Cseh ételek, amiket meg kell kóstolnod, ha Prágában jársz

A régiónk országainak gasztronómiája sokszor igen hasonló. Nem csak itthon ehetünk például rántott húst, gulyást vagy kürtőskalácsot, de abban biztosak lehetünk, hogy nem a megszokott verziójukban találkozunk velük. Ugyan Csehország nem a közvetlen szomszédunk, mégis biztosan akad néhány ismerős fogás az étlapon, és persze olyan helyi különlegességek is, mint a vízihulla.

Prágát nem csak a sör és a finom ételek miatt érdemes meglátogatni. Gyönyörű város régi épületekkel, hangulatos utcákkal, és akár egy hétvége alatt bejárhatod a főbb nevezetességeit: az Óváros teret a híres csillagászati órával, az Orlojjal, a Szent Vitus-székesegyházat és a Arany utcácskát, sőt akár a Moldván is hajókázhatsz. Persze azért a helyi finomságokba is érdemes belekóstolnod, legyen szó egy bizarr sörkorcsolyáról, húsmentes levesről, ikonikus köretről vagy egy ismerős finomságról.

Vízihulla, prágai pácolt virsli vagy utopenec

Ezzel a különös nevű étellel főként a cseh kocsmákban találkozhatsz. Elnevezése állítólag annak a fogadósnak a személyéhez fűződik, aki áztatással próbált dobni a rossz kolbász ízén, és akit a halál később vízbefúlás formájában ért. Az utopenec népszerű sörkorcsolya, ami hagymás lében álló kolbászokat takar.

A vízihulla nem más, mint ecetes lében érlelt kolbász
A vízihulla nem más, mint ecetes lében érlelt kolbász

Általában helyben készítik darált szalonnát tartalmazó krinolinból, vagyis špekáčekből. Ezeket felvágják, megtöltik hagymával, befőttes üvegbe teszik, borókabogyóval, borssal, mustármaggal és babérlevéllel ízesítik, majd leöntik ecetes lével, amiben egy-két hétig érlelik. A prágai kocsmákban magában, egy szelet kenyér vagy savanyúság társaságában találkozhatsz vele a tányérodon. A csehek pácolás iránti szeretete a sajtokra is kiterjed, nem csak a virsli, a hermelín nevű camambert-hez hasonló sajt is kerülhet a befőttesüvegbe.

Kulajda, azaz cseh kapros gombaleves

A cseh konyha nem különösebben kedvez a vegetáriánusoknak, a vendéglőkben többnyire minden a húsos fogásokról szól, egyetlen mentsváruk a miénkhez hasonló szokás, miszerint egy étkezés levesből, főételből és desszertből áll.

A csehek asztalára mindig kerül leves is
A csehek asztalára mindig kerül leves is

A kulajda nevű gombaleves a dél-cseh vidékről származik, és több változata is létezik. Általában burgonyával, tejföllel, kaporral és ecettel készül, és buggyantott vagy lágytojás kerül bele. Magában és kenyérrel is fogyasztják.

Knédli

A knédli talán az egyik legnépszerűbb köret Csehországban, amit Szlovákiában, de akár Ausztriában is megtalálhatsz. Általában disznóhússal és párolt káposzta társaságában kerül a tányérra. Több típusa van, a zsemlés knédli tésztája például a kenyéréhez hasonlít, ami a gőz hatására lágy és levegős lesz. Bár elsőre bonyolultnak tűnik, az elkészítéséhez csak egy szitára vagy egy konyharuhára van szükséged, amit a lábosra helyezhetsz, ha otthon szeretnéd kipróbálni. Prágában azonban semmiképpen sem érdemes kihagyni, a városban állítólag a 19. század közepe óta készítik.

Krumplis knédli disznóhússal és káposztával
Krumplis knédli disznóhússal és káposztával

Halételek

A csehek a húsokon kívül a halételeknek is nagy rajongói, talán nem is véletlen, hiszen az országot ellátja a dél-csehországi tóvidék. A pisztráng különösen népszerű a vendéglőkben, általában vajon sütik vagy grillezik, tepsiben sült burgonyával tálalják. Szívesen fogyasztanak pisztrángot és süllőt is, a karácsonyi asztalról pedig nem hiányozhat a ponty.

A halak népszerűek a cseh gasztronómiában
A halak népszerűek a cseh gasztronómiában

Žemlovka

A cseheknél több olyan édességre is bukkanhatsz, ami eredetileg más országból származik, mégis nagyon népszerű és jól készítik el, ilyen az általuk különböző finomságokkal töltött kürtőskalács vagy az örmény marlenka, aminek a dobozos verzióját nálunk is lehet több kávézóban kapni. Ha viszont valódi cseh finomságra vágysz, kóstold meg a žemlovkát. A szikkadt zsemlékből készült desszert leginkább a mi máglyarakásunkhoz hasonlít, ebbe is kerül alma, de a mák helyett dióval, mogyoróval, mandulával, mazsolával rétegzik.

A cseh žemlovka a máglyarakásra hasonlít
A cseh žemlovka a máglyarakásra hasonlít

A cseh sörök nélkül nem teljes a lista!

Ha Csehországról van szó, természetesen a sörökről sem szabad megfeledkeznünk, amit a kiváló alapanyagok és az évszázados hagyományok tesznek különlegessé. A legnépszerűbb cseh sörök a Gambrinus, a Kozel, a Pilsner, de számos más márkával találkozhatsz még, mint például a Staropramen, a Budweiser vagy a Krusovice.

Mustra