Kínai citromos csirke egyszerűen – ezt akár kezdő szakácsként is bevállalhatod

Minden évszakban jólesik egy-egy ilyen nagyon egyszerűen elkészíthető és friss, citromos csirkés fogás, ami egyszerű párolt rizzsel is tök jó, de ha nagyon ázsiaira vennéd a figurát, akkor gyömbéres, szójaszószos üvegtésztával tálald.

Ha valódi kínaiként étkeznél otthon, jó ha tudod, hogy ott a szürcsölés és a böfögés tisztelettudónak minősül, sőt egyfajta elismerése a háziasszony főztjének. Ha az országban jársz, illik mindent megkóstolni, amivel megkínálnak, és a levest csészéből inni sem modortalanság, ellentétben a borravalóval, ami kifejezetten sértő.
És ha már az étkezésnél tartunk, Kína lehetne zöldebb: az ország évente 80 milliárd pár eldobható evőpálcikát használ el, ami akkora mennyiség, hogy 360-szor lehetne velük befedni a legendás Tienanmen teret. A pálcikák gyártásához szükséges fák életkora átlagosan 20 év, és rengeteget kivágnak belőlük, szóval elég sürgető, hogy átálljanak valami másra.

Evőpálcika helyett válassz valami zöldebbet.
Evőpálcika helyett válassz valami zöldebbet.grandriver

Hozzávalók 2 személyre

  • 50 deka csirkecombfilé
  • ízlés szerint
  • a sütéshez olaj
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 6 evőkanál víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál fehérbor
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 1 teáskanál barna cukor
Recept idők

Elkészítés:

Vágd a húst csíkokra és forrósíts olajat a serpenyőben, majd pirítsd a húsfalatokat legalább öt percen keresztül. Ezek után tedd ki őket egy tálra, tartsd melegen. A mártáshoz a kukoricalisztet két evőkanál vízben keverd csomómentesre, keverd el benne a maradék vizet és citromlevet, a cukrot, a citromhéjat, majd öntsd a serpenyőbe. Add hozzá a bort és egy kevés sót (vagy ha van otthon, szójaszószt) is, majd forrald össze a szószt egészen addig, amíg besűrűsödik. Végül add hozzá a csirkehúst.

Egy kis szójaszósszal és egy kevés reszelt gyömbérrel ízesített forró üvegtészta legfinomabb mellé, jó sok korianderrel megszórva, de egyszerű, párolt rizzsel is tökéletes, kínai hangulatú fogás lesz.

 

Végre van egy rendes kínai étterem az Oktogonnál! Végre van egy rendes kínai étterem az Oktogonnál!

Nem kifőzde, hanem bisztró. Wang mester a belvárosban terjeszkedik, ami nekünk csak jó.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Kung-pao csirke csípősen, kesudióval

Még egy csirkés fogás, amihez csak egy-két (nem is annyira) titkos összetevőt adtunk, így lett belőle egzotikus különlegesség.

2021. szeptember12., 12:52

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

És a sajtos-csirkés pitét próbáltad már?

Sós változatban is finomak a piték, ebben ráadásul annyi hagyományos, ismert íz találkozik, hogy a legválogatósabbak is szeretni fogják. Ha így megunod, legközelebb bolognai raguval készítsd.

2021. szeptember3., 10:24

Zöldségleves csirkés húsgolyókkal, krémesen

Egy gyors finomság, ami még a diétába is remekül beilleszthető. Készítheted magyarosan, olasz fűszerekkel, de akár tejfölös habarással, citromos-tárkonyos változatban is.

2021. szeptember11., 10:44

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek