Mi, magyarok híresek vagyunk a húsos ételeinkről. Különösen szeretjük a csirkét is, ami a vasárnapi ebédek elmaradhatatlan tartozéka. Utánajártunk, hogy a világ más-más tájain hogyan készítik el, és milyen formában kedvelik a legjobban. Következzen a Saveur listája.
Csirke marsala
Ez az olasz-amerikai étel könnyen elkészíthető, hétköznapi ebéd vagy vacsora. A húst vékonyra klopfolják, majd miután kisütötték, megforgatják az ízletes mártásban. Általában krumplival vagy tésztával fogyasztják.
Coq au Vin
A gyöngyhagymával és gombakalapokkal tálalt coq au eredetlieg kakassal készült, de csirkével is ugyanolyan jól megállja a helyét, ráadásul olyan francia étel, amit Franciaországon kívül is szívesen készítenek a séfek. Nem csoda, hiszen amilyen egyszerű, olyan elegánsan lehet tálalni.
Kung pao csirke
Ez a szecsuani étel köznapi nevén csak kung pao csirkeként ismert. Jó hírünk van azoknak, akik nem bírják az erősen fűszeres ázsiai étkeket, ugyanis a kung paótól nem kap lángra a szád, csak mérsékelten erős. Nos, a puding próbája az evés.
Khan plov
A közép-ázsiai eredetű khan plov az orosz rizsételek listájának sorát tarkítja. A sáfrány szép, sárga színt ad a rizsnek, ami a lazaccal együtt ropogós burkolatot kap.
Schnitzel szendvics, avagy bécsi szelet két zsemle között
A rántott húsos szendvicsért, az iskolabüfék legnépszerűbb tételéért nekünk sem kell a szomszédba mennünk, de ha valódi bécsi szeletet keresünk, Ausztriában fogjuk megtalálni. A szendvics verzióját Alex Cohen fejlesztette tökélyre, aki a hús panírjába burgonyaszirmot is kever, és a zsemlét mézzel, savanyúsággal és ecetes salátával tölti meg.
Csirke curry
Ugyan mi a különféle müzlikhez, vajas pirítóshoz és teához és tükörtojáshoz szoktunk hozzá, de az indiaiknál komolyabb étel is kerülhet reggel az asztalra, például egy tál csirke curry.
Gai yahng
Ezt a füstös ízű ételt Thaiföldön nyársra húzva készítik el, amit hagyományosan koriandergyökérrel ízesítenek, de tökéletesen helyettesíthető a koriander szárával és levelével is.
Csirke shawarma
A shawarma a gyros izraeli változata, ami a joghurttól lesz kivételesen finom. Ana Sortun séf nem csak nyakon önti az elkészült ételt, de abban marinálja a csirkét is, szerinte különleges ízt ad a húsnak. Saját receptjében szerepet kap a papaja, az ananász és grépfrút is.
Csirkés-kolbászos gumbó
"Számtalan módja van a gumbó elkészítésének Louisianában" - mondja Frank Brigtsen, a New Orleansi Brigtsen’s étterem séfje. "De a rántás fontosságában mindenki egyetért." Az ő változatában a leves rántása az előzőleg kisütött csirkék után maradt olajból készül, amitől az ételnek sokkal húsosabb lesz az íze. A zöldségeket két részben adja hozzá, hogy biztos legyen benne, hogy minden a megfelelő ideig sült.
Sancocho
A Puerto Ricó-i sancocho igazi kiadós étel a csirkével és a zöldséggel. Minket leginkább a hazai tyúkhúslevesre emlékeztet. Vajon Puerto Ricóban is ezt készítik a nagymamák a beteg unokáiknak?
Erről jut eszünkbe: te meddig mennél el fura levesek terén?