Megvannak a legjobb ketchupok, számos terméket kifogásolt a Nébih

Ketchupokat vizsgáltak a legújabb Szupermenta teszt során a Nébih szakemberei. A hivatal munkatársai összesen 38 terméket vontak ellenőrzés alá, amelyek közül 19 tartósítószerrel, 19 pedig tartósítószer felhasználása nélkül készült. A vizsgálat 25 ketchup esetében tárt fel kisebb-nagyobb jelölési hiányosságokat.

A hatósági laboratóriumi vizsgálat válogatott szempontrendszer alapján történt. A szakemberek elemezték többek között a növényvédőszer-maradék, a glutén, a zeller, a vízben oldható szárazanyag-tartalom, 15 féle színezék, a tartósítószerek és bizonyos szerves savak, valamint a cukor és az édesítőszerek mennyiségét, illetve jelenlétét. A vizsgálat a már megszokott módon kiterjedt a termékjelölés jogszabályi megfelelőségének ellenőrzésére is.

Honnan tudjuk, mennyi paradicsom van a termékben?

A szerteágazó elemzéssel nyilvánvalóvá vált, hogy az összetevők között feltüntetett sűrített paradicsom mennyiségét többféleképpen jelölik, legtöbb esetben csak a sűrített paradicsom százalékos arányának megadásával, aminek nem ismert a szárazanyag-tartalma, emiatt azonban a fogyasztók számára nem derül ki egyértelműen a termék valódi paradicsomtartalma. A hatósági ellenőrzés 20 termék esetében tárta fel ezt a helytelen jelölési gyakorlatot. A probléma orvoslása érdekében a Nébih előírta a gyártók és a forgalmazók számára az átlagos paradicsomtartalom megadását, azaz annak az információnak a feltüntetését, hogy 100 gramm ketchup hány gramm paradicsom felhasználásával készült, továbbá a felelős élelmiszer-vállalkozókat kötelezte a határidőket is tartalmazó intézkedési terv elkészítésére.

Az ellenőrzéskor biztonsági, illetve minőségi hiba nem merült fel, de a termékek címkéin található jelölések több szempontból sem feleltek meg az előírásoknak. Előfordult, hogy adalékanyag-mentesként jelöltek egy terméket, amely valójában többféle adalékanyagot is tartalmazott, de akadtak hibák a „light” és a tápértékjelölésben feltüntetett cukor mennyiségének jelölésével is.

Egyáltalán nem mindegy, hogy miből készül
Egyáltalán nem mindegy, hogy miből készülDenisMArt / Getty Images Hungary

A 38 termékből 25-tel szemben hatósági eljárás indult. A kisebb jelölési hibák miatt az élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesültek, míg a súlyosabb jelölési hibák esetében élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabása történt, összesen mintegy 300 000 forint értékben.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket vakon kóstolásos módszerrel. Ennek eredményeként kétféle kedveltségi rangsor született, különválasztva a tartósítószer felhasználásával készült és a tartósítószermentes termékeket.

A tartósítószer felhasználásával készült termékek értékelésénél a Kalocsai ketchup végzett az élen, holtversenyben a Felix ketchup termékével. A második helyezést a Tesco ketchup nyerte el, míg a dobogó harmadik fokára az Aro ketchup léphetett fel. A tartósítószermentes termékek között a Lomee Premium paradicsomketchup csemege nyert, a Lomee Premium paradicsomketchup édesítőszerekkel készített változata pedig az ezüstérmet tudhatja magáénak. Harmadikként az Alnatura Bio paradicsomos ketchup szerepelt a rangsorban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra