Rokfortos paradicsomsaláta – köretnek és vacsorára is tökéletes

A rokfort annyira aromás, hogy nem engedi meg a tartózkodást: vagy utálni kell, vagy rajongani érte. A kéksajtok leghíresebbjei a francia rokfort, az olasz gorgonzola és az angol stilton, mindhárom eredetvédett, ami azt jelenti, hogy csak az ott gyártott sajtok nevezhetők ezen a néven, vagyis lehetetlen, hogy békéscsabai piacon Inci néni aromás rokfortját megvásároljuk. Az viszont nem lehetetlen, hogy valami finomat és nagyon hasonlót vegyünk helyette.

A rokfort nagyon karakteres ízű, kissé csípős sajt, így elég belőle egy kevés az ételbe. Éppen úgy fűszerként érdemes használni, mint a szarvasgombát vagy egy aromás parmezánt. 

Egyes érlelt sajtok a beléjük oltott nemespenész révén antibakteriális hatású penicillint tartalmaznak, ilyen a rokfort is. De lássuk, milyen a rokfortors saláta!

A zöldségeket ízlés szerint variálhatod.
A zöldségeket ízlés szerint variálhatod.Fotó: Nicolas Garrat

Hozzávalók 2 személyre:

  • 8 darab paradicsom
  • 1 nagy csokor zöldhagyma
  • 4 evőkanálnyi rokfort összemorzsolva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb darab uborka
  • ízlés szerint bors és só
  • 4 evőkanál bazsamecet
  • 1 zacskó salátakeverék
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket megmossuk, összevágjuk, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd olívaolajjal és balzsamecettel meglocsoljuk (utóbbit ki is hagyhatod, ha kicsit enyhébb ízű fogást szeretnél). A rokfort felét összemorzsoljuk, a zöldségekkel összekeverjük.

Kissé összeforgatjuk a keveréket, majd porciózzuk egy-egy adag zöldsalátamix tetejére. A megmaradt sajtot feldaraboljuk, végül a saláta tetejére szórjuk. Jót tesz neki, ha áll egy kicsit a hűtőben.

Könnyű és elegáns: rokfortos sárgarépa krémleves
Könnyű és elegáns: rokfortos sárgarépa krémleves

A répa és a rokfort remek ízpárosítás, de ha nem bízunk a kéksajtokban, érdemes más fajtákkal is kísérletezni.

Tovább »

Még több recept

Nem csak szendvicsben finom: tojássaláta curryvel és újhagymával

Ősszel a legjobb egy adag sült sonkával, amikor egy-egy esős napon is tavaszhangulatod lesz tőle.

2019. november5., 10:44

Ez tényleg az egyik legfinomabb saláta: epres-kecskesajtos bébispenót dióval

Ha már unod a hagyományos görög- és cézársalátákat, próbáld ki ezt az epres-sajtosat, amit olajos magvakkal tehetsz még tartalmasabbá.

március14., 06:04

Ünnepi előétel finn hangulatban: vérnarancsos füstölt lazac rukkolával és gránátalmás öntettel

Jöhet néhány falat izgalmas saláta előételnek? Könnyű vacsoraként? Ebédre a munkahelyeden?

2019. november21., 12:00

Extra sajtos tészta pirított mandulával és aszalt gyümölcsökkel – ebbe kerüljenek a maradék magvak!

A semleges tésztának és az aromás, sajtos szósznak nagyon jól áll egy kis ropogós mandula és néhány falat édes és fanyar vörös áfonya. Itt a mac and cheese téli változata!

2019. december25., 11:14

Na ez a saláta azért elég menő: tonhalsaláta bébispenóttal, körtével és málnaecetes dresszinggel

A tetején még akár egy kevéske parmezán vagy grana padano is elfér.

február1., 10:40

Még sosem sütöttél kenyeret? Itt egy egyszerű bögrés recept, amihez nem kell mérned a hozzávalókat!

Bár a kenyér talán soha nem fog elfogyni az üzletekből, mégsem rossz ötlet összedobni egy adag házit, aminek minden összetevőjét ismered. Ha az alaprecept már megy, készítsd el fekete olívás-oregánós, szárított paradicsomos-bazsalikomos és citromos-tárkonyos változatban is.

április2., 06:00

Mustra