Nem csak szendvicsben finom: tojássaláta curryvel és újhagymával

A tojássaláta nemcsak a reggeli pirítóson finom, hanem jó sok zöldséggel remek hideg köret lesz belőle. Egy adag sült sonka mellett például nincs is nála jobb, főleg ősszel, amikor egy-egy esős napon is tavaszhangulatod lesz tőle.

A tojással kapcsolatban számos lifehack kering az online térben. Az egyik, a frissességét megállapító módszer az, ha megnézed, hogyan viselkedik a vízben. Ha egy tálban feljön a víz tetejére, akkor már nem jó, ám; ha lesüllyed, akkor még friss. A nyers vagy főtt tojás is könnyen megkülönböztethető feltörés nélkül is, már ha az ember hajlamos elfelejteni, hogy megfőzött néhány tojást. Ha az asztallapon megpörgetjük és szabályosan pörög, akkor főtt, ha imbolyogva, akkor nyers. Ha pedig a főtt tojás sárgája körül zöldes színt bukkan fel, arra azt mondják, vagy a túlfőzés, vagy a főzővíz nagy vastartalma az oka.

Megidézi a tavaszt.
Megidézi a tavaszt.LauriPatterson

Hozzávalók 2 személyre

  • 6 darab tojás
  • 1 deci majonéz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 csapott mokkáskanál currypor
  • 1 evőkanál méz
  • 2 deci tejföl
  • ízlés szerint só és frissen őrölt bors
  • koktélparadicsom, újhagyma, zellerszár felkockázva
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, majd hideg vízben hagyjuk kihűlni. Utána megpucoljuk és nagyobb darabokra felvágjuk őket. A majonézt, a tejfölt és a fűszereket összekeverjük egy tálban, majd beleforgatjuk a tojásokat is.

Felkockázunk minden zöldséget (az újhagyma a zöldjével együtt mehet bele), és átforgatjuk a keverékben. Néhány óra kell neki a hűtőben, utána süsd mellé a sonkát vagy a pirítóst.

Tisztázzuk végre: árt a tojás az egészségünknek vagy nem? Tisztázzuk végre: árt a tojás az egészségünknek vagy nem?

Sokáig koleszterinmumus volt, aztán ezt cáfolták, aztán megint kiderítették, hogy rizikós, aztán... Hol az igazság tojásügyben?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Avokádós tonhalsaláta – önmagában és egy wrap belsejében is finom

Csupa egészséges kedvenc együtt: avokádó, tonhal és egy rakás zöldség. Mint ahogy bármelyik, igazán finom alapanyagokból készült ételt, ezt sem kell bonyolítanod és agyonfűszerezned, elég, ha az összes hozzávaló minőségére odafigyelsz.

2021. október1., 10:44

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Köretre nincs idő? Dehogynem, jöjjön a kuszkusz!

Már megint egy remek recept, aminek végeredménye néhány mozzarellafalattal tökéletes főétel lehet, ha pedig húsevőknek készíted, izgalmas köretként tálalhatod. Egy jó, fűszeres bárányköfte például még magasabb szintekre emelkedik mellette.

2021. október9., 12:00

Ez a zöldségkebab zöldborsós-mustáros mártogatóssal lesz a legfinomabb

Mutatós köret, ami tökéletes arra az esetre is, ha vendégeket vársz. Sokkal szebb, mint egy adag párolt zöldség, pedig lényegében erről van szó. Ha egy kevés sajtkrémbe keversz sült hagymát, mustárt, majd sóval és zöld borssal ízesíted, tökéletes mártogatóst készítettél a zöldségek mellé.

2021. szeptember24., 11:24

Zsidó tojás egyszerűen – nálunk libamájjal készült

Egy isteni fogás, ami jöhet reggel, délben és este is akár. Ha te is rajongod a tojás minden formáját, ezt a remek receptet próbáld ki!

2021. november27., 07:04

Zöldséges mexikói saláta – egy kis tortillacsipsz is elfér a tetején

Egy kis szénhidrát is belefér a tökéletes mexikói hangulat kedvéért, annál is inkább, mert ebben a salátában annyi remek, friss zöldség és gyümölcs van, hogy nem kell aggódnod amiatt, hogy egészséges lesz-e a végeredmény.

2021. szeptember30., 10:40

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek