Mi lesz azzal a rengeteg szeméttel egy fesztivál után?

A fesztiválok sokszor még azokat is kihívás elé állítják, akik a mindennapokban mellőzik a műanyagot, zero waste életmódot folytatnak vagy csak egyszerűen fontosnak tartják a környezetvédelmet. A legnagyobb problémát talán az a rengeteg műanyag pohár, tányér, evőeszköz és szívószál jelenti, ami néhány percnyi használat után a kukában végzi, rosszabb esetben pedig valamelyik küzdőterén landol. A Szigeten kiderítettük, hogy mit tehet egy fesztivál a bolygóért, és fesztiválozóként mit tehetünk mi.

A Sziget két éve vezette be a Love Revolution, vagyis a A szeretet forradalma kampányt, amivel a békét, az elfogadást, az emberi jogok védelmét és a fenntarthatóságot támogatja, sőt erre buzdítja a fesztiválozókat is. A kezdeményezéshez kapcsolódó fenntarthatósági programmal idén minden korábbinál több energiát fordítottak a környezetvédelemre. A Green Sziget zászlaja alatt programokkal, előadásokkal és fejlesztésekkel segítették a zöld fesztiválozást. Szemügyre vettük az újításokat, és kifaggattuk a szitizeneket is.

Mitől zöld egy fesztivál?

A Sziget idén valóban ráerősített a környezetvédelemre. Többek között bevezette a repoharat, ivóvízpontokat állított fel, szelektív hulladékgyűjtőket helyezett ki, szorgalmazta a szívószálmentességet, összegyűjtötte a szigeten hagyott sátrakat és matracokat, illetve szemétszedésre ösztönözte a fesztiválozókat. A hulladék csökkentésén felül nagy hangsúlyt fektettek az energia- és víztakarékosságra, a környezetbarát közlekedés ösztönzésére, és a fesztivál végeztével a sziget természetes állapotának visszaállítására.

Azoknak pedig, akik kifejezetten a zöld fesztiválozás élményét keresték, felállították az ECO kempinget, ahol napenergia biztosította az áramellátást, újrahasznosított bútorokat használtak, vákuumöblítéses mellékhelyiségekkel segítették a víztakarékosságot, környezetbarát tisztítószerekkel oldották meg a takarítást, és a mindenre elszánt környezetvédők kartonsátrat bérelhettek. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ezek a megoldások hogyan működnek a gyakorlatban, és mennyit tudnak róluk a fesztiválozók.

Hogyan lehet zöld a fesztiválozó? 

Mindenekelőtt tudja, hogy mik a lehetőségei. Természetesen teljesen más egy estét átbulizni a Szigeten, mint egy egész hetet eltölteni, ezért annak, aki csak Ed Sheeranre volt kíváncsi, valószínűleg teljesen érdektelen, hogy a zuhanyzók gombját egészen rövid időközönként kell megnyomnia, ha folytatni szeretné a tusolást. Ugyan mi sem költöztünk ki, azért megpróbáltuk felmérni az összes zöld megoldást, és ezzel nagyjából egy fél napot töltöttünk el.

A legszembetűnőbb a rengeteg, szinte pár lépésenként kihelyezett szelektív hulladékgyűjtő volt, ami úgy tűnt, működőképes megoldás a hulladék kezelésére, bár a kommunális kukában azért találtunk PET-palackokat is. Különben aki akarta, egy estére könnyen elkerülhette a műanyagot, a legtöbb helyen ugyanis működött a repohár rendszer, és láthatóan kevesebb szívószál landolt az üdítőkben.

A vegák és a vegánok sem maradtak éhesen: több étterem is kitelepült a szigetre, így állati összetevőktől mentesen is meg lehetett oldani az étkezést. Semmit sem bíztunk a véletlenre, ezért kulaccsal és ételtárolóval érkeztünk. A kulacsot a mellékhelyiségek melletti csapnál (Freshwater Pointnál) töltöttünk újra, a dobozt pedig az egyik büfénél vetettük be, ahol nem kellett magyarázkodnunk, hogy miért jó a bolygónak, ha az eldobható papírtálca helyett (különben jó pont, hogy ezzel váltották ki a műanyagtányért) inkább ezt a megoldást választjuk, sőt a kasszánál még meg is dicsértek minket. 

Zöldügyileg a Sziget legizgalmasabb pontja a Green Sziget Center volt, ahol a környezetvédelemről tartottak előadásokat és workshopokat (mi például csicseriborsólisztből, mézből és ecetből készítettünk sampont), itt gyűjtötték a gazdátlanná vált sátrakat, és itt osztottak szemeteszsákokat azoknak a lelkes szitizeneknek, akik hajlandóak voltak PET-palackokat és alumínium üdítősdobozokat szedni, szigetes ajándékokért cserébe. A beváltópontnál estefelé már meglepően hosszú sor állt.

A videónkban azon túl, hogy megmutatjuk a környezetbarát megoldásokat, amiket mi is kipróbáltunk, fesztiválozókat faggatunk arról, hogy mennyire egyszerű megvalósítani a fenntartható bulizást a Szigeten:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek