Kínai citromos csirke egyszerűen – ezt akár kezdő szakácsként is bevállalhatod

Minden évszakban jólesik egy-egy ilyen nagyon egyszerűen elkészíthető és friss, citromos csirkés fogás, ami egyszerű párolt rizzsel is tök jó, de ha nagyon ázsiaira vennéd a figurát, akkor gyömbéres, szójaszószos üvegtésztával tálald.

Ha valódi kínaiként étkeznél otthon, jó ha tudod, hogy ott a szürcsölés és a böfögés tisztelettudónak minősül, sőt egyfajta elismerése a háziasszony főztjének. Ha az országban jársz, illik mindent megkóstolni, amivel megkínálnak, és a levest csészéből inni sem modortalanság, ellentétben a borravalóval, ami kifejezetten sértő.
És ha már az étkezésnél tartunk, Kína lehetne zöldebb: az ország évente 80 milliárd pár eldobható evőpálcikát használ el, ami akkora mennyiség, hogy 360-szor lehetne velük befedni a legendás Tienanmen teret. A pálcikák gyártásához szükséges fák életkora átlagosan 20 év, és rengeteget kivágnak belőlük, szóval elég sürgető, hogy átálljanak valami másra.

Evőpálcika helyett válassz valami zöldebbet.
Evőpálcika helyett válassz valami zöldebbet.Fotó: grandriver

Hozzávalók 2 személyre:

  • 50 deka csirkecombfilé
  • ízlés szerint
  • a sütéshez olaj
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 6 evőkanál víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál fehérbor
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 1 teáskanál barna cukor
Recept idők

Elkészítés:

Vágd a húst csíkokra és forrósíts olajat a serpenyőben, majd pirítsd a húsfalatokat legalább öt percen keresztül. Ezek után tedd ki őket egy tálra, tartsd melegen. A mártáshoz a kukoricalisztet két evőkanál vízben keverd csomómentesre, keverd el benne a maradék vizet és citromlevet, a cukrot, a citromhéjat, majd öntsd a serpenyőbe. Add hozzá a bort és egy kevés sót (vagy ha van otthon, szójaszószt) is, majd forrald össze a szószt egészen addig, amíg besűrűsödik. Végül add hozzá a csirkehúst.

Egy kis szójaszósszal és egy kevés reszelt gyömbérrel ízesített forró üvegtészta legfinomabb mellé, jó sok korianderrel megszórva, de egyszerű, párolt rizzsel is tökéletes, kínai hangulatú fogás lesz.

 

Végre van egy rendes kínai étterem az Oktogonnál!
Végre van egy rendes kínai étterem az Oktogonnál!

Nem kifőzde, hanem bisztró. Wang mester a belvárosban terjeszkedik, ami nekünk csak jó.

Tovább »

Még több recept

Így készül a szarvasgulyás Visegrádon

Lélekmelengető és gazdag ízű fogás lábszárból.

november15., 09:24

Hidegen és melegen is tökéletes: olasz csirkés-rizses saláta parmezánnal

Akár háromperces konyhai rutinnal is nagyon könnyű készíteni.

október16., 12:04

Törékeny, ahogy névadója: Pavlova-torta fügével

Szuper desszert, ami talán nem a legegyszerűbb, de ha sok gyümölccsel tálalod, könnyű és ünnepi hangulatú fogás lehet egy-egy tartalmas vacsora után.

november19., 12:00

Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével

Mi lehetne ünnepibb egy gesztenyés-vörösboros fogásnál? Talán egy olyan étel, ami hagy is ünnepelni, vagyis nem akarja, hogy a konyhában töltsd a karácsonyi szabadság értékes óráit.

november20., 09:20

A kínai rizses hús: chop suey csirkéből tofuval

Pontosabban az amerikaiak kínai rizses húsa.

november4., 09:24

Olasz étel, ami az ünnepi asztalon is finom: házi tészta csípős garnélával, friss fűszerekkel

A garnélával és a frissen főtt, házi tagliatellével egy olyan isteni fogást készíthetsz, amivel akár az ünnepi menüben is sikert arathatsz, de egy szimpla hétköznapot is fél óra alatt feldobhatsz vele.

november18., 11:24

Mustra