"A legjobb fészer jellegű étterem Londonban."

Egy borotvahabot felszolgáló, nemlétező étterem lenne London leghíresebb étterme? Persze, kár, hogy nem is létezik!

A Vice-os Oobah Butlernek hat hónap alatt sikerült a TripAdvisor első helyen kiemelt londoni éttermévé varázsolnia a saját fészerét, ráadásul anélkül, hogy akár egy fogást is felszolgált volna. Pontos címet nem adott meg, csak egy utcanevet, az érdeklődőknek pedig azt mondta, hogy hat hétre előre betelt a „Fészer".

Kiváló névválasztás

A „Shed at Dulwich”, azaz a Dulwich-i fészer/sufni névre keresztelt étterem felfuttatásához hat hónapra volt szüksége a TripAdvisorra a saját sarkán tálalt tükörtojást, valamint borotvahabbal, mosogatótablettákkal és festékkel nyakon öntött, ínycsiklandozó szivacsdarabokkal fűszerezett fogásokat feltöltő srácnak. Az attrakció apropóját is a TripAdvisoros munkái adták egyébként Butlernek, régebben ugyanis azzal kereste a kenyerét, hogy pár ezer forintért kamu értékeléseket írt éttermekről. Most is ezzel kezdte, megkérte néhány híres barátját, hogy írjanak lelkendező, ötcsillagos értékeléseket a helyről (ez ugye az igazi éttermek esetében is pont így működik), vett egy feltöltőkártyás bunkofont és… ennyi. Úgy tűnik ennyi elég is, ha azt szeretnéd, hogy a tiéd legyen a világ egyik legmenőbb városának legmenőbb étterme.

Email, sms, híváscunami

Az első hívás persze meglepte Butlert, aki be is pánikolt egy kicsit, és csak annyit motyogott a telefonba, hogy sajnos nincs hely, a következő hat hétre betelt ugyanis a Fészer. Emellett a sablonszöveg mellett ki is tartott aztán a friss étteremtulajdonos. Az étterem honlapján „hangulatokkal” leírt étlap meg is tette a hatását, az étterem pedig elkezdett felkúszni a TripAdvisor listáján. A rendkívül exluzív és egzotikus (mi lenne egzotikusabb egy nemlétező étteremnél?!) étterem három hónap után már a 156. legnépszerűbb falatozó volt Londonban.

Hogyan készül London legjobb étterme a neten...
Hogyan készül London legjobb étterme a neten...Fotó: Chris Bethell

Top 100

A top százba bekerülő, pontos címmel nem rendelkező étterem hamarosan elkezdett megkereséseket kapni beszállítóktól, Butlert pedig egyre többen állították meg az utcájában turisták, hogy mutassa már meg nekik, hol találják a Fészert. Miután előző nap 89.000-en kattintottak az étterem oldalára, november 1-én meg is szerezte a hőn áhított első helyet a Fészer, és bár továbbra sem evett náluk senki egy falatot sem, Butler már PR cégekkel tárgyalt Skype-on, az őt megkereső cég szerint ugyanis megérett rá az alkalom, hogy repülőkön is láthatók legyenek az étterem hirdetései.

Szezám tárulj

Butler szerencsére ezen a pontos sem rezelt be, és ha már idáig eljutott, elvitte a falig a már így is bámulatos ötletet: megnyitotta az éttermet. 10.000 forintból. Az étterem felét barátokkal töltötte meg, felpakolt a fészer tetejére egy asztalt, vett pár mirelit ételt, beszerzett három a kertben elhelyezett élő csirkét, és… viszonylag gyorsan lebukott. Az előző nap még Párizsban vacsorázó amerikai pár legalábbis nem vette be a dolgot, és még csak le sem fényképezték a fagyasztott sajtos tésztát, amit Butler egyik barátja összedobott a konyhában. Volt persze, akinek még így is bejött a dolog, az egyik asztaltársaság ugyanis megpróbált biztos ami biztos újra asztalt foglalni a vacsora során, hátha előnyt tudnak kovácsolni abból, hogy végre bejutottak London legmenőbb éttermébe.

Mindent lehet

Pénzt nem kért egyébként a vacsoráért Butler, és bár a nyitóeste után hamarosan lebukott az étterem (és törölték TripAdvisorról), nehéz nem egyet érteni a Fészer tulajdonosával: tényleg nincs olyan, hogy lehetetlen!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.