Rokfortos paradicsomsaláta – köretnek és vacsorára is tökéletes

A rokfort annyira aromás, hogy nem engedi meg a tartózkodást: vagy utálni kell, vagy rajongani érte. A kéksajtok leghíresebbjei a francia rokfort, az olasz gorgonzola és az angol stilton, mindhárom eredetvédett, ami azt jelenti, hogy csak az ott gyártott sajtok nevezhetők ezen a néven, vagyis lehetetlen, hogy békéscsabai piacon Inci néni aromás rokfortját megvásároljuk. Az viszont nem lehetetlen, hogy valami finomat és nagyon hasonlót vegyünk helyette.

A rokfort nagyon karakteres ízű, kissé csípős sajt, így elég belőle egy kevés az ételbe. Éppen úgy fűszerként érdemes használni, mint a szarvasgombát vagy egy aromás parmezánt. 

Egyes érlelt sajtok a beléjük oltott nemespenész révén antibakteriális hatású penicillint tartalmaznak, ilyen a rokfort is. De lássuk, milyen a rokfortors saláta!

A zöldségeket ízlés szerint variálhatod.
A zöldségeket ízlés szerint variálhatod.Fotó: Nicolas Garrat

Hozzávalók 2 személyre:

  • 8 darab paradicsom
  • 1 nagy csokor zöldhagyma
  • 4 evőkanálnyi rokfort összemorzsolva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb darab uborka
  • ízlés szerint bors és só
  • 4 evőkanál bazsamecet
  • 1 zacskó salátakeverék
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket megmossuk, összevágjuk, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd olívaolajjal és balzsamecettel meglocsoljuk (utóbbit ki is hagyhatod, ha kicsit enyhébb ízű fogást szeretnél). A rokfort felét összemorzsoljuk, a zöldségekkel összekeverjük.

Kissé összeforgatjuk a keveréket, majd porciózzuk egy-egy adag zöldsalátamix tetejére. A megmaradt sajtot feldaraboljuk, végül a saláta tetejére szórjuk. Jót tesz neki, ha áll egy kicsit a hűtőben.

Könnyű és elegáns: rokfortos sárgarépa krémleves
Könnyű és elegáns: rokfortos sárgarépa krémleves

A répa és a rokfort remek ízpárosítás, de ha nem bízunk a kéksajtokban, érdemes más fajtákkal is kísérletezni.

Tovább »

Még több recept

Jöhet egy adag pofonegyszerű májas-barna rizses egytálétel?

Egy kis friss snidlinget, rozmaringot és egy adag finom csirkemájat adtunk ehhez az egyszerű fogáshoz.

január27., 10:44

Mangós, sült húsos saláta forralt boros öntettel – igazi könnyű, téli vacsora

Ha szeretitek a különlegességeket, akkor ez a saláta az ecetes, mézes mangóval, a csípős kukoricával és a forralt boros öntettel biztosan nagy sikert arat majd.

2019. december24., 12:04

Nem csak szendvicsben finom: tojássaláta curryvel és újhagymával

Ősszel a legjobb egy adag sült sonkával, amikor egy-egy esős napon is tavaszhangulatod lesz tőle.

2019. november5., 10:44

Ebbe rejtsd a zabkorpát: pirított diós babfasírtok parmezános édesburgonya-pürével

Ha egy kevés csilis olaj vagy szarvasgomba is kerül mellé, tökéletes lehet akkor is, ha vegetáriánus vendégeket vársz.

január22., 12:00

Péksütemény, ami lassan szívódik fel: olívaolajos-köményes zabzsemlék

Lassan felszívódó, tartalmas péksüteményeket kapsz, amiket ráadásul kedved szerint fűszerezhetsz őrölt köménnyel, mézzel, de akár sülthagyma-kockákat vagy olívabogyót is keverhetsz bele.

január27., 11:24

Fiam, maga kifogta Dél-Amerikát: sült kukorica sajttal

Mindjárt két tippet is adunk arra, hogyan lesz a kukoricából finom és izgalmas köret.

2019. október30., 12:44

Mustra