Ezek voltak a tavalyi év legdrágább cipői

Van olyan, ami többe kerül, mint amennyit egy év alatt keresünk.

A 2017-es év legkelendőbb cipőiről készített stasztikából kiderült, hogy nemcsak korunk vezéigazgatói rajonganak a kényelmes edzőcipőkért, mivel a Footwear News és a Goat applikáció felmérése szerint is a sportmárkák és a luxusdivatházak közötti kollaborációk voltak a legfelkapottabbak. A hajtás után mutatjuk az tavalyi év legdrágább lábbelijeit!

1. A 26 milliós Pharrell x Chanel x NMD Trail ‘Human Race'

A rapsztár és a divatház nevével ellátott fekete-fehér cipőket kizárólag a Chanel ideiglenes pop-up boltjában, a párizsi Colette-ben lehetett beszerezni november 21-től. A kollekció természetesen limitált szériás volt, 500 párat dobtak csak piacra, 1175 dollárért, körülbelül 301 ezer forintért, ezért várható volt, hogy ennek többszörösét kérik majd érte az eBay-en. Így is lett, a cipőt jelenleg 26.624 dollárért, nagyjából 6,8 millió forintért lehet beszerezni az oldalon, így a Pharell Williams féle Chanel csuka messze a 2017-es év legdrágább cipőjének számít.

#pharellchanel

Una publicación compartida por Barbiie** (@barbiiequeen_) el

2. A 2,8 milliós Saint Laurent féle “Niki” csizma

Várható volt, hogy élvonalban végez majd az Anthony Vaccarello által tervezett “Niki” fantázianéven futó csicsacsizma, mivel Rihannának köszönhetően már az év elején végeláthatatlan várólista volt rá, a szezon közepére pedig mindet elkapkodták az üzletekből, annak ellenére, hogy a darabonként 3000 strasszal kirakott csizmáért 10 ezer dollárt, körülbelül 2,8 millió forintot kértek a luxusboltokban. Persze érthető, a diszkós lábbelit olyan befolyásos Instacelebek reklámozták be a francia márkának, mint Kendall Jenner, Cardi B. vagy Anna Dello Russo.

Anna Dello Russo divatszakember is beszerezte a strasszos csizmát.
Anna Dello Russo divatszakember is beszerezte a strasszos csizmát.Fotó: Christian Vierig / Getty Images Hungary

3. A 2,1 milliós Human Race NMD x N.E.R.D.

December közepén jelent meg a N.E.R.D. (Ebben a bandában játszik Pharell Williams) legújabb, “No One Ever Really Dies” című albuma, aminek alkalmából a Human Race NMD-vel közösen kiadtak egy hasonló cipőt, mint a fent említett Pharell x Chanel kollab, azzal a különbséggel, hogy ezen a N.E.R.D felirat szerepelt. Érthetetlen, de valami miatt ezt is elkapkodták az üzletekből, az eBay-en már 8500 dollárt, kb. 2,1 millió forintot kérnek érte, így ezzel a húzással kétségtelenül Pharell Williams lett a cipőipar egyik legnagyobb nyertese 2017-ben.

4. A 766 ezer forintos Virgil Abloh féle Nike Air Jordan 1

A negyedik helyre volt elég az év új luxusmárkájának megválasztott Off -White tervezőjének, Virgil Abloh-nak és a Nike-nak az együttműködése, pedig nekünk ez a dizájner Nike Air Jordan 1 volt az egyik kedvencünk a “The Ten” névre hallgató kollekcióból. A piros-fekete-fehér színeket kapott cipőt jelenleg 2980 dollárért, nagyjából 766 ezer forintért árulják az eBay-en.

110617-fn-sneaker-soundoff-abloh-nike-silo1
Fotó: Nike

5. A 205 ezres Birkenstock papucs

Ne menjünk el szó nélkül a csúnya, de kényelmes papucsokat gyártó Birkenstock mellett sem, mely még a nyáron működött együtt Patrik Muff ékszertervezővel. A közös, limitált kiadású darabokat, amikre kézzel készített ezüst ékszerek kerültek, 799 dollárért, körülbelüll 205 ezer forintért árulták. Persze ez semmi a 26 milliós nyertes tornacsukához képest, de még mindig nyolcszor több, mint amennyit például egy Birkenstock “Arizona” papucsért kérnek (99 dollár, kb. 25 ezer forint).

Ezüst ékszeres pacsker a Birkenstocktól.
Ezüst ékszeres pacsker a Birkenstocktól.Fotó: Birkenstock

A Los Angeles-i cipős oldal, a Goat elemzője, Daishin Sugano szerint a Pharell féle Chanel kollaboráció volt az év egyik legnagyobb dobása a cipőpiacon, azaz erős és innovatív évet tudhat a háta mögött az Adidas, mely valóban nagyot kaszált a Yeezy és a Human Race vonallal. De lendületben maradt a Nike, mely a 97-es Air Max-szel és az új sziluettes VaporMax-szel volt népszerű 2017-ben. A Nike is látott fantáziát a kortárs művészekben, nemcsak az Off-White tervezőjével működött együtt, de leszerződtette Kaws Jordans-t és Tom Sachs-et is.

Az elemző szerint jól teljesítettek az olyan luxusmárkák is, mint például a Balenciaga, a Louis Vuitton és a Gucci, melyek várhatóan a következő szezonban sem hagyják ki kollekcióikból a sportcipőket és ezzel még több ilyen vásárlására ösztönzik a divatrajongókat. Emellett 2018-ban is divatban maradhatnak a zoknicipők, a gyárilag koszos cipők, a klasszikusok, illetve a 3D-s és 4D-s technológiák is betörhetnek a piacra a közeljövőben.

Íme a Goat teljes listája a tavalyi év legértékesebb cipőiről:

  1.  Pharrell x Chanel x NMD Trail ‘Human Race'
  2. Spike Lee x Air Jordan 1 Retro High OG
  3. Vlone x NikeLab Air Force 1
  4. Off-White x Air Jordan 1 Retro High OG
  5. Undefeated x Air Max 97 OG ‘Olive'
  6. Balenciaga Triple S Trainer
  7. Air Jordan 1 Retro High EP ‘Satin Royal'
  8. KAWS x Air Jordan 4 Retro ‘Cool Grey'
  9. Tom Sachs x NikeCraft Mars Yard 2.0
  10. Air Jordan 1 Retro High OG NRG ‘Rust Pink'
Mustra