Különleges almás édesség: sós karamell és alma, ropogós zabbal

Az alma hatszor-tízszer gyorsabban romlik szobahőmérsékleten, mint a hűtőben, ami például tökéletes érv lehet arra, hogy összedobjunk belőle egy gyors desszertet, amit a sós karamell tesz majd különlegessé.

Egy finom, rétegezett sült alma lesz a végeredmény, egy édes, rusztikus keverékkel a tetején. Szépen kikanalazni képtelenség, de egyszerű desszertnek vagy édes vacsorának ettől még tökéletes.

Tejszínnel és fagyival is finom.
Tejszínnel és fagyival is finom.Theerapong Jirawacharadesh

Hozzávalók 4 személyre

Az almás réteghez

  • 6 darab alma
  • 1 citromból citromlé
  • 1 teáskanál fahéj

A lisztes borításhoz

  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál porcukor

A morzsához

  • 1 csésze zab
  • 1 csésze liszt
  • 1 marék apróra vágott mandula
  • 4 evőkanál barna vagy kristálycukor
  • 10 deka kis kockákra vágott vaj

A karamellhez

  • 4 evőkanál cukor
  • 1 deci tejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Vajazz ki egy kisebb tepsit, majd tedd a megtisztított, citromban megforgatott, fahéjas almaszeleteket az aljára. Egy közepes tálban keverd össze a lisztet, a porcukrot, szitáld ezt a keveréket vékonyan az almákra, utána tedd félre, amíg a morzsa is elkészül. Ettől úsznak majd végül az almák sűrű, krémes szószban, vizes almaléalap helyett.

A következő réteghez egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a barna cukrot, a zabot és a mandulát. Szórd a keverékre, majd mehetnek a tetejére az apró vajkockák is. Süsd előmelegített sütőben 45-50 percig, azaz amíg a morzsa aranybarna lesz és az alma megpuhul.

Így is tökéletes, de ha szeretnél rá sóskaramell-réteget, készíts karamellt 4 evőkanál cukorból egy serpenyőben. Csak tedd fel kis lángon melegedni, majd amikor a cukor enyhén aranybarna, adj hozzá egy kis vajat, egy deci tejszínt és egy kis kanál sót. Keverd meg néhányszor, aztán kanalazd az adagok tetejére. Ha már minden mindegy, egy kevés hideg, nagyon kicsit édesített házi tejszínt vagy vaníliafagyit is tehetsz a meleg morzsasüti tetejére. 

Körtével és cseresznyével elkészítve is nagyon finom. 

Cseresznyés-zabpelyhes morzsasüti Cseresznyés-zabpelyhes morzsasüti

A zabpehelytől egészségesebb és extraropogós, pár perc alatt összedobható finomság a szezonkedvenc cseresznyéből.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Alma grillezve fahéjjal, karamellszósszal és granolával

Remek tavaszi és nyári finomság, ami tökéletesen helyettesíti a süteményeket egy-egy forró napon. Ha még egy kanál mogyoró- vagy karamellfagyi is akad a tetejére, tökéletes desszert lesz belőle a grillezett húsok után.

2021. június2., 10:24

Hallottál már az almavajról? Mostantól az elkészítése sem okoz majd gondot

Az almavaj nem az alma és vaj kombinációját takarja. Ebben a klassz szószban egyáltalán nincs vaj, úgyhogy aki elnevezte a cuccot, valamivel jobb munkát is végezhetett volna. De akkor mi ez a sötét kulimász? Az almavaj lényegében tömény almaszósz. Általában az alma mellett gyakran használt fűszerekkel ízesítik – fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval –, majd hosszabb ideig főzik, amíg végül egy sötétbarna, mélyen karamellizált, kenhető, intenzív almaízű szósz lesz a végeredmény.

2020. november18., 06:04

Sajtos-brokkolis tészta jó sok sajttal és házi, fokhagymás morzsával

Ha imádod a sajtos tésztát, és szeretnéd egy kicsit egészségesebb változatban kipróbálni, készítsd egy nagy adag párolt brokkolival vagy karfiollal. A fokhagymás házi morzsát ki ne hagyd a tetejéről!

2021. november25., 07:04

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Isteni desszert, amit nyári almából is összedobhatsz: almás-fahéjas morzsasüti

Gyorsan elkészül, és nem kell mellette állnod: csak összeállítod a tésztát egy aprítógépben, majd ropogósra sütöd az almaszeletek tetején.

2021. augusztus11., 12:52

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek