Egy vad buli, egy jó adag fű, alkohol és egy kép, amit mindenki ismer

Ugyan, mi történhet, ha totál beszívsz egy partin és véletlenül lefényképeznek? Legfeljebb mém leszel.

Mémtöris utazásainkban láthattuk, hogy bárki lehet mém, akinek a képe híressé válik a közösségi médiában. Kell egy anyuka, aki mindent videóz, vagy egy gazdi, aki házikedvecéért él-hal. Vagy egy vad buli, jó adag fű, alkohol meg vicces kedvükben levő haverok, akik posztolják a beszívott képedet a netre.

Ez történt a Stoner Stanley-ként, azaz Szipus Stanley-ként elhíresült mém szereplőjével is, akit az internet népe ezenkívül még Really High Guy és [10] Guy-ként is ismerhet. Ő az, aki vélhetően egy lóadagnyi kábítószer befolyása alatt összevissza hadovál. A mém alapvető sztereotípiát fogalmaz meg a füvezőkkel szemben: értelmetlen válaszokat ad leginkább nonszensz kérdésekre.

Te 10-es skálán mennyire vagy betépve?

Egy Reddit-felhasználó a mém elterjedése előtt jóval posztolt egy olyan képet, amely elmagyarázza a füvezés okozta bódulás és ájulás különböző fázisait. Nem sokkal ezután egy másik felhasználó számtalan hasonló képet töltött fel, és az egyik olyan népszerű lett, hogy a több ezer megosztás után népszerű humoroldalak, mint például a Body Building vagy a BuzzFeed elkezdték gyűjteni és posztolni a legjobbakat. A sztori innentől kezdve a szokásos kerékvágásban haladt: csak az internet sebessége határozta meg, hogy milyen hamar terjed el a világban a befüvezett Stanley képe.

Az internet Nagylábúja

A kép 2011 óta több fénykort és számtalan spin-off mémvariációt is megért. Ő még annak a mémgenerációnak a része, amely évekig is divatban volt, éppen ezért a legtöbb internetfelhasználóhoz elért. Ennek ellenére furcsamód mindmáig nem tudni, ki szerepel a fotókon. Pontosabban egy Connor Sinclair név felmerült, ám erre nem lehet találni biztos forrást, csupán egy képet. Innen pedig nem igazán lehet tovább lépni: lehetséges, hogy egy olyan mémmel van dolgunk, amelynek a főszereplője megbánta, hogy mémmé vált? Vagy éppen csak azt, hogy – feltehetően – marihuánát szívott, és ezzel vált híressé?

Mindenesetre az internet világában, abban a korban, ahol mindennek van valami apró nyoma, ez a jelenség rendkívül bosszantó tud lenni. Úgy vagyunk vele, mint az amerikaiak a Nagylábúval: a lábnyomára mindig rábukkannak, de sosem látják teljes egészében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra