Itt az IKEA új, 2019-es katalógusa: a jövő év a rendszerezésé

Itt az új IKEA-katalógus, ami megoldást szolgáltat az otthoni kuplerájra.

A kupi a mindennapi élet velejárója, mégis rendkívül sok konfliktus alakul ki amiatt, hogy nincs rend otthon. A kutatások szerint tíz házasságból három a rendetlenség miatt megy tönkre, vagyis ami a kapcsolat elején laza, szexi és macsó, az az évek során kibékíthetetlen ellentét lesz. Úgyhogy mi mást is adhatna a svéd cég a családok éve jegyében, néhány rendszerező és tárolóhelyet az otthoni béke megteremtésének ígéretével.

Düh, frusztráció, csalódottság az a három érzés, amit a rendetlenség miatt éreznek a magyarok- derül ki az IKEA reprezentatív kutatásából. Pedig a magyarok 49 százaléka kifejezetten szeret takarítani. A padlón heverő zsebkendő, a széthagyott zoknik és a poros asztal azonnal felborítja az idillt, de a koszos és ragacsos padló, szanaszét heverő ruhadarabok, kibontott chipses zacskó a kanapén vagy épp állatszőr a szőnyegen vagy a bútorokon is szinte garantált konfliktust jelent.

Pedig a kutatás válaszai szerint mi egy rendkívül pedáns ország vagyunk, az emberek fele rendszeresen takarít, mert a rendetlenség frusztrálja. 68 százalékuk pedig kifejezetten nem tűri a kupit a lakásban, és 35 százalék le se tud feküdni anélkül, hogy előtte puccba ne vágná a lakást az éji manóknak.

Elfogadható és elfogadhatatlan rendetlenség

Kiderült, hogy két típusú rendetlenség létezik az emberek fejében, az egyik az elfogadható, ez az, amikor egy-egy ruhadarab nem a szekrényben pihen, hanem hanyagul a kanapéra hajítva, vagy ha a gyerekjátékok szanaszét hevernek. Ezzel szemben a nem tolerálható rendetlenségbe tartozik a koszos edényekkel telepakolt mosogató, a koszos és poros bútorok, ugyanis a magyarok szerint ahol por van, ott rendetlenség is. A legnehezebben elviselt rendetlenség sorrendje, a koszos, ragacsos padló, a koszos, használt zsebkendő, a széthagyott zoknik, a koszos edények a konyhapulton, a koszos asztal, a koszos edények a mosogatóban, a házikedvenc szőre a kanapén. A konyhában pedig ami a Nébih-nél gondot jelent, az az emberek számára sem elfogadható.

A férfiak megint jól jártak

A férfiakkal kapcsolatban elfogadóbbak ha rendetlenek és koszos a lakásuk, a nőknél ugyanezt a társadalom negatívan ítéli meg - mondta Szondy Máté pszichológus, aki szerint a jó párkapcsolat titka az is, ha a felek már a legelején tisztázzák, hogy a rendrakás és takarítás területén is ki mit vár el a másiktól. A lakás ugyanolyan kommunikációs felület mint a non-verbális vagy a ruházatunk, ezért ha vendég érkezik, mindenki őrült takarításba kezd. A pszichológus arra is rávilágított, hogy a igazából ez sem jelenti mindig ugyanazt, ha anyós érkezik sokkal szigorúbbak vagyunk magunkkal, mint ha barátok, főleg ha kisgyerekesek, akik ismerik a káosz és a kupi fogalmát. Sőt valószínűleg ők is abban élnek. Egyébként ha váratlan vendég érkezik a magyarok először a papucsokat rejtik el, ez jobban zavarja őket mint a széthagyott játékok.

A gyerekek és a házikedvencek is jól jártak

A hölgyek sokkal elfogadóbbak a házikedvencek által okozott kosszal szemben mint a férfiak, néhány macska és kutya pedig ki is használja ezt. Ugyanígy ha a gyerek csinál kupit, őt sem dorgálják le annyira, mintha a férjük csinálná ugyanezt. Bár ott egy fokkal nehezebb elképzelni, hogy zsírkrétával összefirkálja a falat. A pszichológus azonban felhívja a figyelmet, hogy érdemes minél hamarabb bevonni a gyerekeket a rendrakásba és takarításba, mert ha kamaszkorban kezdenek vele emiatt ordibálni, akkor az már nem vezet sehova, viszont négy éves kortól már rá lehet venni őket, hogy rendeben tartsák a környezetüket.

Ragaszkodunk a tárgyakhoz, csak nincs helyük

Az emberek 20 százaléka hetente vesz valamit az otthonába, mert a tárgyaknak nagy szerepe van abban, hogy elkezdjünk kötődni egy helyhez. Ugyanakkor az emberek harmada nem szereti, ha sok személyes dolga van otthon, harmada pedig megrögzött gyűjtögető. A szakember szerint hajlamosak vagyunk a tárgyakat felruházni érzelmekkel, emlékekkel. A legtöbb konfliktus abból adódik, hogy ezek nem rendezettek, nincs meg a dolgok helye, amiben van is igazság, hiszen kinek nincs az otthonában egy jó kis kupifiók, vagy ahogy mi hívjuk otthon, süllyesztő.

Na de itt a megoldás

Vagyis itt az új IKEA-katalógus, ami tele lesz megoldásokkal a fentebb vázolt problémákra. És még ezen kívül is lesznek benne hasznos információk, na meg új kollekciók, például ez, a 75 éves múltra visszatekintő. Ezen kívül a személyre szabottság, otthoni rendszerezés lesz idén a központban, év első felében a nappali, utána a háló és a fürdőszoba jön majd. Hét otthon van benne, hét élethelyzet, amikre megoldásokat kerestek, az otthonokat pedig valóban felépítették és berendezték, hogy a gyakorlatban is kiderüljön, hogy működik-e.

Az évszakok szerint ősszel vége a pihenésnek, jön a visszafogottság, szürke és pasztellrózsaszín. Télen játék és kreativitásra fókuszálnak, a burgundi, zöld és a kék mély színei, a virágos minták jellemzik majd. Tavasszal modern stílus jön, nyáron pedig a tradicionális stílus érkezik majd az áruházakba, kék-fehér lesz minden.

Augusztus 16-tól már online, pdf-formátumban is elérhető a katalógus, szeptember közepétől személyesen is átvehető az áruházakban. De a fenntarthatóság jegyében kevesebbet nyomtak belőle, úgyhogy érdemes online nézegetni, vagy letölteni az alkalmazást, hogy megnézd milyen új termékeket gyújtogattak fel mostanában a központban

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek