A kínai rizses hús: chop suey csirkéből tofuval

Habár a kínai gasztronómia nem a csirkehús rajongója, mi ezúttal csirkéből készítettük el ezt az egzotikus fogást. Egy kis tofu is elfér benne, főleg, ha találsz füstölt változatot a boltokban.

Ez egy olyan kínai étel, amit története szerint nem is Kínában, hanem Amerikában készítettek először. A legenda úgy tartja, hogy 1896 augusztusában a New Yorkban dolgozó kínai nagykövet szakácsai dobták össze először a rizses, zöldséges húst, legalábbis a nevet ők adták neki. A nagykövet vacsorájának valószínűleg nem tökéletes mása, de a nevével attól még menőzhetsz, és persze az ízével is. Kicsit egzotikus, de még nem zavaróan fura fogás lesz belőle. 

A chop suey fő alkotórésze az enyhén pirított, ropogós babcsíra, a rizs és a vörös húsok. Ám ahány ház, annyi verzó, a mienk egy kicsit könnyebb, csirkés fogás lett. A tofut nyugodtan kihagyhatod, de ha egzotikusabban készítenéd, mehet bele egy adag füstölt változat belőle. 

 

Sokféle zöldség illik bele, és csilis rizzsel is finom.
Sokféle zöldség illik bele, és csilis rizzsel is finom.Fotó: dulezidar

Hozzávalók 2 személyre:

  • 50 deka csirkemellfilé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 deka szójababcsíra
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 3 evőkanál víz
  • 4 deci zöldségalaplé
  • 7 evőkanál szójaszósz
  • 3 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

Keverd el a szójaszószban a cukrot, közben vágd csíkokra a csirkemellet. Amikor elkészültél, öntsd rá a keverék felét, majd marináld legalább fél órán át. A másik felét öntsd a kockákra vágott tofura. Ezek után egy serpenyőben melegítsd fel az olajat, tedd bele a húst (és a tofut) és pirítsd meg legalább három-öt percen keresztül. Add hozzá a cikkekre vágott hagymát és a vékonyan felszeletelt fokhagymát, majd mehet bele a szójababcsíra is. Ha van otthon egy kis szezámolaj és fehérborecet, azokból is adj hozzá, és süsd néhány percig. Ha zöldségesen készítenéd, ekkor add hozzá, amit szeretnél. Mehet bele vékony csíkokra vágott répa, zeller, zöldpaprika, bambuszrügy, kínai kel és akár gomba is. 

A szószhoz a kukoricalisztet a vízben keverd csomómentesre, öntsd a levest serpenyőbe, majd add hozzá ezt a keveréket. Forrald össze, és főzd addig, amíg egy kissé besűrűsödik. Találhatod csilipehellyel megszórt rizzsel, és ha egy kicsit különlegesebb fogást szeretnél, kínálj mellé citromos mézzel meglocsolt, csilis mangószeleteket is. 

Hogy lehet normálisan enni a kínaikajás-dobozból?
Hogy lehet normálisan enni a kínaikajás-dobozból?

Mint ahogy sok mindent mást, ezt is lehet jobban csinálni. Mutatjuk, mit kell tenned.

Tovább »

Még több recept

Egy klasszikus ünnepi öltözetben: Wellington bélszín gesztenyével és pármai sonkával

Ebben a változatban a klasszikus, fűszeres gombatöltelék mellé egy kis édeskés főtt gesztenye is kerül. Ezt borítja majd a húst a friss levelestészta-réteg alatt.

november18., 09:24

Vargányás, tejszínes sertésszűzcsíkok egyszerűen – házi tésztával tálald!

...De azért vajas pirítóssal is lecsúszik.

november19., 09:24

Télen még jól jöhet: tejszínes csirkeleves, tárkonyos, citromos kenyérkockákkal

A barna kenyérre olvasztott sajt, a sült, ropogós vöröshagymakockák, és a zöldségcsipsz is szuper a tetején.

november13., 09:24

Könnyű karácsonyi főétel: aszalt gyümölcsös gombafasírtok gránátalmás burgonyasalátával

Hálás lesz a gyomrod egy-egy ilyen könnyű fogásért az ünnepekkor a sok malac, gesztenyés pulyka, töltött káposzta és halászlé után.

november20., 11:24

Egy klasszikus felturbózva: gesztenyepüré narancsos habbal és narancslikőrös aszalt gyümölcsökkel

Mi úgy gondoljuk, hogy egyik karácsonyi szakácsnak sem feladata otthon megszakadni a munkában az ünnepek szent napjain. Úgyhogy itt egy szupergyors gesztenyepüré, hogy maradjon idő minden másra is.

november15., 12:04

Hús és zöldség izgalmasan: kesudiós hátszíncsíkok zöldbabbal

Egy kis fehérbor és szójaszósz teszi izgalmassá.

október30., 10:44

Mustra