Téli túrák, úti célok, amik télen is gyönyörűek

Télen nem könnyű jó túrahelyszínt találni. Az erdők csupaszok, és még a kinti mínuszokkal is meg kell küzdeni. Három kirándulást ajánlunk, amikkel a zord időben sem foghatsz mellé.

Krátertúrázz a Ság-hegy belsejében, mászd meg a visegrádi várhegyet, vagy kirándulj Szépalmapuszta környékén, és jutalmazd meg magad egy tál forró levessel.

Krátertúra egy behavazott vulkán belsejében

Ság-hegy

A Dunántúli-középhegység egyik legkülönlegesebb hegye a méltánytalanul mellőzött Ság-hegy. A Celldömölk fölé emelkedő képződmény egy 5 millió éves vulkán maradványa. Ha a hidegben nem szeretnél hosszabb túrába vágni, de szívesen töltenél el egy kis időt a természetben, akkor tökéletes úti cél lehet. A hegyet két irányból is be lehet járni több útvonalon, körbe lehet sétálni a kürtőt, sőt le is lehet ereszkedni a kráterbe. Egy évszázada itt még bazaltbányászat folyt, ma viszont már tájvédelmi körzetté nyilvánították a területet. A kirándulás után lazíthatunk a celldömölki Vulkán fürdő gyógyvízében.

Téli vártúra

Visegrád

A Dunakanyar minden évszakban gyönyörű, de a behavazott völgy télen valódi mesevilággá változik. Szinte minden Duna-parti városkából indulnak túraútvonalak, de mi azt tanácsoljuk, hogy válaszd Visegrádot. A katolikus templom mögött lépcsősor vezet a Kálvária-hegyre, ami a Sziklakápolna mellett elhaladva egy meredek ösvényen a fellegvárig visz. Idáig persze autóval is feljöhetsz, de ha egy kis kirándulásra vágysz, érdemes nekivágnod a hegyoldalnak.

A vár decemberben péntektől vasárnapig délelőtt 10 és délután 4 óra között tart nyitva, ezért tökéletes célpontja lehet a túrának: a falról belátni az egész Dunakanyart és a Visegrádi-hegységet. (A teljes árú jegy 1700, a kedvezményes 850 forint.) Innen természetesen vissza lehet fordulni a városba vezető ösvényen, de folytathatjuk is az utat a Nagy-Villámig. Sőt, ha érzel még magadban erőt, nekivághatsz az erdei ösvénynek egészen a borjúfői kilátóig, ahonnan ráláthatsz a hegyek közül előbukkanó visegrádi templomtoronyra.

A legszebb zúzmarás táj teával

Szépalmapuszta

A Zirctől néhány kilométerre található Szépalmapuszta melankolikus, téli kirándulásokért kiált. A birtoknak saját, aprócska arborétuma van magas fákkal és kavicsos ösvénnyel, hangulatos házikói ott éjszakázó vendégeket várnak, nádassal benőtt tavacskája mellett pedig egy étterem áll, ahol a környéken tett túra után fel lehet melegedni egy csésze tea vagy leves mellett. A birtokon szarvasmarhák és kecskék is élnek.

Persze az igazi kaland akkor kezdődik, amikor magad mögött hagyod a bázist, és nekivágsz az erdőnek. Tűzd ki célul a Kőris-hegyi kilátót. A sárga jelzés mentén eljuthatsz a 13. századból hátramaradt halomsírokhoz. Az ösvényről bal kéz felé letérve találhatod az egykori pásztorkodással foglalkozó népek temetkezési helyét, innen a kék ómega jelzés mentén meredek emelkedő visz egyenesen a kilátóhoz, ezért érdemes hegymászólábbelivel készülni. Az Ördög-lik-barlangtól már csak néhány métert kell megtenni a csúcsig. Miután szétnéztél a dimbes-dombos környékén, a kék jelzés visz majd vissza a völgybe, ahol a mezőkön átvágva juthatsz vissza Szépalmapusztára.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek