Menő a húsevők előtt is: Olasz penne paradicsommal és vegán húsgolyókkal

Vegánnak lenni egészséges és zöld. Ezzel a recepttel élvezetes is.

Azt mondják, a vegánok évente legalább harminc állat életét mentik meg azzal, hogy sem húst, sem tejterméket nem fogyasztanak. Azon túl, hogy ezek szerint valódi életmentők, még ők sem járnak rosszul: a Mayo Klinika egyik tanulmánya szerint akár plusz négy évet is adhat életünkhöz a vegán életmód.

Ez a finom, fűszeres olasz tészta arra bizonyíték, hogy vegánnak lenni nem is olyan bonyolult. Legalábbis nem nehezebb, mint egy lencsefasírtot összedobni.

Másnap szendvicsben is magaddal viheted a vegán fasírtgolyókat.
Másnap szendvicsben is magaddal viheted a vegán fasírtgolyókat.5Ph

Hozzávalók 2 személyre

  • 30 deka durum penne
  • 1 közepes doboz paradicsompüré
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 darab felkockázott paradicsom
  • 1 teáskanál cukor
  • ízlés szerint só, bors és olasz fűszerek
  • 1 fej vöröshagyma felkockázva

A vegán fasírtgolyókhoz

  • fél doboz fehérbabkonzerv
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál fokhagymaport
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Főzd meg a tésztát egy nagy adag sós vízben, és amíg elkészül, három evőkanál olajat melegíts közepes lángon. Amikor már forró, add hozzá a hagymát, majd úgy két perc után a paradicsomot, a paradicsompürét a cukrot. Ha szereted a csípőset, a szósz készítésénél nem kell visszafogod magad, mert tökéletesen illik hozzá a füstölt paprikapor, a Cayenne-por vagy más csípős ízesítő, ami otthon van. Nagyjából 5 perc után vedd le a tűzről, keverd hozzá a bazsalikomot, a sót és a borsot, fűszerezd ízlés szerint.

A húsgolyókhoz tedd egy aprítógépbe a babkonzervet, ami helyett akár vörösbabot vagy főtt lencsét is használhatsz. Add hozzá a sót, a fokhagymaport és a zsemlemorzsát, keverd el olyan állagúra, hogy golyókat tudj belőle gyúrni. (Ha van otthon friss petrezselyem, az is mehet a keverékbe.) Süsd meg a minifasírtokat bő olajban néhány perc alatt, majd keverd el a paradicsomos szószban, végül kanalazd a paradicsomos-húsos keveréket a tésztára.

Tálaláskor friss olasz fűszerekkel díszítheted, illetve kipróbálhatod a vegán parmezánt, a sörélesztőpelyhet is. Sajtnak ugyan nem tűnik, de ettől még jóízű kiegészítője ezeknek az ételeknek.

Nyugodtan tekints úgy erre a fogásra, mint egy alapra, amihez simán mehet még bármilyen fűszer vagy zöldség, ami otthon van. Feldobhatod olívabogyóval, articsókával, aszalt paradicsommal, de keverhetsz a paradicsomos raguba cukkinit, tofut vagy padlizsánt is. Pehely ide, cukkini oda, ez egy olyan vegán fogás, amitől simán jóllaknak majd a húsevők is.

Lehet-e vegán egy gyerek? Most kiderül! Lehet-e vegán egy gyerek? Most kiderül!

Az eddigi legmegosztóbb kérdésünk eredményét összegeztük.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Te is szereted a tésztát? Ezt a gesztenyés-fehér kolbászos finomságot készítsd el!

Érkezik a tél, a sült és a főtt gesztenye legbiztosabb szezonja. És ha a desszertek és a sült változat mellett valami mást is kipróbálnál, készítsd el ezt a jó kis krémes tésztát, majd tálald egy nagy adag parmezánnal a tetején.

2021. november8., 09:24

A csilis bab vegán hangulatban is isteni, mutatjuk a receptet!

Ha éppen nem muszáj, és a fogás nem lesz húsmentesen rosszabb, miért ne dobnánk össze a könnyebb változatát. Ha hozzájutsz növényi darált húshoz, azzal is remek, ha pedig másnapra is marad belőle, csavard egy tortillalapba rengeteg zöldséggel és lime-mal meglocsolt avokádóval.

2021. szeptember17., 12:52

Tészta csípős garnélával és paradicsommal

Ez a fogás akkor is remek, ha csak egy nagyon kevés garnéla van otthon. Ha pedig szeretnéd egészségesebbé varázsolni, akkor tálalás előtt egy jó nagy darab avokádót kockázz a tetejére.

2021. augusztus29., 12:52

Baconös-spenótos tészta – egy nagy adag füstölt sajtot is olvassz a tetejére!

Gyors, olcsó és nagyon hamar elkészül ez a finomság, amibe ha jó, aromás füstölt sajt kerül, akkor még talán azok is megbocsátják az egészséges összetevőket, akik nem éppen spenótrajongók a társaságban.

2021. augusztus21., 10:44

Ramentészta új szinteken, gyors, csirkés változatban

Szeretjük a rament, mert egy kis forró vízzel pillanatok alatt ehető fogás válik belőle, a fantázia már csak ahhoz kell, hogy az ember kitalálja, mivel is érdemes ízesíteni és megpakolni a tetejét. Ha megkóstolnád egy kicsit magyaros hangulatban, ez lesz a neked való fogás.

2021. szeptember19., 12:52

Tészta krémes gombaszósszal – egy kevés pirított fenyőmaggal a tetején tálald

A ropogós fenyőmag egyszerűen fantasztikus a krémes tészta tetején, és talán mondanunk sem kell, hogy a házi, gyúrt változattal lesz igazán tökéletes a végeredmény.

2021. szeptember8., 12:52

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek