Görög tűzvész: biztonságos elutaznom? Mit tegyek, ha már ott vagyok?

Napok óta futótűz tombol Athén környékén, amiben többen megsérültek vagy életüket vesztették. Elmondjuk, hogy Görögország mely területei veszélyesek, és hogy hova utazhatsz biztonságosan.

A hét elején, július 23-án Athén környékén három helyen tűz ütött ki, ami tovább terjedt a Nyugat-Attika régióban. Az Index cikke szerint eddig 74 halálos áldozatról és 183 sérültről tudunk, jelenleg 600 tűzoltó próbálja megfékezni a futótüzet. Az Athén és Korinthosz közötti autópályát lezárták, a görög főváros felett kialakult füstfelhő miatt pedig néhány járat késéssel szállt le a reptéren. Nem tudni, hogy mi okozta a tüzet, Alekszisz Cipras görög miniszterelnök szerint a szándékos gyújtogatást sem lehet kizárni. Összegyűjtöttük és megválaszoltuk a legfontosabb kérdéseket, amiket feltehetsz, ha éppen Görögországba  indulsz vagy oda tervezed a nyaralást.

Görögország mely területeit kerüljem el?

A Konzuli Szolgálat közleményt adott ki a görög helyzetről és az erdőtűz érintette területekről. "2018. július 23-án súlyos erdőtüzek alakultak ki Görögország Nyugat-Attika régiójában, és az Athént Khorintosszal összekötő autópálya melletti Kineta településen. Magyar áldozatokról illetve sérültekről eddig nincs tudomásunk.

Kérjük, hogy a Görögországban nyaraló magyar honfitársaink az elkövetkező napokban kerüljék el a következő települések környékét: Rafina, Mati, Nea Voutzas, Nea Makri.

Amennyiben a szállásuk közelében erdőtűz alakulna ki minden esetben, kövessék a szállásadó által javasolt evakuálási tervet, valamint a katasztrófavédelem utasításait. A katasztrófavédelem telefonszáma: 199" - írják.

Honnan tudhatok meg többet veszély esetén?

A 199-es telefonszámon kívül a Konzuli Szolgálat azt javasolja, hogy a görög katasztrófavédelem honlapját keresd fel, ahonnan többek között napi tűzveszély térképeket és tájékoztató kiskönyveket tölthetsz le, vagy Attika régió kormányzóságának honlapját, ahol a katasztrófák esetén bejelentett gyülekező-és óvóhelyek listáját teszik közzé. Az webhelyek hiányossága, hogy kizárólag görög nyelven érhetők el, az angolra fordított honlapon pedig a cikkek szintén görögül íródtak.

Repülhetek-e Görögországba?

Az Athén-Elefthériosz Veni nemzetközi repülőtér honlapján vagy Facebook oldalán semmilyen tájékoztatást nem találtunk a tűzvészről, és a görög légitársaság, az Aegean Airlines még nem válaszolt megkeresésünkre.

Viszont, mivel a reptér nagyon közel esik az érintett területekhez, és az Index is azt írja, a füstfelhő okozta rossz látási viszonyok miatt a gépek nehezen landolnak, ezért javasoljuk, hogy mielőtt Athénba indulnál, mindenképpen tájékozódj az aktuális helyzetről. A Wizz Airt is megkérdeztük, ők azt nyilatkozták, hogy athéni járataik jelenleg menetrend szerint közlekednek.

A legnépszerűbb nyaralóhelyek, Kréta, Rodosz és Theszaloniki repterei messze esnek a Nyugat-Attikai régiótól. 

Érinti-e a tűz a csoportos utakat?

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke megkeresésünkre elmondta, hogy a hazai utazási irodák nem Athénba, hanem a görög szigetekre indítanak csoportokat, tehát a tűzvész környékén nincsen utasuk.

Két nagy irodát, - a Neckermannt és az Ibuszt - közvetlenül is megkerestünk, ők is megerősítették, hogy az általuk kínált úti célok (pl. Halkidiki-félsziget, Korfu, Kos, Kréta, Míkonosz, Rodosz, Szantorini, Zakinthosz, Kamena Vourla, Karpathos, Kefalonia, Olymposz Riviéra) mind távol esnek a tűzvész sújtotta területektől, így útjaikat nem érinti a vészhelyzet.

Rafina a tűzvész előtt.
Rafina a tűzvész előtt.Shutterstock

Hasonló választ kaptunk a Wizz Air utazási irodájától is: "a Wizz Tours adatai szerint idén nyáron Rhodosz, Kréta, Korfu és Zakinthosz a legkedveltebb úti célok Görögországban, és úgy látjuk, hogy az utazók ezirányú nyaralási kedvében nincs változás, nem kaptunk ilyen jelzéseket. Ha esetleg az utazók változtatni kívánnak egy meglévő foglaláson, a Wizz Tours ésszerű keretek között erőfeszítéseket tesz ezek elintézésére, de a módosítások természetesen függenek a szolgáltatást nyújtó partnereink kapacitásaitól" - mondta el a cég referense.

Tehát, ha utazási irodával szerveztél nyaralást a fenti helyszínek valamelyikére, nincs mitől tartanod. Egyéni utazóként - pláne, ha Athén a célpontod, vagy ha itt szállnál át másik repülőre vagy kompra -, a napokban mindenképp figyeld a légitársaság, az athéni reptér, a konzuli szolgálat és a görög katasztrófavédelem holnapjait.

Oszd meg másokkal is!
Mustra