Mandulás aszaltszilva-torta vaníliás tejszínhabbal – karácsonyra tökéletes lesz!

Ez a desszert szuper, ha már unod a megszokott karácsonyi édességeket, és valami újat készítenél. A mandula és az aszalt szilva tökéletesen összeillenek, a vaníliás tejszínhab pedig egy nagyszerű, visszafogott és krémes kísérő a különleges karácsonyi süti tetején.

Van itt minden, amit szeretünk: mandula, aszalt szilva és egy kis vaníliás krém, ami jól kiegészíti a karakteres aromákat. Ha felnőtteknek készíted, egy kevés szilvapálinka is kerülhet az aszalványok közé. Egy szuper egyszerű ünnepi pite lesz belőle. 

Kezdők tejszínhabbal, haladók tojásfehérje-cseppekkel díszítsék.
Kezdők tejszínhabbal, haladók tojásfehérje-cseppekkel díszítsék.Fotó: NoirChocolate

Hozzávalók 6 személyre:

A tésztához

  • 20 deka liszt
  • 1 mokkáskanál
  • 12.5 deka hideg vaj, felkockázva
  • 6 deka kristálycukor
  • 1 darab tojássárgája
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 6 deka darált mandula

A sütemény töltelékéhez

  • 2 bögre összevágott aszalt szilva
  • 1 evőkanál szilvapálinka
  • 3 evőkanál meggylekvár
  • 1 teáskanál mandulaaroma
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 mokkáskanál
  • 1 fél citrom leve
  • 1 evőkanál méz
  • 1 fél zacskó zselatin

A tejszínes réteghez

  • 5 deci tejszínhab
  • 1 evőkanál vanlíiakivonat
  • 4 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Állítsd össze a tésztát a hozzávalók alapos elkeverésével, majd tedd a hűtőbe negyedórára. Ezek után nyomkodd egy hullámos, kivajazott tortaformába, majd süsd meg úgy fél óra alatt 170 fokon. (A tésztát sütőpapírral takard le sütés előtt, a papírra egyenletesen szórj szárazbabot, majd ha megsült, távolítsd el róla.)

A szilvás réteghez csak melegítsd össze a hozzávalókat, és forrald fedő nélkül 5 percen át, majd mehet bele a beáztatott zselatin. Hagyd félig kihűlni, és kanalazd a mandulás tészta tetejére. Ezek után verd fel a tejszínhabot a vaníliával és a cukorral, majd mehet az egész süti tetejére. Ha adagonként készítenéd, mini piteformákat is használhatsz, tejszín helyett pedig narancsos, cukros tojásfehérjét is süthetsz a tetejére néhány perc grillezéssel. 

Ajándék felnőtteknek: Karácsonyi konyakos-szegfűszeges szilvacsatni
Ajándék felnőtteknek: Karácsonyi konyakos-szegfűszeges szilvacsatni

Húsok mellé, gyümölcsköretek ízesítésére, de egy egyszerű vajas pirítóson is imádjuk ezt karácsonyi hangulatú, kicsit forraltbor-ízű csatnit.

Tovább »

Még több recept

Pimp my Fanta-szelet: narancslikőrös túrótorta kandírozott narancshéjjal és dupla narancsos réteggel

Tortaformában készítve nagyon klassz karácsonyi süti lesz a nagymama klasszikusából. Főleg így, hogy az alapját egy nagy adag vajas Oreo-keksszel készítettük.

2019. december19., 10:52

Triplacsokis cupcake-ek Nutella-krémmel – ezt süsd meg, ha biztosra akarsz menni!

Aki a sütit szereti, az a csokit is biztosan szereti, ezért jó ötlet triplacsokis sütikkel lekenyerezni, megvesztegetni és örökre magunkhoz láncolni a családot és a vendégeket. Ennél a sütinél biztosan nem jön elő, hogy én nem szeretem a zselatint/málnát/túrót, vagy az élesztős dolgokat, a Nutella segít abban, hogy az egész tuti siker legyen.

február22., 10:40

Így készül a nagymama almás lepénye

Ha van otthon egy adag alma, semmi akadálya annak, hogy elkészüljön ez a jó puha, fahéjas-almás lepény, amit egy-egy gazdagabb leves után főételként is bevethetsz.

február20., 12:04

Borsos-csilis forralt bor málnasziruppal – így még biztosan nem kóstolták a vendégeid!

Egy kis málnaszörp, fekete bors, egy kevés Cayenne-csili, és máris még finomabb lett az, amit ezek nélkül is szerettünk.

2019. december19., 09:20

Készíts otthon csirkenuggetset, így biztosan tudni fogod, mi került bele!

A csirkefalatkák nagyon finom, bár sokak szerint kissé misztikus alapanyag-elnyelők, mint mondjuk a virsli, a párizsi vagy a hortobágyi palacsinta. De nem ezek a házi változatok, amiket sokkal könnyebben összedobsz majd, mint gondolnád!

február21., 10:40

A németek tudják, mi a jó: marcipános stollen

Egy szuper téli desszert, ami nagyon sokáig eláll.

2019. december20., 10:44

Mustra