Nem csak szendvicsben finom: tojássaláta curryvel és újhagymával

A tojássaláta nemcsak a reggeli pirítóson finom, hanem jó sok zöldséggel remek hideg köret lesz belőle. Egy adag sült sonka mellett például nincs is nála jobb, főleg ősszel, amikor egy-egy esős napon is tavaszhangulatod lesz tőle.

A tojással kapcsolatban számos lifehack kering az online térben. Az egyik, a frissességét megállapító módszer az, ha megnézed, hogyan viselkedik a vízben. Ha egy tálban feljön a víz tetejére, akkor már nem jó, ám; ha lesüllyed, akkor még friss. A nyers vagy főtt tojás is könnyen megkülönböztethető feltörés nélkül is, már ha az ember hajlamos elfelejteni, hogy megfőzött néhány tojást. Ha az asztallapon megpörgetjük és szabályosan pörög, akkor főtt, ha imbolyogva, akkor nyers. Ha pedig a főtt tojás sárgája körül zöldes színt bukkan fel, arra azt mondják, vagy a túlfőzés, vagy a főzővíz nagy vastartalma az oka.

Megidézi a tavaszt.
Megidézi a tavaszt.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók 2 személyre:

  • 6 darab tojás
  • 1 deci majonéz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 csapott mokkáskanál currypor
  • 1 evőkanál méz
  • 2 deci tejföl
  • ízlés szerint só és frissen őrölt bors
  • koktélparadicsom, újhagyma, zellerszár felkockázva
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, majd hideg vízben hagyjuk kihűlni. Utána megpucoljuk és nagyobb darabokra felvágjuk őket. A majonézt, a tejfölt és a fűszereket összekeverjük egy tálban, majd beleforgatjuk a tojásokat is.

Felkockázunk minden zöldséget (az újhagyma a zöldjével együtt mehet bele), és átforgatjuk a keverékben. Néhány óra kell neki a hűtőben, utána süsd mellé a sonkát vagy a pirítóst.

Tisztázzuk végre: árt a tojás az egészségünknek vagy nem?
Tisztázzuk végre: árt a tojás az egészségünknek vagy nem?

Sokáig koleszterinmumus volt, aztán ezt cáfolták, aztán megint kiderítették, hogy rizikós, aztán... Hol az igazság tojásügyben?

Tovább »

Még több recept

Ez tényleg az egyik legfinomabb saláta: epres-kecskesajtos bébispenót dióval

Ha már unod a hagyományos görög- és cézársalátákat, próbáld ki ezt az epres-sajtosat, amit olajos magvakkal tehetsz még tartalmasabbá.

március14., 06:04

Keleti hangulatban: mentás csicseriborsó-saláta mazsolával

Ha még gazdagabb salátát szeretnél, amit akár egy vega vacsoraként is tálalhatsz, keverj hozzá alaplében puhított kuszkuszt és néhány szelet fahéjjal grillezett padlizsánt.

június27., 06:04

Töltött tojás melegen - tökéletes húsvéti vacsora

Ha egy könnyű, látványos, de egyszerűen összedobható fogást szeretnél, válaszd ezt a tavaszi töltött tojást, amihez nem is kell más, csak néhány szelet pirított kalács és egy friss, paradicsomos saláta.

április14., 13:04

Kifogytál a kenyérből és a tésztából? Készíts fűszeres palacsintametéltet a raguk mellé!

Ez a kapros köret egy jó kis tejfölös harcsapaprikás mellett a legfinomabb.

március27., 06:00

Spárga-fenyőmag saláta – elegáns és könnyű fogás csak 5 összetevőből

Egy kevés fokhagymás-majonézes pirítóssal tökéletes vega fogás lehet belőle, húsevőknek egy félig átsült jó borsos marhaszeletet vagy tejszínes-mustáros grillezett halat kínálj mellé.

június18., 06:00

Sült karfiolból is készülhet saláta, ebben a változatban köretként is bevetheted

A sült karfiol alkalmas arra, hogy menő kínai mázas falatok készüljenek belőle édes-csípősen, szezámmaggal, de pizzaalapként is tökéletes, ahogy ebben a klassz, különleges salátában is.

június18., 06:00

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.