Itt a tavasz, itt a szezon: medvehagymázásra fel!

Végre búcsút inthetünk a téli időjárásnak és a szürke tájnak – itt a tavasz! A lakásba húzódva eltöltött hónapok után mindennél jobban vágyunk a természetbe, ahova az egyre-másra felbukkanó növények is csalogatnak. Ugyan a hóvirágok hamarosan elvirágzanak, jön a medvehagymaszezon.

A városban töltött kipufogófüstös, dudálástól, villamoscsikorgástól és buszrobogástól hangos hétköznapok után kifejezetten jólesik felhúzni a bakancsot, elszökni a természetbe. A medvehagymaszezon kellős közepén pedig keresve sem találhatnánk jobb helyet a kirándulásra az avar alól előbújt leveleitől zöldellő erdőknél.

Mire jó?

A medvehagymatúrák legidillibb pillanata, amikor egy pihenőhelynél letáborozva előkerülnek a szendvicsek, amiknek utolsó hozzávalóját frissen szedjük le. Jó hír, hogy a medvehagyma nemcsak finom, de számos kedvező élettani hatással is rendelkezik. A Házi Patika szerint fokozza az emésztőrendszer működését, vérnyomáscsökkentő hatású, és C-vitamin-tartalma hozzájárul a szervezet ellenálló képességének javulásához. Nyugat-Európánban olyan népszerű fűszernövény, hogy a szedése már veszélyeztetni kezdte az állományt, ezért védetté nyilvánították.

Hol szedd?

A márciustól április elejéig tartó medvehagymaszezonban mindenképpen érdemes olyan helyekre kirándulni, ahol a növény is előfordul, persze ilyenkor váratlanul is lehet medvehagymamezőre bukkanni. Mi azért összegyűjtöttük a legismertebb lelőhelyeket, ha biztosra szeretnél menni. A Pilisben Pilismarót környékét vedd célba. A Mecsekben az Éger-völgyben nézz körül, április 13-14-én pedig az orfűi medvehagyma-fesztiválon is részt vehetsz, aminek a Kemencés Udvar, a Medvehagymaház, a Muskátli Vendéglő és az Orfűi Malmok adnak otthont idén.

A Gerecsében Pusztamaróton és a Pisznice-nyereg környékén gyűjtögethetsz. Zalában az Obornak és Bocska közötti erdőt vedd célba. Medvehagymázhatsz a somogyi zselici erdőben és a Keszthelyi-hegység északkeleti lejtőjén. Április 6-án és 7-én Bakonybélben is medvehagymanapokat rendeznek, amíg a tájház udvarán előadások és kóstolók zajlanak, délelőtt túrák indulnak a környékre. A szentgáli tiszafásban tett kirándulást is összekötheted egy kis szüreteléssel.

A medvehagyma a fák alatti, árnyékos területeket szereti
A medvehagyma a fák alatti, árnyékos területeket szereti

Mire ügyelj a gyűjtésnél?

A medvehagyma gyűjtésénél felmerülő legnagyobb probléma, hogy könnyen összekeverhető a gyöngyvirággal – ami pedig mérgező. Mindkét növény szereti az árnyékos helyeket a fák lombkoronái alatt, ezért könnyen előfordulhat, hogy egymáshoz egészen közel nőnek. Ugyan a leveleik nagyon hasonlóak – az átható fokhagymaszagon túl –, száraikról lehet megkülönböztetni őket: a medvehagyma minden levele külön szárról nő, míg a gyöngyvirág egy száráról több levél is elágazhat. Ha szeretnéd kipróbálni magad, hogy élesben meg tudnád-e őket különböztetni, töltsd ki a tesztünket.

Ha a növény épségét is fontosnak tartod, akkor vigyázz, nehogy gyűjtés közben megsérüljön a növény föld alatti része. Ügyelj arra is, hogy ne tépj le minden levelet egy tőről. A hóvirág szívesen bújik meg a levelei között, ezért nem árt, ha arra is figyelsz, hogy ne szakíts le egy védett növényt is, amit aztán a pénztárcád bánhat.

Készíts pestót a medvehagymából
Készíts pestót a medvehagymából

Kevesen tudják, de a medvehagyma szedése szabályokhoz kötött. Egyszerre csak annyit téphetünk le naponta, amennyi kielégíti a személyes szükségleteinket, ezt a mennyiséget pedig két kilogrammban határozták meg. Nem kell megijedni, ez hatalmas mennyiség, amiből bármilyen ételt bőségesen el lehet készíteni.

Hogyan használhatod fel?

A medvehagyma igen sokoldalú növény lehet a konyhában. Eheted önmagában, salátákba vagy rántottába keverve. Néhány egyszerű lépésben készíthetsz belőle pestót, de mártások alapanyagaként is felhasználhatod. Remekül illik lazachoz, ha pedig olyan menüt készítenél, amiben a medvehagyma dominál, kezd a sort egy krémlevessel. Még ezek után maradt kétcsokornyi leveled? Akkor mindenképpen süss egy adag isteni medvehagymás pogácsát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra