Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis hal!

És ez tényleg krumplis hal, méghozzá az angolok halas pitéje füstölt hallal és jó sok vajas krumplipürével a tetején.

Már megint valami húsféle, amit az angolok krumplipüré alá tettek, majd megsütöttek... Az angol gasztronómia olyan fogása ez, aminek egy rakás előnye van. Nem baj, ha összetörik benne a hal, keverhetünk bele sokfélét, mégiscsak új változatát mutatja meg a hal-krumpli párosnak.

Ez nem hagymás bab.
Ez nem hagymás bab.Fotó: Andy Hunting

Egy korábbi felmérés során kiderült: az angol a világ egyik legkevésbé népszerű konyhája, ami jó eséllyel a rengeteg felhasznált belsőség miatt lehet. Őket csak az USA, Kína és Brazília előzte meg a legrosszabbak dobogóján. A listán az elsők egyébként az olaszok lettek (amit jó eséllyel a pizzának köszönhetnek).

A halas pite, más nevén a halászpite általában fehér, gyakran füstölt halból (például tőkehalból vagy laposhalból) készül, fehérmártással, sokszor sajtosan. Ízléstől függően garnélarák és főtt tojás is kerülhet bele. Nálunk egy egyszerű, lazacos változatban készül el. 

Hozzávalók 2 személyre:

  • 60 deka lazacfilé
  • 80 deka burgonya
  • 1 deci tejszín
  • 2 nagy evőkanál vaj
  • ízlés szerint szerecsendió, só és bors
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 15 deka füstölt hal
Recept idők

Elkészítés:

Kockázd fel és tedd fel főni a krumplit sós vízben.

Süsd meg a kicsit besózott halszeleteket egy kis fokhagymás vajban, majd tedd a vajjal együtt egy kisebb tepsi vagy jénai aljára. (Nem kell nekik sok idő, vastagságtól függően 4-4 percnek is elégnek kell lennie.). Ezek után mehetnek rá a füstölthal-darabok is. (Ez lehet bármilyen hal, amihez hozzájutsz és amivel szívesen készítenéd.)

Amikor a krumpli megfőtt, pürésítsd a tejszínnel, a másik kanál vajjal, majd adj hozzá egy kis szerecsendiót, sót és borsot. Ezzel burkold be a hal tetejét, és pirítsd meg egy kicsit, nagyjából 20 perc alatt. 

(Ha ez már jól megy, próbáld ki többféle hallal, akár zöldborsóval és garnélával is. Ha besamelt is készítenél a krumpli alá, ahhoz egy nagy evőkanál vajat olvassz fel, adj hozzá 3 deka lisztet, majd kis adagonként 3 deci tejet és sót. Sűrítsd be néhány perc alatt. Ehhez a mártáshoz akár sajtot és fokhagymát is adhatsz, így még izgalmasabb lesz a pite.)

 

Miért nem hús a hal? Megválaszoljuk a nagyböjt nagy kérdéseit
Miért nem hús a hal? Megválaszoljuk a nagyböjt nagy kérdéseit

Hús-e továbbá a tej, a tojás vagy a hód? Elmondjuk!

Tovább »

Még több recept

Medvehagymás karalábéleves – könnyű, diétás tavaszi fogás, amit gyorsan összedobsz

Ha te is szereted a könnyű, tavaszi leveseket, ezt az édeskés-fokhagymás medvehagymásat mindenképpen kóstold meg. Egy nagy adag csipetkével önálló fogásként is megállja a helyét.

április7., 12:52

Még egy klassz előétel az ünnepekre: gyors lazacos kosárkák

Akár karácsonyi vendégváró is lehet ez a finomság, de egy hosszabb menüsor előtt előételként is bevetheted. Ha téli hangulatúvá varázsolnád, egy kevés friss gyömbérrel és egy csipet szerecsendióval érdemes megtenned.

2020. december25., 06:28

Tőkehal és salsa rossa – egészséges főételtipp az ünnepekre

Ha egy kis fahéj kerül a salsába, ennek a könnyű, nyári fogásnak izgalmas téli hangulata lesz. Ha a legtökéletesebb köretet keresed mellé, készítsd el csilis-parmezános édesburgonya-hasábokkal.

2020. november29., 06:04

Gyömbéres édesburgonya-pite – gesztenyerózsákkal a tetején varázsolhatod ünnepivé

Kevesebb cukorral készítve, kis adagokban előételként is bevetheted, egy nagy piteformában sütve pedig különleges desszert lehet egész télen ez az ünnepi édesburgonya-pite. Ha a karácsonyi időszakban tálalod, tejszínes, édesített gesztenyemasszából nyomj a tetejére díszítést a még különlegesebb ízekért.

2020. november25., 06:24

Télen sincs megtiltva egy-egy szelet nyáridéző, grillezett lazac

A legfinomabb köret mellette pár darab cukkini, lila hagyma és padlizsán, amiket ha megsütsz a kontaktgrillben, elég egy joghurtos-kapros öntet a tökéletes, könnyű vacsorához.

február27., 06:00

Citromos-cukkinis tészta pecorinóval – gyors vacsoratipp, ami másnap is finom

Gyors, friss, egészséges és egy kicsit különleges finomság, ami akkor a legjobb, ha egy csokor snidlinget is aprítasz a tetejére. Ha nagyobb adagban készül, az sem baj, mert másnap akár hidegen is eheted, úgy is isteni.

április9., 12:52

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.