Kínából nekünk, speciálba: mézes-ánizsos kacsa

A kacsa nemcsak elképesztően különleges lesz a méztől és a csillagánizstól, hanem egészséges is. Mutatjuk, hogyan.

A csillagánizst már évezredek óta használják az ázsiai gasztronómiában, miközben nálunk, Európában csak az 1600-as évek környékén jelent meg. Érdemes pedig fogyasztanunk, mert amellett, hogy nagyon különleges íze van, egyrészt a C- és B-vitaminokat is tartalmaz, másrészt állítólag természetes módon segít megküzdeni a stresszel is. A kínaiak megfázásra, emésztési panaszokra és reumás fájdalmak ellen is használják.

Egy kis uborkás, zelleres saláta jól illik hozzá.
Egy kis uborkás, zelleres saláta jól illik hozzá.freeskyline

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 kacsamell csont nélkül
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 2 teáskanál víz
  • 1 teáskanál őrölt csillagánizs
  • uborka, szárzeller, snidling a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Keverd össze egy tálban az összetört fokhagymát, a szójaszószt, a mézet, az ecetet és a csillagánizst. Ezek után a kukoricalisztet keverd a vízben csomómentesre, majd add hozzá a keverékhez.

A kicsontozott kacsamellet tedd egy lapos tálba, kend meg az elkészült páccal, utána tedd félre legalább három órára, de még jobb, ha egy éjszaka alatt járja át a keverék íze a finom húsokat. Amikor kivetted a kacsamellet a pácból, tedd egy tepsire, és előmelegített sütőben legalább 30 percig süsd 200 fokon, közben locsolgasd a kisülő pecsenyelé és pác keverékével. Amikor elkészült, szeleteld fel. Tálald az uborkából, szárzellerből, metélőhagymából készült salátával, ami egy lime vagy citrom levével és a kisült pecsenyelével meglocsolva lesz az igazi.

kapcsolódó A szottyos kínai kaján túl is van élet. Mutatjuk!
A szottyos kínai kaján túl is van élet. Mutatjuk!

Otthon sem nagy macera összedobni a tofus tésztát, a fűszeres csirkét vagy egy kókusztejes desszertet!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Tejszínes-fehérboros kacsa póréhagymával

Ha szereted a sűrű, tejszínes ragukat és az elegáns, de gyorsan összedobható fogásokat, jó helyen jársz. Ez a kacsás ragu isteni, főleg egy adag szarvasgombaolajjal meglocsolt házi, gyúrt tészta tetején.

szeptember14., 12:52

Ezt az őszi zabkását a mézeskalács aromáival és kandírozott naranccsal dobtuk fel

Ahogy van a zabkásáknak hideg, nyári, hűtőben készült változata, úgy akad néhány téli hangulatú is közöttük. Ezek egyikét mutatjuk most be, nagyon kiemelve, hogy cukor helyett akár mézet, vagy agávét is használhatsz, mert egyik édesítőalternatíva sem rontja majd el remek, sűrű állagát.

október22., 12:52

A sertésszüzet ebben a mézes-gyömbéres változatban szeretjük a legjobban

Ha akad otthon néhány adag sertésszűz akár önmagában, egy jó adag tejszínes-gombás szósszal is szeretjük, de néha sokkal jobb, ha izgalmasabban készül, például ebben a gyömbéres változatban. Köretként nem is kell mellé más, csak egy nagy adag párolt rizs sáfránnyal vagy zöldfűszerekkel.

február6., 06:00

Ezekkel a szójás-mézes sertésfalatokkal gyorsan készíthetsz ázsiai hangulatú fogást

A sertéshúsnak is jól áll egy nagyon kevés méz, amit klasszul ellensúlyoz a sós szójaszósz és a hozzákevert friss zöldségek íze.

március9., 10:24

Kacsa stir-fry gyömbérrel és rengeteg zöldséggel

Még egy olyan fogás, ami egyrészt finom, másrészt teljesen testreszabható a kedvenc zöldségeiddel, amiktől ráadásul egészségesebb is lesz. Nálunk mazsolás-fűszeres rizzsel került az asztalra, nem bántuk meg.

szeptember15., 10:24

Recept hétvégére: dobj össze egy gyors húslevest ázsiai aromákkal!

A hagyományos húsleves tökéletes vasárnapra, de abból már mindenkinek van egy jó receptje. Ha egy kis csavarral készítenéd ezt a finomságot, dobd össze ázsiai hangulatban, mert úgy is nagyon finom.

október24., 10:24

Mustra