Kínai citromos csirke egyszerűen – ezt akár kezdő szakácsként is bevállalhatod

Minden évszakban jólesik egy-egy ilyen nagyon egyszerűen elkészíthető és friss, citromos csirkés fogás, ami egyszerű párolt rizzsel is tök jó, de ha nagyon ázsiaira vennéd a figurát, akkor gyömbéres, szójaszószos üvegtésztával tálald.

Ha valódi kínaiként étkeznél otthon, jó ha tudod, hogy ott a szürcsölés és a böfögés tisztelettudónak minősül, sőt egyfajta elismerése a háziasszony főztjének. Ha az országban jársz, illik mindent megkóstolni, amivel megkínálnak, és a levest csészéből inni sem modortalanság, ellentétben a borravalóval, ami kifejezetten sértő.
És ha már az étkezésnél tartunk, Kína lehetne zöldebb: az ország évente 80 milliárd pár eldobható evőpálcikát használ el, ami akkora mennyiség, hogy 360-szor lehetne velük befedni a legendás Tienanmen teret. A pálcikák gyártásához szükséges fák életkora átlagosan 20 év, és rengeteget kivágnak belőlük, szóval elég sürgető, hogy átálljanak valami másra.

Evőpálcika helyett válassz valami zöldebbet.
Evőpálcika helyett válassz valami zöldebbet.Fotó: grandriver

Hozzávalók 2 személyre:

  • 50 deka csirkecombfilé
  • ízlés szerint
  • a sütéshez olaj
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 6 evőkanál víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál fehérbor
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 1 teáskanál barna cukor
Recept idők

Elkészítés:

Vágd a húst csíkokra és forrósíts olajat a serpenyőben, majd pirítsd a húsfalatokat legalább öt percen keresztül. Ezek után tedd ki őket egy tálra, tartsd melegen. A mártáshoz a kukoricalisztet két evőkanál vízben keverd csomómentesre, keverd el benne a maradék vizet és citromlevet, a cukrot, a citromhéjat, majd öntsd a serpenyőbe. Add hozzá a bort és egy kevés sót (vagy ha van otthon, szójaszószt) is, majd forrald össze a szószt egészen addig, amíg besűrűsödik. Végül add hozzá a csirkehúst.

Egy kis szójaszósszal és egy kevés reszelt gyömbérrel ízesített forró üvegtészta legfinomabb mellé, jó sok korianderrel megszórva, de egyszerű, párolt rizzsel is tökéletes, kínai hangulatú fogás lesz.

 

Végre van egy rendes kínai étterem az Oktogonnál!
Végre van egy rendes kínai étterem az Oktogonnál!

Nem kifőzde, hanem bisztró. Wang mester a belvárosban terjeszkedik, ami nekünk csak jó.

Tovább »

Még több recept

A chimichurri egyrészt finom, másrészt rengeteg vitaminnal dobja fel ételeid

Az argentinok pestójának névadója állítólag az ír Jimmy McCurry, aki a 19. század elején keveredett bele az argentin függetlenségi harcokba, és itt mutatta be specialitását, ami végül még nála is ismertebb lett. Hogy a történet igaz-e, nem tudni, ám annyi biztos, hogy a friss szósz ezerféleképpen készülhet, ám legfontosabb összetevői, a petrezselyem, a fokhagyma és vörösborecet nem hagyhatók ki belőle.

október21., 06:16

Buffalo-csirkemell egyszerűen, egyszemélyes változatban

Íme a recept, ami kezdőként is elronthatatlan, ráadásul ha nem vagy épp a csirkemell rajongója, simán készítheted combokból, vagy akár más szárnyasokból is. Mellé köretnek egy kevés tejszínnel és kéksajttal puhult póréhagymát és fehérrépát érdemes készítened.

szeptember13., 06:04

Fűszeres csirke mentás mártogatóssal – ismerős, mégis nagyon izgalmas és könnyű fogás

Ezt a mentás öntetet egyszerű zöldségek mellett is bevetheted, de akár juhtúróval töltött palacsinta mellé kínálva is remek.

június28., 06:27

Az almát egyszerű egytálételekben is felhasználhatod, mutatunk is egy klassz példát!

Egy kevés édeskés-savanykás íztől ez a klassz kolbászos fogás még finomabb lesz, mintha csak sóval és zöldségekkel ízesítenéd. Akár rusztikusan egy vaslábasban is tálalhatod, utána már csak egy vastag szelet kovásszal készült kenyér és puha vaj kell az igazán finom végeredményhez.

szeptember3., 06:04

Olaszos, joghurtos-paradicsomos páccal a legfinomabb a csirkehús

Ha ebben állnak néhány órán át a hússzeletek, egy kicsit puhábbak és omlósabbak lesznek, amellett, hogy az ízükből is kihozod a maximumot. Elég mellé egy friss paradicsom-zeller saláta egy kevés aszalt paradicsomos-joghurtos-fahéjas öntettel.

június1., 06:04

Ebédtipp a hétvégére: provance-i csirke articsókával

Nem kell nagy ügyet csinálnod ebből a fogásból, ez a csirke nem igényli a figyelmet. Elég, ha minden hozzávalót egy nagy tálba pakolsz, alaposan fűszerezed, és adsz neki elég időt arra, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek.

október2., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.