Cukormentes Fanta-szelet egy kis csavarral

A Fanta szelet a nagyobb családi események nélkülözhetetlen édessége. Megmutatjuk, hogyan készítsd el a retro finomságot pohárdesszertként, cukormentesen.

Gyerekkoromban szinte nem volt olyan szülinapi zsúr, ahol a csokitorta mellett ne került volna még Fanta szelet is az asztalra. Iklódi Dóra, gasztroblogger és Sallay Fanni, a Cakeshop Budapest alapítójának a segítségével ezt a retro desszertet új formában, mégpedig kehelyben készítettük el, ráadásul cukormentesen, hogy bűntudatmentesen élvezhessük. 

Hozzávalók:

A csokis morzsához

  • 200 g - teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g - fehér búzaliszt
  • 200 g - vaj vagy margarin
  • 100 g - xilit
  • 1 ek - kakaópor
  • 1 db - tojás sárgája
  • 1 ek - hideg víz
  • 200 g - teljes kiőrlésű liszt

A túrókrémhez

  • 300 g - túró
  • 100 g - xilit
  • 100 g - vaj
  • 1 db - kezeletlen citrom héja
  • 200 g - teljes kiőrlésű liszt

A Fanta réteghez

  • 400 ml - Fanta narancs zéró üdítőital
  • 40 g - cukormentes vaníliás pudingpor
  • 3 ek - xilit
  • 200 g - teljes kiőrlésű liszt

A csokis morzsához

  • 200 g - teljes kiőrlésű liszt
Recept idők

Elkészítés:

Vegyítsd el a liszteket a kakaóporral és a xilittel, majd morzsold bele a vajat. Add hozzá a tojás sárgáját, és ha szükséges, akkor a vizet is. Gyors mozdulatokkal gyúrj sima felületű gombócot, tekerd fóliába, majd tedd a hűtőbe 30 percre pihenni. Közben készítsd el a túrókrémet. Verd habosra a xilitet a vajjal, majd add hozzá a túrót és a citrom lereszelt héját. 

A tésztát a pihentetés után reszeld egy sütőpapírral bélelt tepsibe és süsd meg 10-12 perc alatt a 180 fokra előmelegített sütőben. Ha kész, hűtsd langyosra, majd morzsold a poharak aljára. Kanalazd a morzsaréteget a túrókrémre, majd láss hozzá a Fanta réteg elkészítéséhez. 

Keverd el a pudingport és a xilitet néhány evőkanálnyival a Fanta narancs zéróból, a többi Fantát forrald fel, majd add hozzá a pudingport. A krém pár perc alatt besűrűsödik. Amint kész, még melegen és egyenletesen oszlasd el a túrós réteg tetején. Tálalás előtt érdemes 1-2 órát hűtőben pihentetni. 

32648755177 2c309fb0e3 k
A tökéletes almás pite, öt generáció óta változatlanul
Mustra