Ne csak a szüret miatt látogass Egerbe szeptemberben

Szeptemberben nem csak a szüreti mulatságok miatt érdemes Egerbe látogatnod. A borkóstolókon kívül sokféle látnivaló és program vár. Túrázz a Bükkben, ismerkedj pókokkal vagy látogass el a Beatles múzeumba!

Eljött a szeptember és ezzel együtt a szüreti időszak. Hol máshol kerülhetsz ilyenkor tűzközelbe, mint az egri borvidéken? Számtalan pince és borászat vár, hogy megkóstold az előző évek szőlőterméséből készült borokat, de nem csak a híres bikavérért érdemes ellátogatni Egerbe, rengeteg érdekes program és látnivaló akad szeptemberben is.

Látnivalók

A vár egyértelműen Eger kihagyhatatlan látnivalója. Bejárhatod egyedül vagy választhatod az Egri Vitézek idegenvezetést is , ami a belépőjegy árán felül 6 ezer forint költséget jelent. A Gótikus Püspöki Palotában a vár történetét ismerheted meg, ami azért különleges helyszín, mert Dobó István itt tervezte meg az egri csata stratégiáját. A Kazamata alagútrendszer a végvárak mindennapjairól mesél. Az egykor kápolnaként működő Hősök termében töltötték a halálraítéltek utolsó éjszakájukat, és itt található Dobó István síremléke is. A Panoptikumban az Egri csillagok szereplői elevenednek meg viaszbábuk formájában, a pincében a Börtönkiállítást látogathatod meg, a Kálvária dombról pedig a városra és a Bükki Nemzeti Park hegycsúcsaira nyílik kilátás. Felnőtt jegyet 1700 forintért, kedvezményes belépőt (6 és 26 és 62 és 70 év között) 850 forintért válthatsz a vármúzeumba. A Panoptikumba teljes árú jeggyel 500, kedvezményessel 350 forintért léphetsz be.

Egerben nem maradsz látnivaló nélkül.
Egerben nem maradsz látnivaló nélkül.Shutterstock

Egerben - történelmi város lévén - nincs hiány múzeumokból sem. Ha átfogóbban érdekel az Egri csillagok világa, ellátogathatsz a Gárdonyi Géza Emlékházba, ahol a regény született (a felnőtt jegy 500, a diák és a nyugdíjas 300 forint). Bebarangolhatod Eger legendás, 3 kilométer hosszú pincerendszerét (a felnőtt belépő 1500, a gyerek és nyugdíjas 800 forint). A Marcipán múzeum tökéletes választás, ha édesszájú vagy, ahol egy egész, cukorból készült szoba is vár (felnőtt jeggyel 800 forintért, diák és nyugdíjas jeggyel 400 forinttért léphetsz be). A Varázstoronyban a Naprendszerrel ismerkedhetsz, a csillagásztoronyból pedig lélegzetelállító panoráma nyílik a városra (a felnőtt jegyár 1300, a diák és a nyugdíjas 1000 forint). Sőt, elzarándokolhatsz a Beatles múzeumba is, ami közel 2000 relikviából állít emléket a zenekarnak. A teljes árú belépő 2500, a kedvezményes 2000 forintba kerül. 

Programok

Eger a szüret idején is bővelkedik kulturális programokban. Szeptember 8. és 9. között Régi jármű találkozót és túrát szerveznek. Szeptember 15-én, a Kulturális örökség napján különböző eseményeken, többek között „kult-túrákon” vehetsz részt. Szeptember 21. és 22. között tart Eger ünnepe, aminek keretein belül a helyi közösségi kultúra, sport és civil értékeit mutatják be az Érsekkertben. Szeptember 22. és 24. között a város Szépasszonyvölgy Weekend néven rendez szüreti mulatságot. Szeptember 28-án és 29-én több intézmény nyitja meg a kapuit a tudomány iránt érdeklődőknek a Kutatók éjszakáján. Szeptember 29-én pedig a Tarisznyavári Mulatságokon megismerheted a Várműhelyben a régi mesterségek és a végvári élet titkait.

Relaxálj a környéken

Érdemes ellátogatnod Egerszalókra is. A község legnépszerűbb nevezetessége a Sódomb, amit a helyén fúrt hévízforrás épített. A mellette található gyógyfürdőben lazíthatsz, gyógyulhatsz. 

Egerszalók sódombja.
Egerszalók sódombja.Shutterstock

(A felnőtt belépő 5800, a 65 év feletti 4800, 3 és 14 éves kor között pedig 4300 forint.) Az egerszalóki Sáfrány utca végében található Barlanglakások a népi hagyományokat és szokásokat mutatják be. A község határában eltúrázhatsz az érdekes formájú kaptárkövekhez, amelyek a Hungarikum címet is megkapták Itt található a Mária Út egyik állomása, a barokk templom is a Csodatevő Mária-kegyképpel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek