Egy finom, rétegezett sült alma lesz a végeredmény, egy édes, rusztikus keverékkel a tetején. Szépen kikanalazni képtelenség, de egyszerű desszertnek vagy édes vacsorának ettől még tökéletes.
Hozzávalók 4 személyre
Az almás réteghez
- 6 darab alma
- 1 citromból citromlé
- 1 teáskanál fahéj
A lisztes borításhoz
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál porcukor
A morzsához
- 1 csésze zab
- 1 csésze liszt
- 1 marék apróra vágott mandula
- 4 evőkanál barna vagy kristálycukor
- 10 deka kis kockákra vágott vaj
A karamellhez
- 4 evőkanál cukor
- 1 deci tejszín
- 1 evőkanál vaj
- 1 mokkáskanál só
Elkészítés:
Vajazz ki egy kisebb tepsit, majd tedd a megtisztított, citromban megforgatott, fahéjas almaszeleteket az aljára. Egy közepes tálban keverd össze a lisztet, a porcukrot, szitáld ezt a keveréket vékonyan az almákra, utána tedd félre, amíg a morzsa is elkészül. Ettől úsznak majd végül az almák sűrű, krémes szószban, vizes almaléalap helyett.
A következő réteghez egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a barna cukrot, a zabot és a mandulát. Szórd a keverékre, majd mehetnek a tetejére az apró vajkockák is. Süsd előmelegített sütőben 45-50 percig, azaz amíg a morzsa aranybarna lesz és az alma megpuhul.
Így is tökéletes, de ha szeretnél rá sóskaramell-réteget, készíts karamellt 4 evőkanál cukorból egy serpenyőben. Csak tedd fel kis lángon melegedni, majd amikor a cukor enyhén aranybarna, adj hozzá egy kis vajat, egy deci tejszínt és egy kis kanál sót. Keverd meg néhányszor, aztán kanalazd az adagok tetejére. Ha már minden mindegy, egy kevés hideg, nagyon kicsit édesített házi tejszínt vagy vaníliafagyit is tehetsz a meleg morzsasüti tetejére.
Körtével és cseresznyével elkészítve is nagyon finom.