Kínai citromos csirke egyszerűen – ezt akár kezdő szakácsként is bevállalhatod

Minden évszakban jólesik egy-egy ilyen nagyon egyszerűen elkészíthető és friss, citromos csirkés fogás, ami egyszerű párolt rizzsel is tök jó, de ha nagyon ázsiaira vennéd a figurát, akkor gyömbéres, szójaszószos üvegtésztával tálald.

Ha valódi kínaiként étkeznél otthon, jó ha tudod, hogy ott a szürcsölés és a böfögés tisztelettudónak minősül, sőt egyfajta elismerése a háziasszony főztjének. Ha az országban jársz, illik mindent megkóstolni, amivel megkínálnak, és a levest csészéből inni sem modortalanság, ellentétben a borravalóval, ami kifejezetten sértő.
És ha már az étkezésnél tartunk, Kína lehetne zöldebb: az ország évente 80 milliárd pár eldobható evőpálcikát használ el, ami akkora mennyiség, hogy 360-szor lehetne velük befedni a legendás Tienanmen teret. A pálcikák gyártásához szükséges fák életkora átlagosan 20 év, és rengeteget kivágnak belőlük, szóval elég sürgető, hogy átálljanak valami másra.

Evőpálcika helyett válassz valami zöldebbet.
Evőpálcika helyett válassz valami zöldebbet.Fotó: grandriver

Hozzávalók 2 személyre:

  • 50 deka csirkecombfilé
  • ízlés szerint
  • a sütéshez olaj
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 6 evőkanál víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál fehérbor
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 1 teáskanál barna cukor
Recept idők

Elkészítés:

Vágd a húst csíkokra és forrósíts olajat a serpenyőben, majd pirítsd a húsfalatokat legalább öt percen keresztül. Ezek után tedd ki őket egy tálra, tartsd melegen. A mártáshoz a kukoricalisztet két evőkanál vízben keverd csomómentesre, keverd el benne a maradék vizet és citromlevet, a cukrot, a citromhéjat, majd öntsd a serpenyőbe. Add hozzá a bort és egy kevés sót (vagy ha van otthon, szójaszószt) is, majd forrald össze a szószt egészen addig, amíg besűrűsödik. Végül add hozzá a csirkehúst.

Egy kis szójaszósszal és egy kevés reszelt gyömbérrel ízesített forró üvegtészta legfinomabb mellé, jó sok korianderrel megszórva, de egyszerű, párolt rizzsel is tökéletes, kínai hangulatú fogás lesz.

 

Végre van egy rendes kínai étterem az Oktogonnál!
Végre van egy rendes kínai étterem az Oktogonnál!

Nem kifőzde, hanem bisztró. Wang mester a belvárosban terjeszkedik, ami nekünk csak jó.

Tovább »

Még több recept

Új variáció a csirke-rizs-zöldség szentháromságra: csirke krémes, fehérboros szószban

A csirke és rizs páros lehet nagyon unalmas, de akár izgalmas fogás is – utóbbira bizonyíték ez a sűrű, fehérboros mártás. Ha sütsz mellé egy kis vargányás kelkáposztát, akkor a zöldséget is kipipálhatod.

október25., 11:24

Halászlé fehérben: tárkonyos-citromos halleves

Ez a tárkonyos, tejszínes halleves egy kis citromhéjjal egy kis tengerparthangulatot hoz a karácsonyi asztalra.

november18., 10:44

Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével

Mi lehetne ünnepibb egy gesztenyés-vörösboros fogásnál? Talán egy olyan étel, ami hagy is ünnepelni, vagyis nem akarja, hogy a konyhában töltsd a karácsonyi szabadság értékes óráit.

november20., 09:20

Vargányás, tejszínes sertésszűzcsíkok egyszerűen – házi tésztával tálald!

...De azért vajas pirítóssal is lecsúszik.

november19., 09:24

Francia karácsony: konyakos libamájpástétom aszalt gyümölcsökkel

Szuper egyszerű fogás ez, amivel könnyen sikert arathatsz. Nem is kell nagyon más a tálaláshoz, csak egy zacskó natúr sós keksz, vagy friss, pirított kalácsszeletek.

november19., 11:20

Olasz étel, ami az ünnepi asztalon is finom: házi tészta csípős garnélával, friss fűszerekkel

A garnélával és a frissen főtt, házi tagliatellével egy olyan isteni fogást készíthetsz, amivel akár az ünnepi menüben is sikert arathatsz, de egy szimpla hétköznapot is fél óra alatt feldobhatsz vele.

november18., 11:24

Mustra