünnepekről? Az orosz hússaláta pulykasültből is finom!

Az egészből egy izgalmas, zöldséges vacsora lesz, amit egy-agy adag jó kis fűszeres majonéz fog össze.

2019. december24., 10:44

Red velvet sütinyalókák fehér csokival – ezt a gyerekek is szívesen segítenek majd összedobni

Íme a vörös bársony torta egyszerű, vendégváró változatban!

2019. december17., 10:42

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.