Itt a legújabb közvetlen repülőjárat Amerikába!

Közvetlen járat indul Budapestről Philadelphiába, ami annak fényében elég értelmetlennek tűnik, hogy már van New York-i járat is Ferihegyről. Megnéztük ezért, hogy turistaként miért lehet jobb mégis Philadelphiát választani.

A világ legnagyobb légitársasága, az American Airlines közvetlen, napi rendszerességű járatot indít Budapest és Philadelphia között. Amikor először meghallottam a hírt, eléggé felszaladt a szemöldököm – minek, kinek, miért? Aztán elmentem a sajtótájékoztatóra, ahol meséltek a régi-új járatról (mert 2012-ben már bepróbálkoztak vele egy szezonra), és már nem is tűnik olyan hülyeségnek a dolog. Mutatom a legfontosabb infókat a járatról, és hogy átlagos turistaként mire lehet ez jó bárkinek. Na meg persze azt is, hogy mennyiből lehet kihozni egy ilyen utat.

Mikortól? Meddig? Milyen gyakran?

2018. május 5-én, vagyis ma száll fel az első gép, az út tíz és fél óra. A gépek a nyári szezonban (vagyis októberig) naponta járnak majd, a járatok délelőtt 11:30-kor indulnak Philadelphiába, és aznap 16:00-kor landolnak. Vissza 18:20-kor indul Philadelphiából, és másnap reggel 9:35-re ér Budapestre.

A párizsi Champs Elysées mintájára alakították ki ezt a sugárutat
A párizsi Champs Elysées mintájára alakították ki ezt a sugárutatShutterstock

Mire lehet jó? Egy csomó mindenre!

Könnyebb beutazáshoz: Mivel a philadelphiai egy jóval kisebb reptér a New York-inál, érkezés után nem kell akkora sorokat kiállnod, mint ott – ígérik az American Airlines emberei. A kevesebb utas gördülékenyebb ügyintézést és nyugodtabb érkezést jelent az USA-ba. Ez pedig nem egy elhanyagolható szempont az után, hogy több mint tíz órát tölt az ember egy csőbe zárva tízezer méter magasan.

Rengeteg helyre tovább lehet menni innen: Philadelphiából 30 amerikai nagyváros érhető el átszállással az American Airlines saját hálózatán belül is, de más légitársaságokkal Dél-Amerikába és a Karib-térségbe is továbbrepülhetsz innen. És mivel nem gigamega óriási reptérről van szó, nem csak a beutazás, de az átszállás is könnyebb itt, mint mondjuk New Yorkban.

Csillagtúra bázisaként: Philadelphia belvárosa tömegközlekedéssel is csak 20 percre fekszik a reptéről, így pikk-pakk a szállásodon lehetsz, amint begyűjtötted a bőröndödet. Miután megnézted a látnivalókat – ezekről bővebben mindjárt –, vonattal könnyedén átruccanhatsz New Yorkba (irányonként másfél óra az út) vagy Washingtonba (2 óra az út). Érdekes egynapos kirándulócélpont még a Philadelpihától vonattal csak egy órányira fekvő Lancaster, ahol az amishok életébe pillanthatsz be. Sőt, a kaszinóiról híres Atlantic City is csupán másfél óra busszal!

New York csak másfél óra!
New York csak másfél óra!Shutterstock

Önmagában, városnéző célpontként: Ha élete első amerikai kiruccanását tervezgeti az ember, viszonylag kis eséllyel jut eszébe, hogy pont Phildaelphiát válassza. Pedig csomó mindent tud ez a város, ami miatt érdemes ellátogatni ide - ha sikerül egy kedvező árú repjegyet megcsípni.

Eleve szimpatikus tulajdonsága, hogy sok amerikai várossal ellentétben ide egyáltalán nem kell bérelt autó: sétálva és tömegközlekedéssel a város – és amint fent tisztáztuk, a tágabb környezete is – könnyedén bejárható. És hogy mit nézz meg? Például sétálj vagy kocogj végig az árnyas Benjamin Franklin Parkwayen, végül fuss fel a Philadelphia Museum of Art lépcsőin, ahogyan Rocky tette anno: 

A múzeumot is nézd meg persze, és a Barnes Foundationt se hagyd ki, mert a világ legnagyobb magángyűjteménye a korai modern, illetve posztimpresszionista festményekből, olyan művészek alkotásaival mint Cézanne, Degas, Picasso, Renoir. De nem csak komoly művészeti múzeumokban erős Philadelphia, hanem street artban is: a város falait 3600 falfestmény díszíti, feltétlen keress fel belőlük néhányat, vannak vezetett, tematikus túrák is. Érdekes látnivaló még az Eastern State Penitentiary, a világ első csillagbörtöne, ahol Al Capone celláját is megnézheted. 

Ha sok a metropolita környezetből, a világ egyik legnagyobb városi parkjában, a Fairmount Parkban lélegezhetsz fel egy kicsit. A pihenés után pedig jöhet a shopping! A városban található az USA legelső bevásárlóközpontja, a Wanamaker's Department Store. Ezt ne úgy képzeld el, mint egy mai, építészetileg igénytelen plázát: az elegáns épületben a világ legnagyobb orgonája is helyet kapott – és a mai napig van, hogy megszólaltatják. Egzotikus vásárlásélményre vágyóknak pedig irány az Államok harmadik legnagyobb kínai-negyede. És ez még nagyon nem minden, ide kattintva további programtippeket is találsz! 

Pláza orgonával
Pláza orgonávalShutterstock

Mindez mennyiért?

A Skyscannerrel a legközelebbi és legolcsóbb verziót kerestem, eszerint ha június 12-én indulsz oda, és 19-én vissza, fejenként 250 ezer forintból járhatod meg az utat oda-vissza.

Közvetlenül Amerikába

Ha idén Amerikában nyaralnál, nagyon jó időpontot választottál hozzá. A 2018-as nyári menetrendben ugyanis három amerikai város is elérhető Budapestről átszállás nélkül. A lengyel LOT május 3-ától közlekedik Budapest és New York, valamint Chicago között, az American Airlines első járata pedig ugye ma indul Philadelphiába.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek