Mandulás aszaltszilva-torta vaníliás tejszínhabbal – karácsonyra tökéletes lesz!

Ez a desszert szuper, ha már unod a megszokott karácsonyi édességeket, és valami újat készítenél. A mandula és az aszalt szilva tökéletesen összeillenek, a vaníliás tejszínhab pedig egy nagyszerű, visszafogott és krémes kísérő a különleges karácsonyi süti tetején.

Van itt minden, amit szeretünk: mandula, aszalt szilva és egy kis vaníliás krém, ami jól kiegészíti a karakteres aromákat. Ha felnőtteknek készíted, egy kevés szilvapálinka is kerülhet az aszalványok közé. Egy szuper egyszerű ünnepi pite lesz belőle. 

Kezdők tejszínhabbal, haladók tojásfehérje-cseppekkel díszítsék.
Kezdők tejszínhabbal, haladók tojásfehérje-cseppekkel díszítsék.Fotó: NoirChocolate

Hozzávalók 6 személyre:

A tésztához

  • 20 deka liszt
  • 1 mokkáskanál
  • 12.5 deka hideg vaj, felkockázva
  • 6 deka kristálycukor
  • 1 darab tojássárgája
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 6 deka darált mandula

A sütemény töltelékéhez

  • 2 bögre összevágott aszalt szilva
  • 1 evőkanál szilvapálinka
  • 3 evőkanál meggylekvár
  • 1 teáskanál mandulaaroma
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 mokkáskanál
  • 1 fél citrom leve
  • 1 evőkanál méz
  • 1 fél zacskó zselatin

A tejszínes réteghez

  • 5 deci tejszínhab
  • 1 evőkanál vanlíiakivonat
  • 4 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Állítsd össze a tésztát a hozzávalók alapos elkeverésével, majd tedd a hűtőbe negyedórára. Ezek után nyomkodd egy hullámos, kivajazott tortaformába, majd süsd meg úgy fél óra alatt 170 fokon. (A tésztát sütőpapírral takard le sütés előtt, a papírra egyenletesen szórj szárazbabot, majd ha megsült, távolítsd el róla.)

A szilvás réteghez csak melegítsd össze a hozzávalókat, és forrald fedő nélkül 5 percen át, majd mehet bele a beáztatott zselatin. Hagyd félig kihűlni, és kanalazd a mandulás tészta tetejére. Ezek után verd fel a tejszínhabot a vaníliával és a cukorral, majd mehet az egész süti tetejére. Ha adagonként készítenéd, mini piteformákat is használhatsz, tejszín helyett pedig narancsos, cukros tojásfehérjét is süthetsz a tetejére néhány perc grillezéssel. 

Ajándék felnőtteknek: Karácsonyi konyakos-szegfűszeges szilvacsatni
Ajándék felnőtteknek: Karácsonyi konyakos-szegfűszeges szilvacsatni

Húsok mellé, gyümölcsköretek ízesítésére, de egy egyszerű vajas pirítóson is imádjuk ezt karácsonyi hangulatú, kicsit forraltbor-ízű csatnit.

Tovább »

Még több recept

Maradt egy kis pulyka az ünnepekről? Az orosz hússaláta pulykasültből is finom!

Az egészből egy izgalmas, zöldséges vacsora lesz, amit egy-agy adag jó kis fűszeres majonéz fog össze.

2019. december24., 10:44

Gyömbéres-őszibarackos smoothie – ezzel még a legnagyobb kánikula is elviselhető

Ha jégkockatartóban lefagyasztod, akár jégkásaként ihatjátok nyaranta ezt az egészséges italt, ami ha friss gyümölcsökkel készül, tökéletes fagyialternatíva lehet egy-egy meleg tavaszi és nyári napon.

május31., 06:00

Lehet még finomabb a kedvenced: somlói karácsonyi változatban, gesztenyével és rummal

A somlói mondjuk jöhet akár reggeli előtt is, még a hagyományos változatban is. Tuningolni nem kell rajta semmit, ám ha mégis megtennéd, egy kis rumos gesztenyemasszával teheted ünnepivé.

2019. december19., 11:30

Ez a szegfűszeges-narancsos pác halakkal és pulykával lesz a legtökéletesebb

Semmi okunk arra, hogy csak télen használjuk a narancs héját és a szegfűszeget az ételek ízesítésére. Ha elkészült az ebben pácolt hús, egy nagy adag rukkolás salátát kínálj mellé, narancslekvárral és szójaszósszal készült öntettel.

május31., 06:00

Epres-balzsamecetes lekvár kakukkfűvel – ezt kend a reggeli pirítósra!

Öt különleges tavaszi és nyári dzsemet is hoztunk erre a hétre olyan ízkombinációkkal, amik nem feltétlenül megszokottak a kamrákban. Pedig érdemes egy kicsit fűszerezned a dzsemeket és lekvárokat – tökéletesek lesznek egy-egy puha kalácsszelet tetején, amerikai palacsintán sós vajjal, de akár salátaöntetekben is elférnek egy-egy kanállal a citrom és az olívaolaj mellett.

május31., 06:00

Egyszerű, ünnepi vendégváró: parmezános sajtgolyók snidlingbundában

Szeretjük, mert egy kicsit izgalmasabb, mint néhány szelet keksz és sós mogyoró, mégis hamar elkészül, és azok a vendégek is örülnek majd neki, akik nem rajongói az édes vendégváró falatkáknak.

2019. december17., 11:20

Mustra