Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis hal!

És ez tényleg krumplis hal, méghozzá az angolok halas pitéje füstölt hallal és jó sok vajas krumplipürével a tetején.

Már megint valami húsféle, amit az angolok krumplipüré alá tettek, majd megsütöttek... Az angol gasztronómia olyan fogása ez, aminek egy rakás előnye van. Nem baj, ha összetörik benne a hal, keverhetünk bele sokfélét, mégiscsak új változatát mutatja meg a hal-krumpli párosnak.

Ez nem hagymás bab.
Ez nem hagymás bab.Fotó: Andy Hunting

Egy korábbi felmérés során kiderült: az angol a világ egyik legkevésbé népszerű konyhája, ami jó eséllyel a rengeteg felhasznált belsőség miatt lehet. Őket csak az USA, Kína és Brazília előzte meg a legrosszabbak dobogóján. A listán az elsők egyébként az olaszok lettek (amit jó eséllyel a pizzának köszönhetnek).

A halas pite, más nevén a halászpite általában fehér, gyakran füstölt halból (például tőkehalból vagy laposhalból) készül, fehérmártással, sokszor sajtosan. Ízléstől függően garnélarák és főtt tojás is kerülhet bele. Nálunk egy egyszerű, lazacos változatban készül el. 

Hozzávalók 2 személyre:

  • 60 deka lazacfilé
  • 80 deka burgonya
  • 1 deci tejszín
  • 2 nagy evőkanál vaj
  • ízlés szerint szerecsendió, só és bors
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 15 deka füstölt hal
Recept idők

Elkészítés:

Kockázd fel és tedd fel főni a krumplit sós vízben.

Süsd meg a kicsit besózott halszeleteket egy kis fokhagymás vajban, majd tedd a vajjal együtt egy kisebb tepsi vagy jénai aljára. (Nem kell nekik sok idő, vastagságtól függően 4-4 percnek is elégnek kell lennie.). Ezek után mehetnek rá a füstölthal-darabok is. (Ez lehet bármilyen hal, amihez hozzájutsz és amivel szívesen készítenéd.)

Amikor a krumpli megfőtt, pürésítsd a tejszínnel, a másik kanál vajjal, majd adj hozzá egy kis szerecsendiót, sót és borsot. Ezzel burkold be a hal tetejét, és pirítsd meg egy kicsit, nagyjából 20 perc alatt. 

(Ha ez már jól megy, próbáld ki többféle hallal, akár zöldborsóval és garnélával is. Ha besamelt is készítenél a krumpli alá, ahhoz egy nagy evőkanál vajat olvassz fel, adj hozzá 3 deka lisztet, majd kis adagonként 3 deci tejet és sót. Sűrítsd be néhány perc alatt. Ehhez a mártáshoz akár sajtot és fokhagymát is adhatsz, így még izgalmasabb lesz a pite.)

 

Miért nem hús a hal? Megválaszoljuk a nagyböjt nagy kérdéseit
Miért nem hús a hal? Megválaszoljuk a nagyböjt nagy kérdéseit

Hús-e továbbá a tej, a tojás vagy a hód? Elmondjuk!

Tovább »

Még több recept

Ma csak egy személyre főzöl? Ezt a szicíliai lazacot érdemes összedobnod

Pillanatok alatt kész, egy főre sem nehéz összedobni, és tökéletes akkor, ha úgy döntöttél, hogy az egyedül elköltött vacsorának is megadod a módját. Ha marad valamennyi hal a hűtőben, másnap egy egzotikus, kókusztejes levesben tökéletes helye lesz.

szeptember10., 06:04

Ezt a 4 összetevős, sütőtökös brownie-t akár a gyerekekkel is összedobhatod

Na majd biztos mi nem oldjuk meg, hogy az érkező sütőtökszezonban ne legyen az asztalon valami egészségesnek gondolt édesség, amit néhány perc alatt dobhatunk össze. Klassz gyerekbarát fogás, főleg azt alapul véve, hogy ha nem velük készül, a kicsik nem tudják majd, hogy tök is van benne. A tetejére olvasztott csokival, mandulával, vagy akár szarvasgombaolajjal teheted még izgalmasabbá.

október25., 06:04

Egy újabb változat a karácsonyi halra: citromos, tárkonyos tészta tejszínnel és frissen sült hallal

Nincs benne a karácsonyi nagykönyvben, hogy muszáj halat rántani és halászlevet főzni. Sokféle variációban lehet isteni a hal, mutatjuk az egyiket.

2019. november25., 11:20

Egzotikus, ünnepi halétel: fűszeres, kókusztejes halcurry

Vannak, akik minden karácsonykor ugyanazt ennék, és olyanok is, akik imádnak kipróbálni valami újat minden egyes évben. Nekik készültük ezzel az egzotikus halcurryvel.

2019. december3., 09:20

Még egy klassz tipp vacsorára: csirkés-gombás pite

Erdei gombákkal a legfinomabb, de igazából bármelyik klasszul illik ehhez a fogáshoz. Igazi maradékmentő étel, amiből nem érdemes kihagynod a hűtőben várakozó, jobb sorsra érdemes zöldség- és sajtcsücsköket sem.

szeptember27., 06:04

A mentaszósz minden vörös hús mellett príma, így készítheted el a legegyszerűbben!

Ne gondold, hogy csak a bárány mellett lesz finom, nyugodtan tálald bármelyik sült mellé egy kevés burgonyapürével és gravyvel.

október23., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.