A kínai rizses hús: chop suey csirkéből tofuval

Habár a kínai gasztronómia nem a csirkehús rajongója, mi ezúttal csirkéből készítettük el ezt az egzotikus fogást. Egy kis tofu is elfér benne, főleg, ha találsz füstölt változatot a boltokban.

Ez egy olyan kínai étel, amit története szerint nem is Kínában, hanem Amerikában készítettek először. A legenda úgy tartja, hogy 1896 augusztusában a New Yorkban dolgozó kínai nagykövet szakácsai dobták össze először a rizses, zöldséges húst, legalábbis a nevet ők adták neki. A nagykövet vacsorájának valószínűleg nem tökéletes mása, de a nevével attól még menőzhetsz, és persze az ízével is. Kicsit egzotikus, de még nem zavaróan fura fogás lesz belőle. 

A chop suey fő alkotórésze az enyhén pirított, ropogós babcsíra, a rizs és a vörös húsok. Ám ahány ház, annyi verzó, a mienk egy kicsit könnyebb, csirkés fogás lett. A tofut nyugodtan kihagyhatod, de ha egzotikusabban készítenéd, mehet bele egy adag füstölt változat belőle. 

 

Sokféle zöldség illik bele, és csilis rizzsel is finom.
Sokféle zöldség illik bele, és csilis rizzsel is finom.Fotó: dulezidar

Hozzávalók 2 személyre:

  • 50 deka csirkemellfilé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 deka szójababcsíra
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 3 evőkanál víz
  • 4 deci zöldségalaplé
  • 7 evőkanál szójaszósz
  • 3 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

Keverd el a szójaszószban a cukrot, közben vágd csíkokra a csirkemellet. Amikor elkészültél, öntsd rá a keverék felét, majd marináld legalább fél órán át. A másik felét öntsd a kockákra vágott tofura. Ezek után egy serpenyőben melegítsd fel az olajat, tedd bele a húst (és a tofut) és pirítsd meg legalább három-öt percen keresztül. Add hozzá a cikkekre vágott hagymát és a vékonyan felszeletelt fokhagymát, majd mehet bele a szójababcsíra is. Ha van otthon egy kis szezámolaj és fehérborecet, azokból is adj hozzá, és süsd néhány percig. Ha zöldségesen készítenéd, ekkor add hozzá, amit szeretnél. Mehet bele vékony csíkokra vágott répa, zeller, zöldpaprika, bambuszrügy, kínai kel és akár gomba is. 

A szószhoz a kukoricalisztet a vízben keverd csomómentesre, öntsd a levest serpenyőbe, majd add hozzá ezt a keveréket. Forrald össze, és főzd addig, amíg egy kissé besűrűsödik. Találhatod csilipehellyel megszórt rizzsel, és ha egy kicsit különlegesebb fogást szeretnél, kínálj mellé citromos mézzel meglocsolt, csilis mangószeleteket is. 

Hogy lehet normálisan enni a kínaikajás-dobozból?
Hogy lehet normálisan enni a kínaikajás-dobozból?

Mint ahogy sok mindent mást, ezt is lehet jobban csinálni. Mutatjuk, mit kell tenned.

Tovább »

Még több recept

A masalatea az indiaiak egyik kedvence

Nálunk egy kis növényi tej is került ebbe a teába, ami a legjobb döntés akkor, ha valami különleges itallal szoknál le a kávéról. A délutáni süti, keksz és kétszersült mellé is remek.

október29., 06:08

Fokhagymás kefirben pácolt csirkemell – grillezett, csilis nektarinnal a legfinomabb

A csirkehús imádja a gyümölcsöket, ha ilyet készítesz, keverj el bármilyen szezongyümölcsöt mozzarellagolyókkal, és készíts mellé majonézes-szilvalekváros öntetet egy kis olívaolajjal és fűszerekkel. Különleges vacsora lesz, amihez nem kellett vagyonokat költened és több üzletbe elmenned az alapanyagokért.

augusztus28., 06:04

Teriyaki csirke grillezve – egyszemélyes adagban is könnyen elkészíthető

A csirkehúsnál tényleg nem sok jobban variálható állati eredetű alapanyag van, és ha te is szereted néha változatosabban készíteni, felejtsd el ma a rántott és grillezett változatot, dobd össze ezt a különlegeset, és tálald grillezett, csilis gyümölcsökkel.

szeptember11., 06:04

Ebédtipp a hétvégére: provance-i csirke articsókával

Nem kell nagy ügyet csinálnod ebből a fogásból, ez a csirke nem igényli a figyelmet. Elég, ha minden hozzávalót egy nagy tálba pakolsz, alaposan fűszerezed, és adsz neki elég időt arra, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek.

október2., 06:04

Ez a marharagu nálunk klassz, zöldséges gombócokkal lett még tartalmasabb

Nemcsak gazdagabb, de finomabb is ez a ragu ezekkel az egyszerűen összedobható gombócokkal, amik segítenek abban, hogy megúszd a köretproblémát. Savanyított céklával, friss, kovásszal készült kenyérrel a legfinomabb.

október28., 06:08

A sajttorta és a brownie találkozásából csak egy még náluk is finomabb végeredmény születhet!

Mivel mindkettőt imádjuk, nem mulasztottuk el kipróbálni a két süti kombinációját, és nem is bántuk meg. Ha egy kevés áfonya is kerül bele, legalább azzal vigasztalhatod magad, hogy volt benne egy adag vitamin is. A bogyós gyümölcsök mellett az ananász is nagyon jól illik hozzá.

október28., 06:08

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.