A gyerekek is imádják morzsásra trancsírozni a tésztát és gyurmázni a golyókat, amik ebben a vörös és fehér változatban nagyon látványosak lesznek. Egy kis fehér csoki és néhány színes cukor elég a díszítésükhöz, de még ezeket is megspórolhatod, ha a fehér csokis falatokat a gyönyörű, piros sütimorzsával szórod meg.
Hozzávalók 1 adaghoz
A sütemény alaphoz
- 30 deka liszt
- 12 deka vaj
- 20 deka porcukor
- 1 csapott mokkáskanál só
- 2 deci író (vagy ugyanennyi kefir)
- 4 evőkanál folyékony piros ételfesték
- 1 csapott evőkanál kakaópor
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
A sütinyalókákhoz:
- 2 evőkanál natúr sajtkrém (vagy mascarpone)
- 10 deka fehér csoki
- nyalókapálcikák
- színes tortadara vagy cukorgyöngyök a díszítéshez
- polisztirolkocka
Elkészítés:
A tésztához keverd habosra a vajat a cukorral, majd jöhetnek a keverékhez a tojások és a só is. Ezek után add hozzá az írót és az ételfestéket, majd forgasd össze az egészet a sütőporral átszitált, kakaóporos liszttel. Egy nagyjából 18 centis tortaformában süsd meg 160 fokon, sütőtől függően úgy 45 perc alatt. Ha megsült, tedd félre hűlni.
Törd vagy gépben aprítsd morzsásra a vörös bársony torta kihűlt tésztáját, és adj 2-3 nagy evőkanál szobahőmérsékletű natúr sajtkrémet hozzá, majd dolgozd el vele. A cél, hogy éppen összeálljon jól gyurmázható masszává – ez a sajtkrém fajtájától és állagától is függ. Ha ezzel megvagy, formázz belőle sűrű golyókat, és szúrd őket a nyalókapálcikára. A golyók mérete, így a szükséges pálcikák száma is tőled függ, ha gyerekeknek készül, érdemes kisebbeket készíteni.
Olvaszd meg vízgőz fölött a feldarabolt fehér csokit, és forgasd meg benne a falatokat, majd állítsd őket egy polisztirolkocka vagy hungarocelldarab közepébe. Szórd meg színes cukorral őket, és tedd félre néhány órára.
A csoki szépít, boldogít, fiatalít. Egészen addig, amíg kakaó is van benne. Ha ezt kihagyjuk, akkor fehércsokinak nevezzük, bár nem is igazi csoki. Finom ettől még lehet, ha szívvédő már nem is.
Tovább olvasom