Halászlé fehérben: tárkonyos-citromos halleves

Halat enni illik karácsonykor, ezt mindannyian tudjuk, sőt nem csupán mi, az európai országok többsége. Az viszont sehol nincs leírva, hogy minden évben ugyanazt a receptet kell használnunk a halászléhez. Ez a kapros, tejszínes halleves egy kis citromhéjjal egy kis tengerparthangulatot hoz a karácsonyi asztalra.

A karácsonyi asztal kifejezés inkább azért került a bevezetőbe, mert ez az ünnep közeledik, de véletlenül se gondold, hogy ezt a fogást csak az ünnepekre készítheted el. Akár ma is összedobhatod vacsorára, hiszen viszonylag könnyű étel, ami segít abban is, hogy elég hal fogyjon otthon.

Cipóban is tálalhatod, ahogy csirkés testvérét.
Cipóban is tálalhatod, ahogy csirkés testvérét.Boston Globe

Hozzávalók 4 személyre

  • 70 deka halfilé kisebb darabokban (tőkehal, lazac, fogas, harcsa, vagy vegyesen)
  • 7 deci zöldségalaplé
  • 2 deci tejszín
  • 1 teaskanál tárkony
  • 1-1 kisebb darab hagyma, fehérrépa, répa (borsót is adhatsz hozzá)
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 biocitrom
  • 1 kanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Pirítsd meg egy kanál vajon a kockákra vágott zöldségeket, majd öntsd fel az alaplével, és hagyd puhulni feldő alatt 10 percen át. Ezek után mehetnek bele a halszeletek, a tárkony, só és bors (ha szükséges) és adj neki még ugyanennyi időt kis-közepes lángon. A végén add hozzá a tejszínt is, ezzel keverj rajta még néhányat. Pár csepp citromlével, reszelt citromhéjjal és friss bazsalikommal tálald. 

Egzotikus hangulatban kókusztejjel és lime-mal is készítheted, és ha vannak otthon tengeri herkenytűk, süsd meg őket fokhagymás olajban, mehetnek a langyos leves tetejére. 

Halleves, nem halászlé

Aki szerint az édesvizi halak pocsolyaízűek, annak se kell lemondania a hallevesről.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Készíts klassz fasírtot a karácsonyi maradékokból!

Ha maradt egy kevés darált hús a töltött káposztából és egy kevés aszalt gyümölcs a sütemények alapanyagai közül, ezt a finomságot dobd össze!!

2020. december24., 06:24

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Ez a garnélaleves sáfránnyal és sütőtökkel lesz tökéletes

Hallal és kagylóval is készítheted ezt a gyors levest, ami a sáfrány íze és gyönyörű színe miatt igazán elegáns fogás lesz. Ha valami könnyűt szeretnél az ünnepekre, érdemes adnod neki egy esélyt.

2020. december26., 06:04

Ebben van a maradék sajtok helye: gyors, sütőporos kenyér sajttal és fűszerekkel

Reggelire és a vacsora mellé is remek ez az egyszerű sütőporos kenyér, ami annyira talán nem puha és levegős, mint élesztővel és kovásszal készült társai, cserébe egy gyors keverés és egy rövid sütés után már szeletelheted is.

2020. december26., 06:04

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Még egy isteni karácsonyi maradékmentő szendvics, édes és sós ízek kombinációjából

Egy nagy kanál narancslekvár és szerecsendió dobja fel ezt a klassz szendvicset, nem is kell mellé más, csak néhány maradék sültpulyka-szelet és pár salátalevél.

2020. december25., 06:28

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek