A kínai hamisítványokkal a nagy márkák is jól járnak - állítják a készítők

Olyan profik is akadnak a kínai cipőhamisítás fellegvárában, akik tulajdonképpen egészen rokonszenvesnek tűnnek, sőt, még a félresikerült replikákat is visszaveszik.

A legújabb, legritkább cipők „replikáinak” gyártására szakosodott, és stílszerűen a Gucci hamisítványok inspirálta, Guccy logós pólójában pávázó Chan amúgy nem a koppintás, hanem a „minőségi replika” kifejezést preferálja. A VICE News kamerái számára persze valószínűleg csak a legjobban sikerült másolatokat pakolta ki Chan, aki szerint tulajdonképpen mindenki, még az eredeti cipők gyártói is jól járnak, ha neki jól megy az üzlet.

A büszke hamisító

A napi 120 pár, több százezer forint helyett úgy 35 ezerért kínált Balenciaga, Yeezy és Off-White másolatokat előállító pici manufaktúra termékeit megrendelő kuncsaftok ugyanis pontosan tudják, hogy a gyorsan elkapkodott és később többszörös áron kínált cipők azért időnként szemlátomást ergya másolataiért fizetnek ennyit. A cipőire kifejezetten büszke, Elton John pólós hamisító amúgy csak az egyik véglet: nemrég például egy 300.000 pár Jordanből álló, összesen közel 20 milliárd forintot érő és feltehetőleg szintén Putianból származó szállítmányt füleltek le az amerikai hatóságok.

Pár hete jött ki

A Converse és az Off-White akkor néhány hete kijött cipőjének koppintásával és Kanye méltán népszerű cipőivel azért tudnak egyébként ilyen gyorsan előállni a hamisítók, mert az Adidas, a Nike és a többi nagy márka hivatalos gyárakat is üzemeltet a városban, sok esetben tehát ugyanazok a munkások dolgoznak a replikákon, akik napközben a gyárakban robotolnak. Emiatt a legújabb cipők prototípusai is gyorsan kijutnak az utcára, és a hasonló alapanyagok beszerzése sem jelent problémát.

Lehet, hogy mégiscsak zavarja őket

Chan szerint egyébként Kanye Yeezy-je és az annak idején szintén a rapper által felfedezett, és az Off-White létrehozása után a Louis Vuitton kreatív igazgatói posztját is megszerző Virgil Abloh is hasznot húz a dologból, így még többen megismerik ugyanis a cipőiket.

Virgil mondjuk egy kicsit máshogy látja mindezt. Régebben ugyanis valóban azt nyilatkozta, hogy tulajdonképpen nincs nagyobb elismerés, mint a hamisítványok felbukkanása, azóta azonban elege lett a rengeteg „elismerésből” és egy 120 millió dolláros pert akasztott a hamisítványokat gyártó kínaiak nyakába.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek