Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis hal!

És ez tényleg krumplis hal, méghozzá az angolok halas pitéje füstölt hallal és jó sok vajas krumplipürével a tetején.

Már megint valami húsféle, amit az angolok krumplipüré alá tettek, majd megsütöttek... Az angol gasztronómia olyan fogása ez, aminek egy rakás előnye van. Nem baj, ha összetörik benne a hal, keverhetünk bele sokfélét, mégiscsak új változatát mutatja meg a hal-krumpli párosnak.

Ez nem hagymás bab.
Ez nem hagymás bab.Andy Hunting

Egy korábbi felmérés során kiderült: az angol a világ egyik legkevésbé népszerű konyhája, ami jó eséllyel a rengeteg felhasznált belsőség miatt lehet. Őket csak az USA, Kína és Brazília előzte meg a legrosszabbak dobogóján. A listán az elsők egyébként az olaszok lettek (amit jó eséllyel a pizzának köszönhetnek).

A halas pite, más nevén a halászpite általában fehér, gyakran füstölt halból (például tőkehalból vagy laposhalból) készül, fehérmártással, sokszor sajtosan. Ízléstől függően garnélarák és főtt tojás is kerülhet bele. Nálunk egy egyszerű, lazacos változatban készül el. 

Hozzávalók 2 személyre

  • 60 deka lazacfilé
  • 80 deka burgonya
  • 1 deci tejszín
  • 2 nagy evőkanál vaj
  • ízlés szerint szerecsendió, só és bors
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 15 deka füstölt hal
Recept idők

Elkészítés:

Kockázd fel és tedd fel főni a krumplit sós vízben.

Süsd meg a kicsit besózott halszeleteket egy kis fokhagymás vajban, majd tedd a vajjal együtt egy kisebb tepsi vagy jénai aljára. (Nem kell nekik sok idő, vastagságtól függően 4-4 percnek is elégnek kell lennie.). Ezek után mehetnek rá a füstölthal-darabok is. (Ez lehet bármilyen hal, amihez hozzájutsz és amivel szívesen készítenéd.)

Amikor a krumpli megfőtt, pürésítsd a tejszínnel, a másik kanál vajjal, majd adj hozzá egy kis szerecsendiót, sót és borsot. Ezzel burkold be a hal tetejét, és pirítsd meg egy kicsit, nagyjából 20 perc alatt. 

(Ha ez már jól megy, próbáld ki többféle hallal, akár zöldborsóval és garnélával is. Ha besamelt is készítenél a krumpli alá, ahhoz egy nagy evőkanál vajat olvassz fel, adj hozzá 3 deka lisztet, majd kis adagonként 3 deci tejet és sót. Sűrítsd be néhány perc alatt. Ehhez a mártáshoz akár sajtot és fokhagymát is adhatsz, így még izgalmasabb lesz a pite.)

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek