Különleges kastélyok és várak, amik télen a legszebbek

Élsz-halsz a történelemért? Vagy kíváncsi vagy, hogyan éltek az emberek századokkal ezelőtt? Esetleg csak szívesen kirándulnál egyet? Látogasd meg télen a legkülönlegesebb hazai kastélyokat és várakat.

A téli hónapokat nem csak szánkózással és hóemberépítéssel lehet tölteni. Ugyanúgy érdemes nekivágni a vidéknek, mint amikor nem fedi vastag hótakaró a tájat. Olyan programokat ajánlunk, amik hidegben, fagyban is nagy élményt jelentenek. Mássz fel a füzéri várhoz, nézz szét Boldogkőváralja őrtornyából, vagy ismerd meg az arisztokraták és szolgálóik életét Gyulán.

A regélő vár

Füzér vára

A Zemplénben megbúvó füzéri várban először két éve, egy verőfényes februári napon jártam. A környéket friss hó borította, a fehér épület pedig valóságos ékkőként magasodott a falu fölé. Havas időben a legszebb és legmagasabb sarkú csizmádat, cipődet érdemes otthon hagyni, ugyanis a várhoz az erdőn keresztül, plusz egy hosszú lépcsősoron át vezető utat leginkább bakancsban lehet megtenni. De ne tántorítson el a fagy és a jég, mert érdemes megküzdeni az akadályokkal.

Füzér várát még a tatárjárás előtt, a 13. században építették a vulkáni hegyre, és falai között megfordult a Szent Korona is az 1500-as években. Jegyet odafent, a kapunál tudsz váltani. (A felnőttbelépő 2000, a kedvezményes 1500 forint.) A várat néhány évvel ezelőtt újították fel, és úgy rendezték be, mintha bármelyik pillanatban feltűnhetne valamelyik, a középkorból itt maradt lakója. A konyhában szárított növények lógnak, a hálótermekből jóleső hortyogás hangja szűrődik ki. Egyik legszebb terme a színes ablakos kápolna, teraszáról pedig gyönyörű kilátás nyílik a deres erdőkre, behavazott földekre és hegyekre.

A legfotogénebb kilátás

Boldogkő vára

A Zemplénben rengeteg izgalmas program vár rád egész évben. Tavasszal szemtanúja lehetsz a kajszivirágzásnak, nyáron a Gönci Vigasságokon pedig több halmazállapotban is megkóstolhatod a fák gyümölcsét, ellátogathatsz az ország egyik legzseniálisabb éttermébe, az Anyukám Mondtába, evezhetsz a Hernádon, vagy kikapcsolódhatsz a sátoraljaújhelyi kalandparkban. Télen pedig az ország egyik legfotogénebb panorámája tárulhat eléd Boldogkő várából.

Ugyan Boldogkőváralján nem kell annyit másznod, mint a füzéri várhoz, azért készülj kényelmes cipővel és szélálló öltözékkel, mert néhány lépcsőfok itt is vár rád. Boldogkő várát a 13. században IV. Béla király uralkodása alatt építették. Ha szerencsés időpontban érkezel, történelmi alakokkal is találkozhatsz. Jó időben lovagok vívhatnak meg egymással a szemed előtt, vagy Drugeth Mária tarthat idegenvezetést neked.

A vár leglátványosabb pontja az őrtorony, ami alatt a falu és a deres barackfás terül el, hátterükben szántóföldek és hegyek. Felnőttbelépőt 1300, kedvezményes jegyet 900 forintért válthatsz.

A magyar Downton Abbey

A gyulai Amásy-kastély

A Downton Abbey-sorozat rajongói ha nem is újabb részeket, de egy egész estés mozifilmet kaptak karácsonyra az alkotóktól. A történet legnagyobb erőssége a korról szóló más filmekkel szemben, hogy egyszerre mutatja be az arisztokraták és az őket szolgálók életét. Erre törekszik a gyulai Almásy-kastély interaktív kiállítása is, ami igazi csemege lehet azoknak, akik tűkön ülve várták a Crowley-család és az alsó szint életének további alakulását.

A kastély falai között fény derül lakóinak életére, bepillanthatsz a szolgálók, uraik és úrnőik szobáiba, egy varázstükör segítségével felpróbálhatod a ruháikat, megszagolhatod kedvenc parfümjeiket. A termeket érdemes idegenvezetővel bejárni, akik rengeteg olyan apró részletre hívják fel a figyelmed, amit magadtól talán észre sem vettél volna, és sok-sok izgalmas történetük van az egykori lakókról. Az állandó kiállításra a teljes árú belépő 2200, a kedvezményes 1400 forint.

Oszd meg másokkal is!
Mustra