Nyári rizottó hallal és lime-mal – egy kis fehérbortól lesz még izgalmasabb

A rizottó készítését érdemes megtanulnod, mert parmezánnal, szarvasgombával, spárgával vagy aszalt paradicsommal ízesítve is nagyon finom lesz. Ahogy ez a halas változat is, amit nyári hangulatban, egy kis lime-mal a tetején készítettünk el.

Friss bazsalikommal a tetején még finomabb.
Friss bazsalikommal a tetején még finomabb.LauriPatterson

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 szelet lazacfilé
  • 1 darab lime leve és héja
  • 2 ek. olaj
  • 2 nagy ek. vaj
  • 1 nagy bögre rizottórizs (hagyományos, 2,5 decis)
  • 0.5 bögre fehérbor
  • 10 deka reszelt pecorino
  • 2 bögre alaplé
  • 20 deka spárga megpárolva, összevágva
  • só és zöld bors
Recept idők

Elkészítés:

A vaj felében adj néhány percet a rizsnek, majd locsold meg a borral. Ha elfőtt a leve, akkor lassan adagolva, kevergetve puhítsd meg a rizst az alaplében. Ízesítsd sóval és borssal, majd add hozzá a vaj másik felét, szórd meg a sajttal és egy kevés lime-héjjal. 

A spárgát főzd néhány percig sós és egy kis cukorral ízesített vízben, vágd össze, majd keverd a rizottóhoz. 

A lime levével és sóval ízesített halat néhány perc alatt süsd meg egy kevés olajban, majd egyben vagy felszeleteve tálald a rizottó tetején. 

kapcsolódó Citromos fejes saláta fetával és kesudióval – gyors és egészséges tavaszi köret
Citromos fejes saláta fetával és kesudióval – gyors és egészséges tavaszi köret

Egy remek, egyszerű salátát hoztunk, ami a tavasszal grillezett húsok mellett a legfinomabb. Ha ebben a változatban megunod, egy gyors, vörös pestós öntetet dobj össze hozzá, és grillezett paradicsommal tálald.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Készíts gyors, nyári salátát pulykahússal és vörös pestóval!

A pestótól minden finomabb, tehát olyan, mint a mogyoróvaj, a szarvasgombaolaj, a vaj, a tejszín vagy a parmezán. Na jó, talán nem minden fogás lesz jobb tőle, de az biztos, hogy a semleges, visszafogott ízű alapanyagokat remekül feldobja egy-egy kanál ebből az olaszos, fűszeres ízesítőből.

július21., 12:52

Még egy klassz előétel az ünnepekre: gyors lazacos kosárkák

Akár karácsonyi vendégváró is lehet ez a finomság, de egy hosszabb menüsor előtt előételként is bevetheted. Ha téli hangulatúvá varázsolnád, egy kevés friss gyömbérrel és egy csipet szerecsendióval érdemes megtenned.

2020. december25., 06:28

Grillezett hal és tenger gyümölcsei

A mártogatósba egy kevés lime is kerüljön, és még frissebb, nyáribb hangulatú lesz ez a klassz ízesítő.

június23., 12:52

Bárányköfte egyszerűen – egy gyors, joghurtos padlizsánsaláta mellett a legfinomabb

Ha egy pofonegyszerű köretet keresel mellé, csak grillezz padlizsánt, keverd el egy nagy adag görög joghurttal, sóval és egy kevés fokhagymával. Másnap is isteni, legalábbis ha marad belőle valami.

július21., 10:24

Olasz garnélarizottó – friss zöldfűszerekkel és egy kevés lime-mal a legtökéletesebb

A rizottó akkor is finom, ha csak fehérbor, vaj és egy adag olasz sajt van a tetején, hát még egy adag frissen sült garnélával. Ha van otthon friss petrezselyem, abból is szórj egy keveset a tetejére.

február26., 06:04

Grillezz bélszínt és tálald parmezánba forgatott, grillezett kukoricával!

Ha egy kicsit elegánsabb grillvacsorát tervezel, amivel nem dolgoznál túl sokat, izzítsd be a szabadtéri sütőt és adj néhány percet az alapanyagoknak. Más dolgod nem is nagyon lesz, de ha még tovább fokoznád, készíts mustáros, zöld borsos szószt a húsnak, és forgasd parmezánba a kukoricát, miután elkészült.

július22., 10:44

Mustra