Különleges almás édesség: sós karamell és alma, ropogós zabbal

Az alma hatszor-tízszer gyorsabban romlik szobahőmérsékleten, mint a hűtőben, ami például tökéletes érv lehet arra, hogy összedobjunk belőle egy gyors desszertet, amit a sós karamell tesz majd különlegessé.

Egy finom, rétegezett sült alma lesz a végeredmény, egy édes, rusztikus keverékkel a tetején. Szépen kikanalazni képtelenség, de egyszerű desszertnek vagy édes vacsorának ettől még tökéletes.

Tejszínnel és fagyival is finom.
Tejszínnel és fagyival is finom.Fotó: Theerapong Jirawacharadesh

Hozzávalók 4 személyre:

Az almás réteghez

  • 6 darab alma
  • 1 citromból citromlé
  • 1 teáskanál fahéj

A lisztes borításhoz

  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál porcukor

A morzsához

  • 1 csésze zab
  • 1 csésze liszt
  • 1 marék apróra vágott mandula
  • 4 evőkanál barna vagy kristálycukor
  • 10 deka kis kockákra vágott vaj

A karamellhez

  • 4 evőkanál cukor
  • 1 deci tejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Vajazz ki egy kisebb tepsit, majd tedd a megtisztított, citromban megforgatott, fahéjas almaszeleteket az aljára. Egy közepes tálban keverd össze a lisztet, a porcukrot, szitáld ezt a keveréket vékonyan az almákra, utána tedd félre, amíg a morzsa is elkészül. Ettől úsznak majd végül az almák sűrű, krémes szószban, vizes almaléalap helyett.

A következő réteghez egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a barna cukrot, a zabot és a mandulát. Szórd a keverékre, majd mehetnek a tetejére az apró vajkockák is. Süsd előmelegített sütőben 45-50 percig, azaz amíg a morzsa aranybarna lesz és az alma megpuhul.

Így is tökéletes, de ha szeretnél rá sóskaramell-réteget, készíts karamellt 4 evőkanál cukorból egy serpenyőben. Csak tedd fel kis lángon melegedni, majd amikor a cukor enyhén aranybarna, adj hozzá egy kis vajat, egy deci tejszínt és egy kis kanál sót. Keverd meg néhányszor, aztán kanalazd az adagok tetejére. Ha már minden mindegy, egy kevés hideg, nagyon kicsit édesített házi tejszínt vagy vaníliafagyit is tehetsz a meleg morzsasüti tetejére. 

Körtével és cseresznyével elkészítve is nagyon finom. 

Cseresznyés-zabpelyhes morzsasüti
Cseresznyés-zabpelyhes morzsasüti

A zabpehelytől egészségesebb és extraropogós, pár perc alatt összedobható finomság a szezonkedvenc cseresznyéből.

Tovább »

Még több recept

Erre mondj nemet, ha tudsz: falafelburger céklás hummusszal és fűszeres joghurttal

Ezzel nemcsak menőzni egyszerű, de jóllakni is.

november7., 11:24

Étcsoki a csilis babba? Igen, nagyon is van értelme!

A sós ételekben szuper egy kis édes, az édesekben egy kis sós – ezt az aranyszabályt követi a csokis recept is. Az ízét nem fogod érezni benne, csak azt, hogy az ízvilága egy kissé gazdagabb lett valamitől.

november11., 09:24

Babpogácsás vega burger – egy kis BBQ-szósszal lesz az igazi

Egy szelet cheddarral lesz az igazi.

november8., 11:24

Gourmet-riadó: erdeigomba-krémleves aszalt vörös áfonyával

A finom, fanyar és édeskés áfonya nem kötelező elem, tálalhatod vajban megforgatott csicseriborsóval vagy fűszeres kenyérkockákkal is.

november11., 10:44

A legegyszerűbb almás pite elkészítése a kezdő cukrászoknak sem okoz gondot

Most egy olyan receptet mutatunk be, amit kezdőként is simán bevállalhatsz – a tészta összedolgozásánál nagyobb feladat nem lesz benne.

október10., 10:52

Ezt mondd ki, ha tudod: matchás mochi

Jöhet egy kis cseresznyevirágos, babos, zöld teás finomság?

november8., 12:04

Mustra