Rokfortos paradicsomsaláta – köretnek és vacsorára is tökéletes

A rokfort annyira aromás, hogy nem engedi meg a tartózkodást: vagy utálni kell, vagy rajongani érte. A kéksajtok leghíresebbjei a francia rokfort, az olasz gorgonzola és az angol stilton, mindhárom eredetvédett, ami azt jelenti, hogy csak az ott gyártott sajtok nevezhetők ezen a néven, vagyis lehetetlen, hogy békéscsabai piacon Inci néni aromás rokfortját megvásároljuk. Az viszont nem lehetetlen, hogy valami finomat és nagyon hasonlót vegyünk helyette.

A rokfort nagyon karakteres ízű, kissé csípős sajt, így elég belőle egy kevés az ételbe. Éppen úgy fűszerként érdemes használni, mint a szarvasgombát vagy egy aromás parmezánt. 

Egyes érlelt sajtok a beléjük oltott nemespenész révén antibakteriális hatású penicillint tartalmaznak, ilyen a rokfort is. De lássuk, milyen a rokfortors saláta!

A zöldségeket ízlés szerint variálhatod.
A zöldségeket ízlés szerint variálhatod.Nicolas Garrat

Hozzávalók 2 személyre:

  • 8 darab paradicsom
  • 1 nagy csokor zöldhagyma
  • 4 evőkanálnyi rokfort összemorzsolva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb darab uborka
  • ízlés szerint bors és só
  • 4 evőkanál bazsamecet
  • 1 zacskó salátakeverék
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket megmossuk, összevágjuk, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd olívaolajjal és balzsamecettel meglocsoljuk (utóbbit ki is hagyhatod, ha kicsit enyhébb ízű fogást szeretnél). A rokfort felét összemorzsoljuk, a zöldségekkel összekeverjük.

Kissé összeforgatjuk a keveréket, majd porciózzuk egy-egy adag zöldsalátamix tetejére. A megmaradt sajtot feldaraboljuk, végül a saláta tetejére szórjuk. Jót tesz neki, ha áll egy kicsit a hűtőben.

kapcsolódó Könnyű és elegáns: rokfortos sárgarépa krémleves
Könnyű és elegáns: rokfortos sárgarépa krémleves

A répa és a rokfort remek ízpárosítás, de ha nem bízunk a kéksajtokban, érdemes más fajtákkal is kísérletezni.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Avokádós tonhalsaláta – önmagában és egy wrap belsejében is finom

Csupa egészséges kedvenc együtt: avokádó, tonhal és egy rakás zöldség. Mint ahogy bármelyik, igazán finom alapanyagokból készült ételt, ezt sem kell bonyolítanod és agyonfűszerezned, elég, ha az összes hozzávaló minőségére odafigyelsz.

október1., 10:44

Őszi barnarizses saláta almával és pirított dióval

Nálunk egy kis kéksajt is kerül bele, így lett tele igazán izgalmas, őszi aromákkal. Ha még tovább fokoznád az izgalmas ízeket, egy marék vörösszőlőt és néhány szelet fügét is adj hozzá.

október2., 10:24

Kedvenc őszi desszertünk receptje: Rákóczi-túrós pohárkrém

Szeretjük mi a hagyományos Rákóczi-túróst is, az egyetlen baj vele, hogy rá kell szánni néhány órát a hétvégéből, aztán pedig addig malmozni, amíg kihűl. Ha van annyi időd, dobd össze az eredetit, ha pedig az ízeit szeretnéd érezni, ezt a szupergyors alternatívát készítsd el! Ősszel egy kis tökpüré is feldobhatja a lekváros réteget, nemcsak finomabb, de egészségesebb is lesz tőle a desszerted.

október24., 14:04

Grillezettpadlizsán-saláta csicseriborsóval és mandulaszeletekkel

Salátatippekből soha nem elég, főleg nem azokból, amik valóban finomak és nem leszünk tőlük három perc után újra éhesek.

augusztus21., 11:24

Gyors tortellinisaláta friss zöldségekkel – még az olasz tészta is lehet egészségesebb

Ha imádod az olasz konyhát, de már neked is feltűnt a szénhidrátorgia, amivel a rajongás jár, dobj össze salátát az izgalmas pastákból. Frissen készített tortellinivel a legjobb, de mivel nem vagyunk szuperhősök, egy jó minőségű bolti adagból is simán összedobjuk.

október1., 12:52

Tripla paradicsomos, olasz kuszkuszsaláta – ha szereted az olasz konyhát, ezt érdemes kipróbálnod

Ha szereted az olasz konyhát, de egy kicsit egészségesebb formában fogyasztanád a remek ízeit, ezt a salátát neked találták ki. Semmi sem hiányzik belőle, amitől az olasz ételek finomak, de akad benne egy nagy adag friss zöldség, aminek az immunrendszered is örülni fog.

augusztus8., 12:52

Mustra