Így készül a szarvasgulyás Visegrádon

Lélekmelengető és gazdag ízű fogás lábszárból

Nem kell a vadételek rajongójának lenned ahhoz, hogy rabul ejtsen ez a tartalmas leves. A karakteres íz, az omlós hús és a roppanós-puha zöldségek kombinációja téged is meg fog győzni.

Kiváló minőségű hús! -– vágta rá a visegrádi Patak Park Hotel éttermének séfje arra a kérdésünkre, mi teszi az igazán jó gulyást. És valóban: a friss és kiváló minőségű alapanyagot csak némi gyökérzöldség és burgonya egészíti ki, a végeredmény viszont egy tartalmas és komplex ízű fogás.

IMG 2977
Ruzsovics Dorina

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kg szarvashús, lehetőleg lábszár
  • 20 dkg füstölt, húsos szalonna
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál csípős fűszerpaprika
  • ízlés szerint borókabogyó
  • ízlés szerint borsikafű
  • 1 késhegynyi őrölt kömény
  • 1 csipet majoranna
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 egész zöldpaprika
  • 1 egész paradicsom
  • 50 dkg burgonya
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 0.5 darab zeller
  • friss petrezselyemzöld, zellerzöld
Recept idők

A hozzávalókon túl igazából csak türelemre van már szükség: a leves könnyen összeállítható, de az elfogyaztására mintegy két órát várni kell.

Elkészítés:

Az apró kockákra vágott szalonnát a sertészsíron kipirítjuk, a pörcöt félretesszük. A finomra vágott hagymát, a paradicsomot és a paprikát rádobjuk, lecsós alapot késztünk, majd belekeverjük a pirospaprikát, hozzáadjuk a kockákra vágott húst. Erős tűzön megpirítjuk, majd lassú tűzön, megsózva, lefedve pároljuk. Amikor levet ereszt, hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket. Tovább pároljuk, ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet. Ha a hús megpuhult (körülbelül 90 perc után), beletesszük a karikára vágott sárgarépát és zöldséget. Ha ezek is csaknem megpuhultak, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Szükség szerint utánaízesítünk, és a burgonyát is puhára főzzük. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek