11 egyszerű kifejezés, amire szükséged lesz, ha külföldön jársz

Felejtsd el az Activity-t és a tagolt, magyar körülírást. Tanuld meg ezt a 11 dolgot úti célod nyelvén, és tedd könnyebbé a nyaralást!

Sokan valamiért a mai napig azt hiszik, hogy ha külföldön hangosan és lassan beszélünk saját nyelvünkön a helyiekhez, majd megértik, amit mondunk. Oszlassunk el itt és most minden félreértést: nem fogják. Előfordulhat, hogy angol tanulmányaiddal sem mész sokra, ezért nem árt, ha elsajátítasz néhány mondatot, amik nem csak a segítségedre lesznek, de a helyiek is értékelik majd a gesztust. A Business Insider újságírója listába szedte a 11 leghasznosabb kifejezést, amire szükséged lehet egy külföldi út során.

Köszönöm!

Ha csak egyetlen mondatot tanulsz meg az ország nyelvén, legyen ez. Utazás közben gyakran kell idegenek segítségére támaszkodnod, ezért nem árt, ha ki tudod fejezni a háládat, értékelni fogják, hogy ezt az ő nyelvükön teszed meg.

shutterstock 735150211

Jó napot! Viszlát!

Tanuld meg, hogy hogyan nyithatsz meg és zárhatsz le egy beszélgetést, még akkor is, ha az amúgy angolul, vagy más nyelven zajlik.

Ne haragudjon...

Számtalanszor hasznodra lesz ez a kifejezés, például, amikor nem tudsz eligazodni a bonyolult metróhálózaton, eltévedsz a városban vagy nem találod a hoteled.

Kaphatnék...

Nem kell megtanulnod minden étel és termék nevét, amivel az éttermekben vagy a boltokban találkozhatsz, de az így kezdődő mondat, mindenképpen megkönnyíti majd, hogy azt kapd, amit szeretnél.

shutterstock 623084915

Mennyibe kerül?

Egy másik országban vásárolni nem olyan egyszerű, főleg ha nincsenek fix árak, és elvárják tőled az alkudozást. Ha valóban jó üzletet szeretnél csinálni, nem árt, ha a számokat is áttanulmányozod.

Mosdó

Vésd az eszedbe, hogy hogyan mondják az ország nyelvén a mosdót, és könnyen lehet, hogy nem várt kényelmetlenségektől kíméled meg magad a jövőben.

Igen és nem

Bár külföldön hasznos képesség, ha verhetetlen vagy Activity-ben, és a legtöbb országban a bólintást egyetértést, a fejrázás pedig az eltérő véleményt jelzi, ezekkel a gesztusokkal nem feltétlenül boldogulsz a világ minden táján, előfordulhat, hogy éppen az ellenkezőjüket jelentik.

shutterstock 472069219

Merre van...

Van, hogy a térkép nem elég. Ha először jársz egy idegen országban, valószínűleg szükséged lesz a helyi járókelők segítségére. Ezzel a kérdéssel zökkenőmentessé teheted az utadat.

Segítség!

Reméljük, hogy erre a kifejezésre sosem lesz szükséged, de jobb félni, mint megijedni.

Allergiás vagyok... Nem eszem...

Ha speciális diétán vagy, esetleg allergiás vagy, nem árt, ha meg tudod ezt osztani azzal, aki elkészíti az ételed. Néha nem elég, ha azt mondod, hogy vegetáriánus vagy, hiszen országonként változhat, hogy mi tartozik ebbe az étrendbe. Tanuld meg, hogy hogyan tudod a lehető legpontosabban kifejezni, hogy mi az, amit eszel, és mi az, amit nem, így biztosan elkerülöd a félreértéseket.

shutterstock 318079103

Sajnálom, nem beszélek...

A fenti kifejezések után azonban nem árt, ha odabiggyeszted ezt a mondatot is, így megkímélheted magad a rád zúduló idegen nyelvű szóáradattól.

Mustra