18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A negyvenmilliós kérdés: miért küld valaki fotót a farkáról?

Nagy kérdés, hogy mi visz rá egy férfit arra, hogy nekiálljon lefotózni a nemi szervét, és a legmegfelelőbbet kiválasztva továbbítsa a képet annak a nőnek, akit meg akar szerezni. Tényleg azt hiszi, hogy ez a legmegfelelőbb módszer?

Gyanútlan internetezőkkel a kelleténél sajnos gyakrabban fordul elő, hogy miközben akár ismerős, akár ismeretlen férfival csetelnek valamelyik közösségi felületen, az illető hirtelen a saját férfiasságáról készített fotókkal kezdi bombázni őket. Vajon mi motivál valakit, hogy ilyesmit tegyen? Erre kereste a válasz dr. Justin Lehmiller szexuálpszichológus.

Meztelen képet várnak cserébe

Nemrégiben jelent meg az első kutatás, amely a témával foglalkozik. A szakemberek több mint ezer férfi résztvevőt kérdeztek ki, és mint kiderült, a döntő többségében heteroszexuális alanyok 48 százaléka küldött már képet másoknak a saját nemi szervéről. A notórius farokfotózók fiatalabbak és narcisztikusabbak, továbbá szexistább nézeteket vallanak, mint az átlag, és leggyakrabban azért küldenek ilyen képeket, mert azt várják, hogy válaszként a nők meztelen fotókkal lepik meg őket.

Lehmiller maga is végzett egy kutatást a témában: online kérdezett meg 400 férfit, akiknek az egyharmada nem heteroszexuális irányultságúként határozta meg magát. A válaszadók 41 százaléka vallotta, hogy küldött már farokfotót magáról, átlagosan 22 alkalommal – de a számok nagy szórást mutattak: volt, aki csak néhányszor vetemedett ilyesmire, az érintettek 13 százaléka viszont már több mint százszor.

Az illetlen fotók nyomában
Az illetlen fotók nyomábanBjÃrn Forenius / Getty Images Hungary

Az esetek 49 százalékában gyanútlan áldozatok kapják a képeket, akiknek 56 százaléka nő, 44 százaléka férfi. A nem heteroszexuális résztvevők körében magasabb volt az illetlen fotókat küldők száma (57:39 százalék az arány). A másik kutatáshoz hasonlóan itt is elsősorban a viszonzásként várt meztelen képek motiválták leginkább az érintetteket, de meglepő módon a partner neme nem igazán számított ebből a szempontból.

Még meglepőbb, hogy a válaszadók egyharmada arról vallott, ő és „áldozata” később lefeküdtek egymással. Lehmiller szerint épp ez a megerősítés az, amely arra motiválhat valakit, hogy efféle képekkel lepjen meg másokat. Hiába ítéli el a többségi társadalom a farokfotók küldését, ha az illető azt látja, sikeresen felszedhet szexpartnereket ezzel a módszerrel, a stigma ellenére is megpróbálkozik vele.

Túltengő vagy inkább alacsony az önbizalmuk?

A másik kutatással ellentétben Lehmiller nem talált összefüggést az illetlen fotók küldözgetése és a narcisztikus személyiségjegyek között. Épp ellenkezőleg: az ő kutatása azt bizonyította, hogy gyakrabban küldenek ilyen fotókat az önbizalomhiánnyal küzdő férfiak, akik egyébként kevésbé képesek másokkal együttműködni, és általánosságban számítóbb, manipulatívabb személyiségek. Ezek az összefüggések azonban kizárólag a heteroszexuális alanyok esetében voltak megfigyelhetők.

A vázolt kutatásokban tapasztalt markánsan eltérő eredmények annak köszönhetők, hogy a két esetben más-más mintával dolgoztak a szakemberek – véli Lehmiller. Az előbbi vizsgálat alanyai átlagosan 5 évvel fiatalabbak voltak, mint az utóbbiban megkérdezettek, és etnikailag is változatosabb csoportot alkottak. A pszichológus úgy gondolja, a fiatalabb férfiakra gyakrabban jellemző, hogy önteltségből, narcizmusból mutogatják magukat.

Természetesen mindkét kutatás pusztán a megkérdezésen alapult, és csupán kisszámú mintával dolgozott. Még jóval több vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy valós, minden tekintetben helytálló következtetéseket vonhassanak le a szakemberek a témában.

Oszd meg másokkal is!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Mustra