3+1 könyv, aminek a strandtáskában a helye

Az utóbbi hetekben jobbnál jobb könyvek jelentek meg, összegyűjtöttük azokat, amiknek a naptej és a társasjátékok mellett mindenképpen a strandtáskádban a helyük.

A Bíborszín szerzőjének régi karakterekkel folytatódó új könyvét, a Nobel-díjas Ishiguro felnőtté válásról szóló történetét, a tévéképernyőre került Elveszett próféciákat és a japán béke útmutatóját ajánljuk.

1. Alice Walker: Az öröm titkának őrzői

Alice Walker regényének története egyszerűnek és távolinak tűnhet. Adott egy afrikai olinka lány, akit a nővé avatási szertartásán megcsonkítanak, és ez fizikai és lelki szinten is kihat az egész további életére. De mielőtt azt gondolnánk, hogy az ehhez hasonló, máig létező rituálék borzalmasak, de az európai nőket miért is kéne, hogy érdekeljék, tegyünk fel néhány kérdést. Meddig bízhatunk vakon a hagyományainkban? Kik alkották őket? És mennyire állják meg a helyüket a mai – remélhetőleg haladó szellemű – világban? Milyen szerepeket osztanak ránk, nőkre? Hogyan képzeljük el egyáltalán mi magunkat a társadalomban?

Az öröm titkának őrzői ugyanezekkel a kérdésekkel fordul az olvasóhoz. Ez a könyv úgy kellett a kortárs női irodalmi palettára, mint egy falat kenyér. Megrázó és gondolatébresztő alkotás. Alice Walker nagy sikerű regénye, a Bíborszín szereplői elevenednek meg ismét, de ezúttal Tashi kerül a középpontba, aki miután önként vállalta a szörnyű szertartást, vőlegényével, Adammel Amerikába költözik. A sebei begyógyíthatatlanok, akárcsak hasonló sorsú nőtársaié. De vajon ők is felismerik, hogy egy hibás rendszerben élnek?

Európa Könyvkiadó, 3699 forint

Alice Walker: Az öröm titkának őrzői és Kazuo Ishiguro: Árva korunkban
Alice Walker: Az öröm titkának őrzői és Kazuo Ishiguro: Árva korunkbanEurópa Kiadó

2. Kazuo Ishiguro: Árva korunkban

„A gyermekkorunk most már nagyon messzire tűnt. Itt ez a rengeteg szenvedés. Nagy japán költőnk, egy udvarhölgy sok-sok évvel ezelőtt megírta, hogy milyen szomorú ez. Megírta, hogyan lesz gyermekkorunk idegen országgá, mire felnövünk” – mondja Haszegava ezredes Ishiguro főhősének, Christophernek.

Az Árva korunk cselekménye a gyerekkor és a felnőttkor leheletvékony határmezsgyéjén egyensúlyoz. Mikor számítunk felnőttnek? Mi az a pont, ami után a gyerekkor világa már nem térbeli, hanem időbeli helyszínné változik? Miután Christopher Banks szülei rejtélyes módon eltűnnek Sanghajban, a fiú Angliába kerül és ott nevelkedik. Elhatározza, hogy detektív lesz, hogy ő maga göngyölíthesse fel az ügyet. Az évek során minden vágya teljesülni látszik, sikeres nyomozó lesz belőle. Elérkezik az idő, hogy visszatérjen Sanghajba, de vajon nyomtalanul múltak el az évek az egykor ismerős utcák és emberek felett? A Nobel-díjas író legújabb regénye a felnőtté válás szimbóluma.

Európa Könyvkiadó, 3999 forint

3. Terry Pratchett és Neil Gaiman: Elveszett próféciák

A fantasy nagyágyúi, Neil Gaiman és Terry Pratchett Elveszett próféciák című közös regényüket lassan harminc éve adták ki először, de a témája még most is – sőt egyre inkább – időszerű. Az Apokalipszis közeledtével Azirafael, az angyal és a Crowley nevű két démon összefog: köszönik szépen, ők szeretnek a Föld nevű bolygón élni, semmi az örökkévalóságot a pokol gyötrelmei vagy a mennyország elvárásai között tölteni. Mindeközben egy angliai városkában, Tadfieldben az Adam névre keresztelt Antikrisztus betölti tizenegyedik életévét, ereje birtokába kerül, és a világ hirtelen a feje tetejére áll: titkos föld alatti alagutakból tibetiek kerülnek elő, Atlantisz kiemelkedik az óceánból, és egy ufó cikázik Tadfieldben.

Az Elveszett próféciák középpontjában a jó és a rossz közötti különbség kérdése áll, de olyan aktuális problémák is felmerülnek benne, mint az emberi felelőtlenség okozta globális felmelegedés és szén-dioxid-szennyezettség. A történet egyszerre elgondolkodtató és mulatságos, a karakterek pedig mesterien kidolgozottak és szerethetők. A regényből David Tennant és Michael Sheen főszereplésével készült sorozat, ennek apropóján kapható ismét a könyv a magyar boltokban.

Agave Kiadó, 3480 forint

Terry Pratchett és Neil Gaiman: Elveszett próféciák és Beth Kempton: Wabi sabi
Terry Pratchett és Neil Gaiman: Elveszett próféciák és Beth Kempton: Wabi sabiAgave és Líra Kiadó

+1 Beth Kempton: Wabi sabi

Az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek azok a könyvek, amelyek a különböző nemzetek boldogságfilozófiájával ismertették meg az olvasókat. Megtudtuk, hogy miért jó finnek, dánnak vagy svédnek lenni, miért teheti szebbé az életünket a kitartás, az otthonosság vagy az egyszerűség.

Beth Kempton könyve a japánok belső békéjéhez ad útmutatót. A wabi sabi olyan esztétikai szemlélet, amely a mindennapjaikra is hatással van. Lényege, hogy fogadjuk el a tökéletlenséget, lássuk meg benne a szépet, hogy értékeljük az egyszerűséget és a múlandóságot. Beth Kempton tippjeivel bepillantást nyerhetünk a japán értékekbe, sőt magunkévá is tehetjük őket.

Libri Kiadó, 3699 forint

Oszd meg másokkal is!
Mustra