Kínából nekünk, speciálba: mézes-ánizsos kacsa

A kacsa nemcsak elképesztően különleges lesz a méztől és a csillagánizstól, hanem egészséges is. Mutatjuk, hogyan.

A csillagánizst már évezredek óta használják az ázsiai gasztronómiában, miközben nálunk, Európában csak az 1600-as évek környékén jelent meg. Érdemes pedig fogyasztanunk, mert amellett, hogy nagyon különleges íze van, egyrészt a C- és B-vitaminokat is tartalmaz, másrészt állítólag természetes módon segít megküzdeni a stresszel is. A kínaiak megfázásra, emésztési panaszokra és reumás fájdalmak ellen is használják.

Egy kis uborkás, zelleres saláta jól illik hozzá.
Egy kis uborkás, zelleres saláta jól illik hozzá.freeskyline

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 kacsamell csont nélkül
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 2 teáskanál víz
  • 1 teáskanál őrölt csillagánizs
  • uborka, szárzeller, snidling a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Keverd össze egy tálban az összetört fokhagymát, a szójaszószt, a mézet, az ecetet és a csillagánizst. Ezek után a kukoricalisztet keverd a vízben csomómentesre, majd add hozzá a keverékhez.

A kicsontozott kacsamellet tedd egy lapos tálba, kend meg az elkészült páccal, utána tedd félre legalább három órára, de még jobb, ha egy éjszaka alatt járja át a keverék íze a finom húsokat. Amikor kivetted a kacsamellet a pácból, tedd egy tepsire, és előmelegített sütőben legalább 30 percig süsd 200 fokon, közben locsolgasd a kisülő pecsenyelé és pác keverékével. Amikor elkészült, szeleteld fel. Tálald az uborkából, szárzellerből, metélőhagymából készült salátával, ami egy lime vagy citrom levével és a kisült pecsenyelével meglocsolva lesz az igazi.

kapcsolódó A szottyos kínai kaján túl is van élet. Mutatjuk!
A szottyos kínai kaján túl is van élet. Mutatjuk!

Otthon sem nagy macera összedobni a tofus tésztát, a fűszeres csirkét vagy egy kókusztejes desszertet!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

A fahéjas mázzal sült kacsacomb mellé a zöldhagymás uborkasaláta lesz a tökéletes köret

Jó csípősen, mézzel, fahéjjal és paprikával szeretjük a legjobban ezt a mázas kacsát, amihez a saláta mellé egy kis adag vörösboros-fűszeres szilvaragu is remekül illik, főleg az őszi hónapokban. Ha tovább fokoznád az izgalmas köretek számát, piríts meg néhány főtt céklát egy kevés vaníliás vajban.

2021. szeptember16., 10:24

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Heti beledobálós: kacsamell szilvával és édesburgonyával

Szeretjük azokat az ételeket, amik igyekeznek a kezünkre játszani és nem várják el a az embertől, hogy munka után még órákon át varázsoljon, majd millió tálat mosogasson a konyhában. Íme, itt is van az egyik közülük, ami úgy egyszerű, hogy közben nem melegszendvics, de még csak nem is leves, hanem egy remek, izgalmas kacsasült, amivel együtt a körete is elkészül egyetlen serpenyőben.

2021. október30., 11:24

Mustra