Ez a 3 legpusztítóbb drog a világon

Kábítószert fogyasztani nem egészséges, rossz pszichés és fizikai következményei egyaránt vannak. És hogy mind közül melyik drog okozza a legnagyobb károkat? Meglepő lesz a válasz.

Ha a drogfüggőség súlyos következményeire gondolunk, legtöbbünknek a metamfetamin és a heroin ugrik be, hiszen az ezeket használók leépülése egyértelműen látszik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez a kettő lenne a legkárosabb anyag, amit valaha használni lehet. Ott van például a morfinnál akár százszor erősebb opioid fájdalomcsillapító, a fentanil, ami a heroin szintetikus rokona, csak ötvenszer halálosabb annál – egyetlen lélegzetvétellel túladagolható. Vagy a crack kokain (a hagyományos kokain kristályos formája, amit felhevítenek és belélegeznek), ami tönkreteszi a belső szerveket, és akár egy-két alkalom elég a függőség kialakulásához. A Journal of Psychopharmacology magazinban megjelent új tanulmány mégsem ezeket tartja a legveszélyesebbnek. Figyelem, most jön a meglepetés!

A vizsgálat szempontjai 

Egy 25 szakértőből álló csoport 22 drogot vizsgált meg egy 16 szempontot magában foglaló kritériumrendszer szerint. Nulla (azaz nem ártalmas) és száz között pontozták a különböző, függőséget okozó anyagokat. Ugyanilyen vizsgálatot már végeztek a britek is még 2010-ben, de most az ausztrál népességre vonatkozó adatokat vették figyelembe. Az osztályozásnál azt figyelték, egyes drogok milyen szervi károkat, milyen erős függőséget okoznak, milyen a hozzájuk fűződő halálozási arány, a használatukból eredő mentális zavar, melyik szer használói veszítik el legnagyobb arányban a baráti, szerelmi kapcsolataikat. Az is szempont volt, melyik droghoz kapcsolódik a legtöbb sérülés, bűncselekmény, melyikre megy el a legtöbb pénz.

Alkohol és drog gyakran kéz a kézben jár
Alkohol és drog gyakran kéz a kézben járFotó: rez-art / Getty Images Hungary

A legártalmasabb hármas

A teljes analízis során végül a fentanilt nyilvánították a legveszélyesebb drognak a világon a használója számára, a második helyezett a heroin lett, a harmadik helyre pedig becsúszott az alkohol. A kristálymet még a dobogóig sem jutott el. Ám amikor abból szempontjából listázták a függőséget okozó szereket, hogy mennyire ártalmasak a közösség szempontjából, az alkohol került az első helyre, a kristályos metamfetamin követte, majd jött a heroin és a fentanil. Az utolsó helyeket az e-cigaretta, a mámorbors (Hawaii és Polinézia területein ebből főzik a kava nevű lazító italt), az LSD, a varázsgomba és az ecstasy foglalták el. 

Abban a brit és az ausztrál vizsgálat is egyetértett, hogy mind közül az alkohol a legkárosabb szer. Költséges „hobbi”, igen sok sérülés következik be használói körében, magas a hozzá köthető halálozási arány, és erőteljesen árt a családi kapcsolatoknak. A második legrosszabb drog megállapításánál már volt eltérés: a brit szakértők a megtisztelő második helyet a heroinnak adták, míg az ausztrálok a kristálymetnek. Utóbbit azért, mert magas a szerhasználathoz kapcsolódó bűnözés és sérülések aránya, a kapcsolati háló elvesztése is nagyarányú, és a magas morbiditást sem lehetett figyelmen kívül hagyni. 

Ausztrália bajban van?

A tanulmány szerint az egész világon az ausztrálok között a legmagasabb a kristályos metamfetamin fogyasztásának aránya. A hozzá kapcsolódó halálozási ráta megkétszereződött 2009 és 2015 között. Európában ez a drog nem ennyire elterjedt, kivéve Szlovákiát és Csehországot: egy 2015-ös jelentés megmutatta, hogy az európai metamfetamin-függőséggel kezelt betegek 95 százaléka e két országból került ki. 

Katonák és sztárok

A kristálymet fogyasztása miatt nem véletlenül aggódnak annyira Ausztráliában, sőt az egész világon. A szer nagyon látványos változást okoz: a függők egészsége tönkremegy, mégpedig meglehetősen látványosan. Olyannyira, hogy 2004-ben egy oregoni seriffhelyettes elrettentés céljából gyűjteni kezdte azoknak a visszaeső függőknek fényképeit, akik többször is megfordultak a börtönben az elmúlt évek során, majd a képeket kendőzetlenül mutatta be a Faces of Meth sorozatban. 

Ehhez azóta több más kampány is csatlakozott hasonlóan elrettentő előtte-utána fotókkal. A metamfetamin használata során a szervezet több szinten is károsodik: az illető elkezd lefogyni (nem véletlenül adtak amfetamint annak idején a diétáztatott sztároknak), szép lassan eltűnik róla a zsír és némi izom is, ami már eleve sokat öregít rajtuk. A bőr elvékonyodik, jellegzetesen pattanásos, sebes, eres lesz. A fogak elszíneződnek, a legtöbb ki is esik. A sebek pedig abból adódnak, hogy a drogtól fellépő hallucinációk során a metfüggők azt képzelik, bogarak másznak a bőrük alatt, és addig vakarják magukat, amíg csak tehetik. Gyakoriak a kényszercselekvések is, hiszen a metamfetamin serkentőszer, a második világháborúban azért adták a katonáknak, hogy bírják az éjszakai őrségeket és a szélsőséges körülményeket. 

Palackba zárt drog

Ugyanakkor mind az ausztrál, mint a brit tanulmányból kiderül, hogy hiába tesz tönkre látványosan a metamfetamin, az alkohol még annál is sokkal veszélyesebb. Már csak azért is, mert nem tartjuk annak. Éttermektől a benzinkutakig mindenhol kapható, reklámok jelennek meg róla a tévében, 18 év felett legálisan beszerezhető. Hát mi baj lehetne belőle? Nagyon is sok.

A National Institute on Alcohol Abuse intézet szerint az alkohol évente 62 000 férfi és 26 000 nő halálát okozza Amerikában, ezzel a harmadik vezető halálokot jelenti. Akik pedig nem halnak bele, tetemes összegeket ölnek az alkoholizmusukba, ráadásul róluk is ugyanolyan látványos előtte-utána képeket lehet készíteni, mint az amfetaminfüggőkről. A veszélyekről és a felelősségteljes fogyasztásról éppolyan nyíltan és bátran kellene oktatni a fiatalokat, ahogy a heroinnal vagy az ecstasyval kapcsolatban tesszük. Mégis nehezebb nekilátni, hiszen ahhoz először szembe kellene nézni a társadalom alkoholizmusával.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.