Kínából nekünk, speciálba: mézes-ánizsos kacsa

A kacsa nemcsak elképesztően különleges lesz a méztől és a csillagánizstól, hanem egészséges is. Mutatjuk, hogyan.

A csillagánizst már évezredek óta használják az ázsiai gasztronómiában, miközben nálunk, Európában csak az 1600-as évek környékén jelent meg. Érdemes pedig fogyasztanunk, mert amellett, hogy nagyon különleges íze van, egyrészt a C- és B-vitaminokat is tartalmaz, másrészt állítólag természetes módon segít megküzdeni a stresszel is. A kínaiak megfázásra, emésztési panaszokra és reumás fájdalmak ellen is használják.

Egy kis uborkás, zelleres saláta jól illik hozzá.
Egy kis uborkás, zelleres saláta jól illik hozzá.Fotó: freeskyline

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 kacsamell csont nélkül
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 2 teáskanál víz
  • 1 teáskanál őrölt csillagánizs
  • uborka, szárzeller, snidling a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Keverd össze egy tálban az összetört fokhagymát, a szójaszószt, a mézet, az ecetet és a csillagánizst. Ezek után a kukoricalisztet keverd a vízben csomómentesre, majd add hozzá a keverékhez.

A kicsontozott kacsamellet tedd egy lapos tálba, kend meg az elkészült páccal, utána tedd félre legalább három órára, de még jobb, ha egy éjszaka alatt járja át a keverék íze a finom húsokat. Amikor kivetted a kacsamellet a pácból, tedd egy tepsire, és előmelegített sütőben legalább 30 percig süsd 200 fokon, közben locsolgasd a kisülő pecsenyelé és pác keverékével. Amikor elkészült, szeleteld fel. Tálald az uborkából, szárzellerből, metélőhagymából készült salátával, ami egy lime vagy citrom levével és a kisült pecsenyelével meglocsolva lesz az igazi.

A szottyos kínai kaján túl is van élet. Mutatjuk!
A szottyos kínai kaján túl is van élet. Mutatjuk!

Otthon sem nagy macera összedobni a tofus tésztát, a fűszeres csirkét vagy egy kókusztejes desszertet!

Tovább »

Még több recept

Mézes-citromfüves semifreddo – egy kevés pirított dió is jól áll neki

Ha vendégváróként is bevethető, komoly desszertet varázsolnál belőle, készíts hozzá vaníliás főzött krémet, és forró, pirított diót szórj a tetejére.

május17., 06:00

Még egy zseniális ötlet tonhalra: hideg tésztasaláta pecorino sajttal

Nálunk szénhidrátcsökentett tésztával készült ez a klassz és könnyen összeállítható vacsora, amire egy nagy adag pecorino sajt és egy kevés friss snidling is került.

július3., 06:04

A meggyes-diós cobblert összerakni annyira egyszerű, hogy akár az első sütid is lehet

Nem a legszebben tálalható sütik a cobblerek, de egyrészt kit érdekel, másrészt még egy ok arra, hogy egy nagy adag tejszínnel és pirított dióval borítsuk be a nem tökéletesen szeletelt adagokat.

július3., 06:04

Szereted a csípőset? Itt a neked való köret! Grillezett ananász csilivel és mézzel

Baconbe tekert májfalatok mellett a legfinomabb.

2019. október31., 09:20

A kapros rakott burgonya nálunk jó sok tejföllel és mozzarellával készült

Ha még különlegesebbé tennéd, hideg füstöltlazac-szeletekkel tálald.

július2., 06:04

Helló, én a füstös salsa vagyok, ez pedig a Jackass!

Nálunk egy picit csípősebbre sikerült a hozzáadott Moruga-portól, de ha még bárki számára fogyasztható módon készítenéd, egy adag Cayenne-csili is tökéletes ebbe a friss salsába.

július5., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.