Egyszerű vegán vacsora: Tészta sült fokhagymával és pirított erdei gombákkal

A vegánok egyik érve az, hogy a húsipar használja fel ivóvízfogyasztásunk közel egyharmadát, miközben millióknak nincs belőle elég. Ehhez a recepthez elég annyi víz, amennyiben a tészta megfő, a többit megoldja az édeskés sült fokhagyma és a finom erdei gombák.

Vegánnak lenni legalább a hét két napján nagyon is megéri, mert a legújabb kutatások szerint az állati eredetű hozzávalóktól mentes fogásokon élők sokkal ritkábban halnak meg szívbetegségben, de a stroke is kevésbé fenyegeti őket. Olyan receptekkel, mint ez az aromás gombákkal és krémes sült fokhagymával teli tészta, nem is tűnik olyan lehetetlen kihívásnak egy-egy vegán napot beiktatni.

Hát nem gyönyörű?
Hát nem gyönyörű?Lilechka75

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 nagy fej megtisztított fokhagymagerezdek
  • 30 deka durumtészta
  • 1 bögre kesudió beáztatva (legalább 4 órán át ázzon)
  • 1 deci növényi tej
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 30 deka erdeigomba-keverék
  • 0.5 deci száraz fehérbor
  • ízlés szerint friss kakukkfű, só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Tedd fel főni a tésztát sós vízben, közben el tudod készíteni a sült fokhagymát is. A fokhagymafejeket forgasd meg olívaolajban, tedd a gerezdeket egy alumíniumfóliára, takard le egy másikkal, majd tedd a sütőbe nagyjából 40 percre. Ha kész, vedd ki belőle, és hagyd hűlni egy kicsit.

A gombához melegíts olívaolajat és süsd meg benne a falatnyi gombafejeket nagyjából öt percen keresztül. Add hozzá a bort, a kakukkfüvet, majd hagyd főni még öt percen át, fedő nélkül. Ezek után sózd és adj hozzá frissen őrölt borsot is.

Amikor a fokhagyma lehűlt, kétféleképpen dönthetsz. Ha sietsz, keverd el a gombás keverékkel és a tésztával, ha pedig krémes szószt készítenél belőle, akkor tedd egy konyhai robotgép aprítógép táljába, add hozzá az áztatott kesudiót és a növényi tejet, majd keverd az egészet egy krémes szósszá. A végén mehet hozzá egy kevés citromlé, só és bors ízlés szerint.

Keverd össze a tésztát a krémes-fokhagymás mártással, kanalazd a tetejére a megsült gombákat és díszítsd csilipehellyel vagy friss kakukkfűvel.

Sporttáplálkozás vegán módra: növényi étrend a jobb teljesítményért Sporttáplálkozás vegán módra: növényi étrend a jobb teljesítményért

Mennyire elégíti ki a növényi eredetű étrend egy sportoló szükségleteit?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Tészta vajban sült paradicsommal és prosciuttóval

Jöjjön egy gyors, olaszos fogás, ami egyszerűbb már nem is lehetne. Amíg a tészta fő, éppen lesz idő arra, hogy lereszeljünk egy nagy adag parmezánt a tetejére.

2021. augusztus27., 12:52

Rozmaringos-tejszínes tészta párolt répával és csirkefalatokkal

Egy jó kis csirkés tésztaalternatíva, ami akár a növényi tésztákból is finom lesz. A krémes-fokhagymás szósz egyébként rizs és gnocchi tetején is finom, ha éppen csak ezek lennének otthon.

2021. szeptember30., 12:52

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Őszi tészta sült hagymával, párolt almával és fehér kolbásszal

Nagyon különleges, de isteni fogás, amiben nem kell megijedned egy kevés ropogós diótól. Az illatos pirított csonthéjas remekül illik a tetejére, és ha bevállalósabb vagy, akár az almakockák is jól illenek mellé.

2021. szeptember27., 10:24

Ramentészta különleges változatban, spenóttal és tojással

Ha az ember hozzájut egy nagy csomag, pillanatok alatt összedobható ramentésztához, már csak az a kérdés, hogy mivel érdemes feldobni, hogy valóban élvezhető fogás legyen belőle. Íme első tippünk!

2021. szeptember18., 10:24

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek