3 csodás őszi túracélpont a Dunakanyarban

Ne ítéld magad szobafogságra ősszel, sőt télen sem. Olyan úti célokat ajánlunk a Dunakanyarban, amelyek a hűvös idő és a kopárabb táj ellenére is gyönyörűek.

A tél közeledtével egyre nehezebb kimozdulni a négy fal közül, pedig ősszel is érdemes túrabakancsot húzni. A Dunakanyarral például biztosan nem nyúlhatsz mellé. Budapestről nagyjából egy óra alatt megközelítheted autóval, ráadásul rengeteg izgalmas, felfedezésre váró túraútvonalat tartogat. 

Zebegényi panoráma

Zebegény meghitt, macskaköves község a Duna északi partján. Elütheted itt az időt sétálással, beülhetsz egy hangulatos étterembe vagy kávézóba, de ha szép panorámára vágysz, mindenképpen vágj neki a természetnek. A Zebegény fölé magasodó hegy tetejére kígyózó, igen meredek ösvény többször is kitér a fák közül, ilyenkor előtűnik a völgyet átszelő folyó, a dombos táj, legelők, mezők, a környék összetöpörödött falvacskái.

A Zebegényről induló túra Nagymarost is érinti
A Zebegényről induló túra Nagymarost is érintiWalter Bibikow

Tehetsz egy kitérőt a Remete-barlanghoz, de ha a célod a csúcs, később ugyanannyit kell visszamásznod, mint amennyit ereszkedtél. A 465 méter magas Szent Mihály-hegy tetejét kőrakás jelzi, innen pedig egy kisebb völgyön átkelve újabb kaptató vezet a Hegyes-tetőn álló kilátóhoz, ahonnan minden irányban széttekinthetsz. Ezt a túrát akkor válaszd, ha van egy jó bakancsod és bármire képes vagy a szép kilátásért.

Visegrádi vártúra

Visegrádról mindenkinek a Fellegvár jut először eszébe, ami teljesen rendben is van, hiszen már maga a várlátogatás is egy önálló program, de mi azt tanácsoljuk, hogy kösd össze egy kellemes kirándulással. A város főutcájától macskaköves lépcső vezet a Kálvária-hegyre. Innen körülbelül negyedórányi mászásra lyukadhatsz ki a Fellegvár parkolójában. A túrába beiktathatsz egy várlátogatást (a teljes árú belépő 1700, a kedvezményes 850 forint), de akár folytathatod is az utad a büfék melletti falépcsőn, ami visszavisz az erdőbe.

Egy túra a Fellegvárhoz?
Egy túra a Fellegvárhoz?Dronandy

A fák között itt fel-feltűnik a Duna. Az ösvény a Nagy-Villám alatti parkolónál ér ki az autóútra. Innen elsétálhatsz a Zsitvay-kilátóhoz, vagy mehetsz tovább a szemközti mező irányába. Újabb hegymenet következik az erdőben. Jobb kéz felől szinte észrevétlen csapás vezet a Wass Albert-emlékkőhöz, ahonnan beláthatod az egész völgyet, és a fák között feltűnik a visegrádi templomtorony is, a túra végcélja. Visszafelé pedig még útba ejtheted az Ördögmalom-vízesést a pisztrángos tavak irányában. A Fellegvárhoz vezető emelkedőn kívül a túra szinte végig síkon vagy lejtőn visz, ezért ha egy lazább kirándulásra vágysz, válaszd Visegrádot.

Barangolás a Börzsönyben

A Börzsöny igazi túraparadicsom, ha szereted a magaslatokat és a változatos terepet. Ősszel az egyik leghangulatosabb része a Csarna-patak völgye. Az egykori kisvasút nyomvonala mentén haladó ösvényt magas fák, sekély vizű patak és mesebeli gombák szegélyezik, és egészen a a Kőkorsó nevű, meredek hátú hegy lábáig vezet. Többek között innen is megközelíthető a Csóványos és a rajta található 133 lépcsős kilátó, ahonnan szép időben szinte az egész Börzsönyt belátni. A völgybe visszaereszkedéssel együtt ez a kör egy nagyjából húsz kilométeres túrát jelent.

Barangold be a Börzsönyt ősszel
Barangold be a Börzsönyt ősszelJaGnÃ

Persze nem kell ilyen nagy fába vágnod a fejszéd. Ha a szép kilátás vonz, indulhatsz Márianosztráról is, ahol dimbes-dombos terepen át juthatsz fel a Kopasz-hegyre. A mélyben hullámzó erdő és a távolban felsejlő Duna megéri a mászást, de ugyaninnen megcélozhatsz egy másik, magasabb csúcsot is. A gerincen keresztül érsz a Só-hegyre, ahonnan lejtő visz le Nagyirtáspusztáig, ahol akár az erdei vasútra is felpattanhatsz, hogy visszarobogj Márianosztrára, vagy olyan új úti célokat iktathatsz be, mint Nagybörzsöny vagy Szob.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek