Nem csak szendvicsben finom: tojássaláta curryvel és újhagymával

A tojássaláta nemcsak a reggeli pirítóson finom, hanem jó sok zöldséggel remek hideg köret lesz belőle. Egy adag sült sonka mellett például nincs is nála jobb, főleg ősszel, amikor egy-egy esős napon is tavaszhangulatod lesz tőle.

A tojással kapcsolatban számos lifehack kering az online térben. Az egyik, a frissességét megállapító módszer az, ha megnézed, hogyan viselkedik a vízben. Ha egy tálban feljön a víz tetejére, akkor már nem jó, ám; ha lesüllyed, akkor még friss. A nyers vagy főtt tojás is könnyen megkülönböztethető feltörés nélkül is, már ha az ember hajlamos elfelejteni, hogy megfőzött néhány tojást. Ha az asztallapon megpörgetjük és szabályosan pörög, akkor főtt, ha imbolyogva, akkor nyers. Ha pedig a főtt tojás sárgája körül zöldes színt bukkan fel, arra azt mondják, vagy a túlfőzés, vagy a főzővíz nagy vastartalma az oka.

Megidézi a tavaszt.
Megidézi a tavaszt.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók 2 személyre:

  • 6 darab tojás
  • 1 deci majonéz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 csapott mokkáskanál currypor
  • 1 evőkanál méz
  • 2 deci tejföl
  • ízlés szerint só és frissen őrölt bors
  • koktélparadicsom, újhagyma, zellerszár felkockázva
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, majd hideg vízben hagyjuk kihűlni. Utána megpucoljuk és nagyobb darabokra felvágjuk őket. A majonézt, a tejfölt és a fűszereket összekeverjük egy tálban, majd beleforgatjuk a tojásokat is.

Felkockázunk minden zöldséget (az újhagyma a zöldjével együtt mehet bele), és átforgatjuk a keverékben. Néhány óra kell neki a hűtőben, utána süsd mellé a sonkát vagy a pirítóst.

Tisztázzuk végre: árt a tojás az egészségünknek vagy nem?
Tisztázzuk végre: árt a tojás az egészségünknek vagy nem?

Sokáig koleszterinmumus volt, aztán ezt cáfolták, aztán megint kiderítették, hogy rizikós, aztán... Hol az igazság tojásügyben?

Tovább »

Még több recept

Vérnarancs-avokádó saláta kecskesajttal és fenyőmaggal – ezt próbáld ki, ha szereted a különlegességeket!

Nem kell megijedned attól, hogy gyümölcsöket használj alapvetően sós salátákban, mert azok pont ezektől a friss, édes-savanykás falatoktól lesznek még izgalmasabbak.

február12., 11:44

Ezt készítsd el a gyerekekkel: medvehagymás-parmezános kekszek

Jó, hát ajánlhatnánk utazáshoz, vendégvárónak és iskolába, de egyrészt mi is szeretünk finomakat nassolni otthon, másrészt pedig ezekre is lesz lehetőség néhány hónap múlva. Addig is jó, ha kigyakorlod ezt a klassz és egyszerű kekszet, amit a gyerekek is jó eséllyel szívesen gyurmáznak majd.

április8., 06:04

Ismered a veloutémártást? Így készítheted el a legegyszerűbben

A velouté pontos receptje attól függ, milyen ételhez használod: halakhoz hal-, szárnyashoz szárnyas-, sertéshez sertésalaplé illik. Az elkészült mártást csőben sült ételekhez és más mártások alapjaként is tökéletes.

április8., 06:04

Izgalmas és egyszerűen összedobható: alma-zeller saláta fokhagymás, rózsaborsos vajhallal

Ha majonéz helyett egy kevés joghurttal ízesíted az almát és a zellert, akkor ez a saláta könnyen beilleszthető akár egy diétás menübe is.

január14., 12:00

Kifogytál a kenyérből és a tésztából? Készíts fűszeres palacsintametéltet a raguk mellé!

Ez a kapros köret egy jó kis tejfölös harcsapaprikás mellett a legfinomabb.

március27., 06:00

Valami új, valami régi, valami kék: medvehagyma-saláta camembert-rel és szilvás öntettel

A medvehagyma friss, pikáns aromája mellett nincs is jobb, mint néhány falat camembert sajt, körte és egy kis szilvás öntet. Ha hedonista módban vagy, sült baconkockákkal hintsd meg a tetejét, a kiolvadt szalonnazsírt pedig az öntethez használd fel!

április7., 06:00

Mustra