Ezt rontsd el, ha tudod: ünnepi rácponty szalonnásan

A rácponty valami olyasmi, aminek nem kell cégér, ismerte és szerette már az ükanyánk is.

Ez a jó kis szaftos, rétegezett halas fogás egy tipikus „tálbadobálós” étel, amivel kezdőként is simán kísérletezhetsz. Ha a ponty nem a kedvenced, senki nem tiltja meg, hogy másféle halat, akár tengeri filéket rétegezz. A legfontosabb, hogy minden réteg teljesen megpuhuljon és egy kicsit átvegye a hal és a fűszerek aromáját.

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kiló pontyfilé
  • 10 deka fülstölt szalonna
  • 1 kiló burgonya
  • 3 paprika
  • 3 paradicsom
  • 3 vöröshagyma
  • 5 deci tejföl
  • ízlés szerint fokhagymapor, só és bors
  • (füstölt) paprikapor
  • egy fél citrom leve
Recept idők

Elkészítés:

Főzd meg a krumplit sós vízben, mérettől függően maximum úgy egy óra alatt, majd tedd félre hűlni. Közben vágd vékony szeletekre a zöldségeket. A halat és a szalonnát szeleteld fel, előbbit sózd és citromozd meg. Irdald be a halat, zsírral kenj ki egy magas falú tepsit vagy jénait, ebbe kezdd el rétegezni a karikákra vágott krumplit, a zöldségeket és a halat. A zöldséges rétegeket sózd is meg egy kicsit, a hal beirdalt részeibe pedig kerüljön egy egy kocka szalonna is. (Ha van kedvenc zöldséged, nyugodtan tehetsz belőle többet.) Ha megvagy, mehet a tetejére a fokhagymás-paprikás tejföl is. Alufóliával lefedve süsd úgy 20-25 percen át 190 fokra előmelegített sütőben. 

Kiválasztás, sütés, tálalás és lájfhekkek – mindent a halról Kiválasztás, sütés, tálalás és lájfhekkek – mindent a halról

Jön a karácsony és a halászlé, úgyhogy összegyűjtöttünk minden infót, de tényleg mindent, amit a halakról tudni érdemes.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Nyári rizottó hallal és lime-mal

A rizottó készítését érdemes megtanulnod, mert parmezánnal, szarvasgombával, spárgával vagy aszalt paradicsommal ízesítve is nagyon finom lesz. Ahogy ez a halas változat is, amit nyári hangulatban, egy kis lime-mal a tetején készítettünk el.

2021. június22., 10:24

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Kapribogyós lazac: könnyű és izgalmas mediterrán fogás

Grillezz mellé cukkinit, vágj apróra aszalt paradicsomokat, készíts egy könnyű, fűszeres öntetet olívaolajjal, és már meg is van a tökéletes köret a percek alatt elkészült vacsorád mellé.

2021. március6., 10:40

Ez a garnélaleves sáfránnyal és sütőtökkel lesz tökéletes

Hallal és kagylóval is készítheted ezt a gyors levest, ami a sáfrány íze és gyönyörű színe miatt igazán elegáns fogás lesz. Ha valami könnyűt szeretnél az ünnepekre, érdemes adnod neki egy esélyt.

2020. december26., 06:04

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Tészta hallal és cukkinivel

Egy nagy adag parmezánt nem érdemes kihagynod a tetejéről, és ha még krémesebbé tennéd, mascarpone és tejföl keverékével lesz rajta legfinomabb a szósz.

2021. június9., 12:52

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek